Ga naar hoofdinhoud

Paardenkwestie in ‘Recht van Nederland’

Het televisieprogramma ‘Recht van Nederland’ besteedde gisteravond aandacht aan een rechtszaak over paarden. Vorige week werd al bekend dat de rechtbank in Almelo in deze zaak besloot dat het Openbaar Ministerie meer dan twintig in beslag genomen paarden van een paardenhouder uit Aadorp moet teruggeven. In ‘Recht van Nederland’ sprak verslaggever Mitsuko Teiwes met betrokkenen.

Volgens betrokkenen waren de paarden niet allemaal in eigendom van de man, maar werden ook paarden van derden in beslag genomen. Het OM nam de paarden vorig jaar in beslag op verdenking van ernstige verwaarlozing. De rechtbank besloot vrijdag dat er niet voldoende bewijs is om de 68-jarige eigenaar hiervan te beschuldigen. De paardenhouder werd enkel veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 1.500 euro en het OM kreeg de opdracht de paarden terug te geven aan de eigenaar. De paarden zijn inmiddels echter verkocht of afgevoerd naar de slacht. De advocaat van de paardeneigenaar vraagt nu om een schadevergoeding.

Klik hier voor de uitzending.

Bron: Horses

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Paardenkwestie in ‘Recht van Nederland’

 • H.D. de Vries

  ‘Waar rook is is vuur’ is een uitdrukking die op een geval als dit waarschijnlijk wel van toepassing zal zijn. De verschillende meningen van de diverse partijen geven de lezer geen uitsluitsel over het al dan niet schuldig zijn aan de gestelde verwaarlozing. Echter, geen mens zal geloven dat het OM zonder enige reden paarden in beslag laat nemen en deze ofwel naar de slacht laat voeren, of ze verkoopt. Er moet dus iets behoorlijk fout hebben gezeten op het bedrijf van de beschuldigde stalhouder. En ook al is e.e.a. juridisch niet hard genoeg te maken, de stalhouder weet best wel dat hij een aantal steken heeft laten vallen. Daarin is hij trouwens bepaald niet de enige; er zijn als je alles zou kunnen onderzoeken nog genoeg schrijnende gevallen op het gebied van paardenhouderij (of algemener: veehouderij) te ontdekken. Van foutief menselijk handelen uit onwetendheid tot het bewust onthouden van de meest noodzakelijke verzorging.
  En bijna nooit geeft een beschuldigde toen dat hij/zij verkeerd handelde.
  De verzorging is in zijn/haar ogen altijd goed geweest en schrijnende situaties zijn altijd buiten zijn/haar schuld ontstaan.
  Nu de rechtbank de beschuldigde stalhouder niet hard, maar wel voorwaardelijk straft is er dus geen reden om hem een schadevergoeding toe te kennen voor de paarden die verkocht of geslacht zijn.
  Tenslotte wordt ook een voorwaardelijke straf niet voor niets opgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook