Ga naar hoofdinhoud

Paarden ontstonden vier miljoen jaar geleden

Paarden ontstonden waarschijnlijk twee miljoen jaar eerder dan gedacht, zo blijkt uit DNA uit een prehistorisch paardenbot dat is gevonden in Canada.


Het bot is afkomstig van een paard dat ongeveer 560.000 tot 780.000 jaar geleden leefde. Op basis van een vergelijking tussen genetisch materiaal uit het fossiel en de genen van moderne paarden kan worden aangenomen dat de eerste paardachtigen ongeveer vier miljoen jaar geleden ontstonden. Daarmee zijn paarden twee miljoen jaar eerder geëvolueerd dan tot nu toe werd aangenomen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

IJsbeer

Het prehistorische paardenbot is gevonden in het noorden van Canada in een permanent bevroren laag van de aarde, waardoor het DNA in het fossiel relatief goed bewaard is gebleven.

De wetenschappers onttrokken het genetisch materiaal uit het collageen van het bot. Met speciale technieken slaagden ze erin om de DNA-volgorde te reconstrueren. Dat is uitzonderlijk gezien de ouderdom van het fossiel.

Het oudste bot waaruit tot nu toe DNA was onttrokken, was afkomstig van een ijsbeer die ongeveer 110.000 tot 130.000 jaar geleden leefde. “We hebben die tijdsbarrière nu doorbroken”, verklaart hoofdonderzoeker Ludovic Orlando op Nature News.

Przewalskipaard

Op basis van de prehistorische paardengenen kunnen de Deense onderzoekers inschatten hoe de de populatie van wilde paarden varieerde in de loop der tijd. Vooral in klimatologische periodes waarin veel graslanden ontstonden, groeide het aantal paarden waarschijnlijk. In tijden van extreme kou kromp de populatie.

Uit het gereconstrueerde DNA blijkt verder dat het oorspronkelijk uit Mongolië afkomstige Przewalskipaard genetisch gezien het enige overgebleven wilde paard op aarde is.

Przewalskipaarden waren in in de jaren zestig bijna uitgestorven, maar met behulp van een speciaal fokprogramma is de soort weer nieuw leven ingeblazen. De dieren zijn onder meer uitgezet in Natuurpark Lelystad.

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

Eén reactie op “Paarden ontstonden vier miljoen jaar geleden

 • Karel de Lange

  Dit was al bekend en van de twee miljoen jaar waar de onderzoekers vanuit gaan, klopt ook niet veel.

  >>De evolutie van het paard vervolgde zich in Noord-Amerika, van waaruit
  verschillende soorten paardachtigen in de afgelopen miljoenen jaren naar
  Eurazië migreerden. Zo’n vijf miljoen jaar geleden ontstond Equus, die voorkwam op de vlaktes van Noord-Amerika en Eurazië.<<

  http://nl.wikipedia.org/wiki/P

  Het Equus kwam weer voort uit de Eohippus en dan spreken we over ongeveer 60 miljoen jaar geleden.

  http://www.easpstamboek.nl/index2.php?p=Fokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook