Ga naar hoofdinhoud

Paardenmarkt Zuidlaren verplaatst onder druk van dierenactivisten

Exclusief
Archieffoto paardenmarkt. Foto: Frederic Chehu / www.arnd.nl
De paardenmarkt in Zuidlaren wordt van De Brink gehaald en verplaatst naar de plek achter de synagoge waar tot vorig jaar de vrije balies waren. Met deze ingreep wil het gemeentebestuur van Tynaarlo tegemoet komen aan de wens van dierenactivisten die de Zuidlaardermarkt kritisch volgen. Met de verplaatsing komen de paarden verder van de kermis te staan.

De activisten verkeren in de veronderstelling dat paarden last hebben van het kermisgedruis. Burgemeester Marcel Thijsen: ,,We doen dit om een breed draagvlak te houden voor de markt. Het streven is dat deze markt nog minstens 800 jaar verder kan. Het draagvlak voor de markt in Zuidlaren is enorm, maar in de rest van het land neemt het draagvlak af voor paardenmarkten als die in Elst, Hedel en Zuidlaren.’’

Thijsen is er op gebrand dat de markt een echte paardenmarkt blijft en niet verwordt tot een  folkloristische markt waarbij handelaren worden betaald om met een paar paarden naar de markt te komen ter verhoging van de sfeer. ,,Handelaren betalen om op de Zuidlaardermarkt te mogen staan. Op de Zuidlaardermarkt wordt nog serieus gehandeld en dat willen we heel graag zo houden.’’

Groen licht

Er wordt meer gedaan om het welzijn van de paarden te waarborgen. ,,We gaan experimenteren met groen licht’’, aldus de burgemeester. ,,Groen licht zou een kalmerende werking hebben.’’

Een andere ingreep zal het aanzien van de markt drastisch veranderen: Rondom de paardenmarkt komen manshoge bouwhekken te staan. ,,Vorige jaren gebeurde het geregeld dat handelaren de hekken optilden en met hun paarden naar binnen liepen. Zo probeerden ze de controles van de dierenartsen te omzeilen en probeerden ze onder het betalen van marktgeld uit te komen.’’

In de nieuwe situatie is deze sluiproute voor handelaren afgesloten. Ook hoopt de organisatie te voorkomen dat argeloze bezoekers per ongeluk tussen de paarden terecht komen. Er komt een speciale ingang voor de paarden. Hiermee moet worden voorkomen dat paarden tussen het publiek lopen. ,,De nieuwe situatie wordt veiliger en beter beheersbaar’’, aldus Thijsen.

De meeste wijzigingen zijn bedoeld om het dierenwelzijn te verhogen en zijn genomen onder druk van kritiek van de dierenactivisten. Thijssen zegt dat er ‘een stuk of tien’ klachten over de laatste Zuidlaardermarkt zijn binnengekomen. ,,En er zijn veel brieven van dierenactivisten binnengekomen.

Lobby

Terwijl de activisten hun lobby richting Tweede Kamer intensiveren, zijn ze wel uit het marktoverleg gestapt. Dit gebeurde omdat in de ogen van de activisten het dierenwelzijn tijdens de laatste editie te weinig geborgd zou zijn.

Inspecteurs hebben tijdens de vorige paardenmarkt echter geen gevallen van dierenmishandeling of verwaarlozing vastgesteld. Wel werden vijftien handelaren op de bon geslingerd die hun dieren wilden exporteren zonder de verplichte papieren en keuringen. Verder werden drie ongeldige paardenpaspoorten aangetroffen.

In een eerste reactie omschrijft Ingrid Ramaan van Eyes on Animals de maatregelen als ‘positief’. Wel vindt ze dat controleurs ver voor het officiële begin van de paardenmarkt aan de slag zouden moeten. ,,Handelaren zijn er vaak om twaalf uur ’s nachts al. We hebben tijdens de nachtelijke aanvoer overbeladen trailers gezien, Shetlanders die aan de staart werden opgetild. Nachtelijk toezicht is echt belangrijk. Ook omdat er een sfeer hangt waarin mensen gewend zijn dat ze overal mee weg komen.’’

‘Dierenactivisten meten met twee maten’

Lichte ergernis op de aanhoudende kritiek van dierenactivisten op de paardenmarkt kan dierenarts Dieter Zweers slechts met grote moeite onderdrukken. Hij is een van de dierenartsen die de paarden controleert die voor de markt worden aangevoerd. ,,De activisten meten met twee maten’’, zegt Zweers. ,,Het is een aanfluiting dat dierenrecht-organisaties zich niet veel meer bekommeren om bijvoorbeeld de dieren in de Oostvaardersplassen. Schandalig dat daar onder auspiciën van een overheidsinstelling als Staatsbosbeheer beesten verhongeren. Een boer die het niet langer kon aanzien en een paar balen hooi heeft neergelegd werd op de bon geslingerd!’’

Bron: Paardenkrant-Horses/ Bram Hulzebos

8 reacties op “Paardenmarkt Zuidlaren verplaatst onder druk van dierenactivisten

 • Tineke.

  Een dierenarts die zich irriteert over het feit dat dierenactivisten wel begaan zouden zijn met het welzijn van paarden op een markt en niet met paarden in een natuurgebied : vind ik heel vreemd!
  Volgens mij zijn daar nl ook al jarenlang discussies over aan de gang……

 • jos wouters

  Tineke helemaal eens met jou.
  Maar ik snap nog steeds niet als ruiter,fokker parcoursbouwer,waarom we altijd herrie, harde muziek bij een indoor evenement hebben.Vooral bij een prijsuitreiking,het kan ook rustig,al het geplak is al imponerend genoeg voor de paarden.
  Bij een paardenmarkt mag een kermis ,maar laat het geluid dan niet overheersen.
  Zou fijn zijn als we verplichte achtergrond muziek op indoor wedstrijden,hengstenkeuring zouden horen,zoals in Duitsland.Vaak verstaan we mekaar niet eens.
  Tegenwoordig moet alles met geluid en hard,maar kijk hoeveel jongere al slecht horen,dus ietsje minder.

  Vind het geluids overlast wel een punt dicht bij de paarden.

 • Tineke.

  Dat ben ik id ook weer helemaal met jou eens Jos.
  Persoonlijk vind ik bij de hengstenkeuringen veel te harde muziek. Mss willen mensen spektakel, maar ik denk dat het voor veel mensen EN vooral de dieren ook best een beetje zachter mag….
  Dus, dierenactivisten volgens mij is er nog genoeg te doen!

 • Tineke.

  Maar om daarom nu te beweren, zoals in bovenstaand artikel, dat zij met twee maten meten vind ik wat ver gezocht.

 • Ger Koelewijn

  Laat die dierenactivisten is naar Scheveningen gaan als ze van de Koninklijke stallen met de paarden op het strand aan het oefenen zijn voor Prinsjesdag , en zich melden bij staatsbosbeheer met die veschrikkelijke Oostvaarderplassen.

 • Harry

  Dierenactivisten die met twee maten meten. Behalve kritisch op een paardenmarkt rondlopen, zouden dierenactivisten eens kennis moeten nemen van het ritueel slachten van koeien, geiten en schapen, zoals dat bijv. een een Halal slachthuis plaatsvindt waarbij dieren onnodig veel pijn lijden, aan oncontroleerbare stress worden blootgesteld en veelal met de verstikkingsdood eindigen, Wie het überhaupt kan aanzien, kan hiervan diverse filmpjes op Youtube zien. Na het zien van zo’n gruwelijke slachting zal menig echte dierenliefhebber tot conclusie komen, dat ieder ritueel geslacht schaap toch wel dolgraag had willen ruilen met het paard op de Zuidlaardenmarkt, ook al staat deze naast de kermis. Om maar even te wijzen op meten met twee maten. Wat is een echte dierenliefhebber?

 • johannes van oene

  het wordt tijd dat wij de dierenactivisten gaan verplaatsen, van het vaste land naar open zee, daar kunnen ze de vissen aanhoren, die klagen over de afval belt in de grote oceanen, misschien komen ze nog wat zeemeermannen tegen, zodat die zich weer kunnen beklagen over de scheepvaart en mocht het ernstig stormen dan kunnen de activisten op een boorplatform gaan zitten, stelletje azijnzeikers.
  al vanaf mijn tiende jaar kwam ik op de zuidlaardermarkt en voor 40 jaar terug stonden de Paarden en Koeien rondom de Kermis gegroepeerd en nog NOOIT heb ik een Koe noch Paard op hol zien slaan, van de Kermis, ach tegenswoordig op je van die groeperingen die alles wat historisch gemeengoed is, willen doen verdwijnen, niet omdat ze ook maar enig gevoel bij Dieren hebben, maar om de grote Mensen massa dwars te zitten, het wordt dan ook tijd, dat deze lastige figuren de Zee in geflikkerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.