Ga naar hoofdinhoud

Paardenman en aardappelkoning Henk van Tuyl overleden

Ulft en Coby van Baalen
Na een druk en veelbewogen leven is op 82-jarige leeftijd Henk van Tuyl uit Gameren overleden. Hij stierf in de nacht van woensdag op donderdag in verzorgingshuis De Vaste Burcht in Rossum.

Henk van Tuyl, die in de volksmond ‘de aardappelkoning van de Bommelerwaard’ wordt genoemd, begon al op jonge leeftijd vanuit zijn geboorteplaats Gameren met venten van groenten en fruit. In de jaren vijftig kocht hij een veulen en een vrachtwagentje voor de aardappelen. De paardenhouderij groeide met het aardappelbedrijf mee. In korte tijd kreeg hij landelijke bekendheid en werd zijn aardappelhandel groter. Het bleef niet bij handel. In de loop van enkele jaren kocht Van Tuyl fritesfabrieken in Hoofddorp, Lom en Lommel. Ook begon hij met de export van groenten en fruit naar Zweden en Duitsland. Ook in de paarden zette Van Tuyl het groots op. In Gameren werd een modern paardenbedrijf gebouwd, de Elisabeth’s Hof, genoemd naar zijn vrouw.

Henk van Tuyl bezat een neus voor goede hengsten, zo kocht hij in Duitsland Fresco, Roemer en Saluut. Hij bezat onder meer Ulft en een korte tijd Negro. Ook de tuigpaardhengst Renovo heeft hij in bezit gehad. Uit Duitsland liet hij Gerd Meier overkomen om de springpaarden uit te brengen en Coby van Baalen heeft jarenlang zijn dressuurhengsten uitgebracht.

Daarnaast bekleedde Henk van Tuyl ook diverse bestuurlijke functie, onder andere als voorzitter van de toenmalige Federatie van springruiters en als bestuurslid van de NHS. Tevens werd Van Tuyl tot Lid van Verdienste benoemd bij de KNHS.

Henk van Tuyl wordt dinsdag in Gameren begraven.

Bron Horses/Brabants Dagblad

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.