Ga naar hoofdinhoud

Paarden zoeken verkoeling in rivier

Een aantal paarden zocht vrijdagavond verkoeling in de Merwede ter hoogte van Gorinchem. De dieren zwommen volgens ooggetuigen een aantal keer de rivier op en neer. De vier paarden waren bij de haven van Sleeuwijk het water in gegaan, aldus de getuigen.

Bij Sleeuwijk stond een grote groep paarden aan de waterkant. Vier van hen kozen het verkoelende water en kwamen midden in de rivier terecht. Daar zwommen ze rondjes en kozen uiteindelijk richting Gorinchem. De dieren konden in de vluchthaven, de post van de waterpolitie – nergens de kant op klimmen. Jongeren belden vergeefs politie, brandweer en dierenambulance.

Volgens de ooggetuigen heeft het ruim anderhalf uur geduurd voor hulpverleners in actie kwamen. Enkele jongemannen gingen het water in en zwommen naar de paarden toe om te helpen. De dieren hinnikten een beetje en kozen uiteindelijk voor een levensgevaarlijke terugweg naar Sleeuwijk. Midden op de rivier kwamen ze een groot binnenschip tegen, dat op een haar na de dieren wist te ontwijken.

Politie Midden en West Brabant meldt dat de Sleeuwijkse brandweer en Rijkswaterstaat de paarden ‘s nachts in een rietkraag vond. Zij zijn een aantal uur bezig geweest de dieren uit de rietkraag te krijgen en terug te drijven naar het weiland. Tot dusver is niet bekend wie de eigenaar van de paarden is en of er sprake is van nalatigheid. Ook is er geen paard als vermist opgegeven bij de politie.

Afgelopen weekend kozen er meer paarden verkoeling in het water. Vrijdag sprong een paard in Willeskoop in de sloot. De brandweer moest eraan te pas komen om het dier op het droge te helpen. Een paard in Schiedam belandde ook in het water. Bij dit dier moesten er maar liefst twee brandweerdiensten opdraven om het paard op de kant te halen. Zondagochtend raakte een paard met wagen in een sloot in Lopik. Twee mannen konden op tijd van het rijtuigje springen. Een vrouw lukte dat niet en viel ook in de sloot. Zij moest voor controle naar het ziekenhuis. In Wassenaar moest de politie maandag ook in actie komen om een paard uit de sloot te vissen.  

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant

3 reacties op “Paarden zoeken verkoeling in rivier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.