Ga naar hoofdinhoud

‘Paardensector niet in beweging te krijgen’

weidegang, paard in weiDe Dierenbescherming heeft minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verzocht te komen met wetgeving rond huisvesting, voeding, transport en trainingsmethoden van paarden. De Sectorraad Paarden (SRP) blijkt namelijk na twee jaar huiswerk niet in staat zelf een fatsoenlijk en concreet plan op te stellen om het welzijn van paarden te verbeteren. De Dierenbescherming wil graag meedenken over goede regelgeving.

De Dierenbescherming vertrouwt erop dat minister Verburg, nu de Sectorraad Paarden het laat afweten, haar verantwoordelijkheid neemt zoals ze eerder toezegde. In de Nota Dierenwelzijn van 12 oktober 2007 stelde de minister: “De sector komt binnen een jaar met een plan van aanpak om te komen tot de noodzakelijke welzijnsverbeteringen (huisvesting, voeding, transport en trainingsmethoden), waarbij ik inzet op een realisatie binnen 3 jaar. Wanneer dit niet gebeurt zal de overheid regels stellen.”

Na twee jaar schrijven heeft de definitieve Uitvoeringsagenda Plan van aanpak ‘Welzijn in de paardenhouderij’ van de paardensector onlangs het licht gezien. De minister wil dat de sector hierin, in samenspraak met de Dierenbescherming, voor komende jaren aangeeft wanneer welke dierenwelzijnsverbeteringen zijn gerealiseerd en hoe deze bereikt worden.

De Dierenbescherming is onthutst over het gebrek aan visie en daadkracht in het plan. Ook ontbreekt het in het plan, dat met minimale betrokkenheid van de Dierenbescherming is opgesteld, aan het ‘hoe, wat en wanneer’. Frank Dales, directeur Dierenbescherming in een brief aan minister Verburg: ‘Nu, bijna twee jaar later, moet ik constateren dat een goed plan van aanpak ontbreekt. Ik verzoek u daarom om consequenties te verbinden aan uw Nota Dierenwelzijn, en over te gaan tot het stellen van regels.’

Inhoud wetgeving
De Dierenbescherming wil graag meedenken over deze regels. Op het gebied van huisvesting en verzorging van paarden wil de Dierenbescherming dat paarden ruik-, hoor- en zichtcontact hebben met andere paarden en dat er dagelijkse weidegang is, minimaal vier uur lang. Omdat groepshuisvesting van alle paarden in Nederland op korte termijn geen realistische optie is, pleit de vereniging ook voor een minimale boxgrootte van tweemaal de stokmaat van het paard in het kwadraat. Voor een paard met schofthoogte van 1.50 meter is een box van 3 bij 3 meter vereist.

Campagne voor paardenwelzijn
De Dierenbescherming voert sinds maart 2009 campagne voor een beter welzijn van paarden omdat in ons land het welzijn van paarden fors verbeterd kan worden. Bij veel (potentiële) paardenbezitters is er onvoldoende kennis over de juiste verzorging en huisvesting van paarden en pony’s. In de campagne krijgt het publiek tips hierover. Vanuit de paardenwereld heeft de Dierenbescherming veel steun voor deze campagne gekregen.

Cijfers
In Nederland worden ongeveer 400.000 paarden gehouden, zowel bedrijfsmatig als voor hobby. Het algemene beeld is dat van de dieren die als hobby worden gehouden, minstens de helft onvoldoende beweging krijgt. Het gaat daarbij naar schatting om 100.000 dieren. Ook hebben zo’n 80.000 hobbypaarden geen of onvoldoende contact met soortgenoten, wat voor paarden, die groepsdieren zijn, een grote kwelling is. Daarnaast trokken vorig jaar de inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zo’n 2.200 meldingen over verstoord paardenwelzijn na. Dit is maar liefst 30% van alle meldingen die bij de LID binnen komen.

Bron: Dierenbescherming

12 reacties op “‘Paardensector niet in beweging te krijgen’

  • Richard Velthuis

    Jammer maar weer een gemiste kans van de sector. We hadden dit natuurlijk voor moeten zijn.
    Hoe kan het toch dat de sector zich niet goed kan organiseren? Zijn er dan helemaal geen mensen te vinden die voor de hele sector acceptabel is als spreekbuis en die ook ter zake kundig zijn. Waarom moet de sector steeds achter de feiten aanlopen?
    Veel vragen waar ik natuurlijk ook geen antwoord op weet maar als relatief buitenstaander zie ik het wel steeds met verbazing aan.
    Zonder namen te kunnen noemen denk ik dat voor iedereen acceptabele mensen toch te vinden te moeten zijn.
    Een heel belangrijke vraag is denk ik hoe kunnen we de onwetendheid van veel paardenmensen oplossen. De eerste stap is denk ik door de mensen zelf namelijk beseffen dat je niet alles weet en dat je niet uitgeleerd bent. Echter informatiezoekers worden overstelpt met allerlei informatie, informatie van goede kwaliteit maar ook informatie van allerlei wazige bronnen. De kunst en bijna onmogelijkheid voor veel mensen is dus die kwaliteitsinformatie uit te filteren.
    De volgende stap voor de sector is dus om kwalietts informatie voor de mensen beschikbaar te maken.
    Ik kijk met zorg van de zijlijn toe.
    Richard Velthuis
    paardenliefhebber en informatiezoeker

  • elly

    Allereerst denk ik dat we moeten beginnen met de ernstige gevallen. Nu kan men door ontbrekende wetgeving bij mishandeling en/of verwaarlozing pas iets doen als de beesten bijna dood zijn. Amerika kijkt naar ons, laten wij wat dat betreft eens naar Amerika kijken.

    Volgens mij moeten bouweisen bv min. boxgrootte in het bouwbesluit opgenomen worden. Stands verbieden. Voor nieuw te bouwen stallen eenvoudig op te volgen, overgangstermijn voor bestaande stallen. En controle door bouwinsptecteurs en/of dierenbescherming.

    En toch hangt ook dit weer samen met betere eigendomsregistratie van het paard dmv de chip en ook hier weer meer controle etc. Door dan ook te registreren waar paard zich bevind in een super geautomatiseerd systeem zie je gelijk als het mis gaat.

    Verder is het een wijziging van cultuur en als er nu iets moeilijk is om te wijzigen dan is het dit wel.

  • Arabesk

    De reden dat er niets gebeurt is, dat de sector weigert in te zien wat de problemen zijn. Stands, boxen, 23/7 stalarrest zijn nog steeds algemeen geaccepteerd en de wil om dit te veranderen is er niet. Bovendien is er ook geen enkel belang om te veranderen, er gaat teveel geld mee gemoeid.
    Dan gaat het onvermijdelijke gebeuren; regels van bovenaf. Dat is het logische gevolg van struisvogelpolitiek van de sector.
    Alleen kunnen ze nu niet gaan jammeren en klagen, want ze hebben zelf tijd genoeg gehad om er iets aan te doen. De FNRS had allang bijv. het sterrensysteem kunnen aanpassen. Zodat aangesloten bedrijven met stands en aangesloten bedrijven met te weinig voorzieningen voor de natuurlijke behoeften van het paard geen enkele ster meer kunnen krijgen.

  • Robert_4782

    Kijk ook eens naar de kant van de regelgeving op ander vlak. Veel gemeentes werken niet mee aan het afgeven van nieuwe bouwvergunningen en zijn de sector liever kwijt als rijk. Zeker als het gaat om mensen die thuis een stal met een stukje gras hebben. Pak eerst de uitwassen aan. We kunnen niet allemaal 4* accomodatie bieden hoezeer we dat ook zouden willen, daar is het geld gewoonweg niet voor beschikbaar. Nog even en het wordt verplicht om een solarium en water loopmolen te plaatsen bij iedereen met een shetje.

  • perlano

    Het blijft een bepaalde groep mensen bezig houden,dat we in nederland slecht voor onze paarden zorgen.Zoals ik al eerder vermeld heb moeten deze mensen eens verder kijken dan hun neus lang is.Mijn inziens 99 % van de paardenhouders in Nederland doet alles in het werk om het paard een goed leven te geven.In elke branch of sport heb je goeie en slechte.Ook dit kom je je tegen in het ouderschap,moeten er nu ook regels komen om je kinderen op te voeden,het word steeds erger.Ik vraag me af welk paardenleed er is in nederland,laat eens fotos zien, en leg feiten op tafel,tja misschien met transport dat weet ik niet,maar ik denk dat elke goede transporteur zijn regels naleeft.Maar ik lees hierboven de dierenbescherming voert actie,hebben ze ook actie gevoerd tegen het politiepaard of de paarden die met prinsjesdag mee moeten lopen,of durven ze dit niet,of is dit wel diervriendelijk,deze paarden moeten wel een boel stres doorstaan,en alles leren ,wat een normaal hobby paard niet of nauwelijks iets van mee krijgt.Mijn inziens moet de dierenbescherming eens in buitenland gaan kijken,daar bekommert zich niemand of weing mensen over de dieren,daar is het maar bijzaak,maar hier in nederland blijft men alles opblazen,en waarvoor zeg het mij.In mexico en midden amerika staan de paarden een de hitte zonder al teveel water zonder grasvlaktes zoals hier in nederland,uur na uur na uur.Over Het contact met soortgenoten,kan ik kort zijn ,niet iedere paarden bezitter heeft de mogelijkheid en de plaats om meerdere paarden te houden,en als het toch kan,spelen meer factoren een rol,BV je hebt bepaalde paarden die niet met andere paarden om kunnen gaan,dit is geen afwijkend gedrag,ook bij de mens is dit zo,en ook bij honden,maar stel dat we verplicht worden om ze bijmekaar te laten lopen,en het gaat mis,en het ergste wat je kan gebeuren,been breken of iets anders waar kunnen we dan aankloppen,is de dierenbescherming dan ook thuis,en de minister,ik denk het niet.Dus een hond alleen op het erf kan ook niet,en een goudvis in een kom ook niet,als dit allemaal niet meer kan en mag,Zal niemand meer met een fijn gevoel een beest kunnen houden,en dan denk ik dat er wel diernleed ontstaat,want er moet een afzet markt gevonden worden,met alle gevolgen vandien. Ik maak me kwaad over het onnozel schrijven van deze artikelen,zonder denk ik enig goed bewijs,en zolang dat er niet is of komt zal er altijd twijvel zijn over de verhalen die de ronde doen. Dierenleed,de suggesties bij het chippen werden ook van de tafel geveegd,wie vroeg er toen ,of het dier leed werd aangedaan,de politiek wilde dat dit gebeurde,en nederland moest weer voorop lopen;terwijl uit alle hoeken van de wereld ook negatieve geluiden naar voren kwamen,maar omdat er groep mensen van hogerhand dit sijsteem wilde invoeren,moesten we toch toezien ,dat ons dier leed werd aangedaan,door een chip in te brengen,waar zijn we mee bezig.Regelgeving wetten,laat minister verburg,eens gemeenten aanspreken om hun medewerking voor de paardenhouderij,te versnellen,want daar kun je ook een boek over schrijven.Ik heb me laten vertellen dat de boxen groter moesten worden vind ik goed,maar ik heb ook tekeningen dit jaar nog gezien voor nieuwbouw ,waar de boxen 2,5m bij 2,5m waren,met goedkeuring van de gemeente,dit spreekt toch weer voor zich,dat men niet op de hoogte is van regelgeving.En als er inderdaad een paar slechte bij zitten ,maak er geen heisa van,maar neem maatregelen en los het op,of laat het oplossen,en schrijf er niet over,kijk naar het mishadelen van paarden afgelopen jaar,schade toegebracht in de anus,het is goed dat er naar de dader of daders gezocht word en dat het in het nieuws komt,maar helaas zal het ook andere gestoorde weer op een idee brengen,want hier lopen wel een boel zieke mensen rond,en zoals we horen zijn er al meerdere gevallen geweest,ik zou zeggen voor deze mensen is maar een straf.

  • Johan

    Door onrealistisch natuurbeheer is het wild in nederland ver over de aantallen gefokt die de natuurgebieden kunnen dragen qua voedsel aanbod. Plagen zijn er onstaan door ganzen, wilde zwijnen, reeen en aalscholvers die beschermd door de machtige links-denkende politiek zich naar hartelust kunnen voortplanten. Verkeersongelukken, doden en gewonden tot gevolg, wildvraat schade die in de 10-tallen miljoenen loopt en een links kamermeerderheid die dwars voor afschot vergunningen gaat liggen. Het Jagersgilde is door al deze tegen werking en hoge eisen en kosten die aan hun gesteld worden in opleiding, wapenwet etc gedecimeerd als ook is er karakter moord gepleegd op de weidelijke jager door dezelfde dwaze linkse meestal stadse mensen die er geen realistische kijk op hebben omdat hun perceptie van natuur een idillisch en paradijselijk wereldje is.
    Forget it, de natuur is hard en wreed dat zien we in de Oostvaarderplassen, de natuur showcase van progressieve ecologen.
    De Oostvaardersplassen zijn een schitterend natuurgebied, maar zouden nog veel mooier zijn zonder de aanwezige stank van rottende kadavers.
    Gestorven door geen verzorging, geen vreten en overpopulatie.
    Wellicht moet Esther Ouwehand eens een tijdje in het Oostvaardersplassen gebied moeten doorbrengen, en dan juist op het tijdstip dat er weer dieren liggen te sterven en te verrotten. Ze sterven van de honger aan het eind van de winter omdat ze met teveel zijn door de ongebreidelde voortplanting. En geen jagersvergunning om aantallen in evenwicht te houden met het voedsel aanbod.
    Grote grazers, runderen, paarden, reeen en herten sterven om aan het blinde idealisme van linkse ecologen gehoor te geven.
    Als we dit allemaal in ogenschouw nemen en nu weer lezen wat Esther Ouwehand voor onzin zit uit te kramen namelijk dat paarden in natuurlijke omstandigheden moeten worden gehouden wat heeft ze dan voor ogen, een situatie als in de Oostvaarders plassen? Of meer zoals Nertsen als ze losgelaten worden door de terroristische tak van de PvdD? Paarden zijn gedomesticeerd op het Eur-Aziatische continent al 6000 jaar voor het begin van de jaartelling. De hond en het paard zijn onafscheidelijke metgezellen geweest door de milleniums heen en deze symbiose heeft het paard noch mens windeieren gelegd. Als we zien dat andere grote grazers uit die tijd uitgestorven zijn dan heeft het paard het bijzonder goed gedaan vooral in zijn nut voor de mensheid voor dat de verbrandingsmoter werd uit gevonden. De mens heeft als tegen prestatie goed voor zijn paarden gezorgd als trotse eigenaar kon hij immers veel eer inleggen met de prestaties van uitgekiende fokprodukten. Vergelijk het huidige paard eens met waar we mee begonnen 8000jr geleden. We zien dat nu met het fenomenale optreden van Totilas en zijn berijder Edward Gal.
    Het plezier, kracht en beheersing die deze hengst uitstraalt is een fantastisch monument van de samenwerking tussen mens en paard. Een vruchtbare en lucratieve symbiose voor beiden.
    Kijk en geniet:
    http://www.youtube.com/watch?v=M y_gRw…

  • vankuikhorses

    Ik word er een beetje ziek van dat steeds weer de dierenbescherming met bepaalde dingen gaat komen zoals minimaal 4 uur weidegang. Grote klets, probeer dat maar eens in een gebied waar veel dazen zitten…ik denk dat je het paard meer leed aandoet dan plezier. Daarbij nog even over de campagne van Anky, ja leuk Bonfire loopt in de wei maar wij als echte sportmensen weten ook dat paarden zoals een Salinero echt niet of nauwelijks op de wei komen, ja grazen aan de hand, want op blessures zitten we ook niet te wachten… Want dat risico lopen die supergetrainde paarden.

    Wij hebben zelf een groot nieuw bedrijf waar grote boxen in staan, met kontaktluiken, waar de paarden goed ruwvoer krijgen, wat heel veel mensen steeds maar vergeten, meerdere keren per dag voer krijgen en of los komen in een paddock of in een trainingsmolen. Ik weet zeker dat mijn paarden niets tekort komen, altijd vriendelijk zijn en willen werken. Kom die maar eens bekijken zou ik tegen de minister willen zeggen.

     Wat natuurlijk wel zo is dat er nog steeds veel mensen geen verstand van paarden houden hebben. Waar ik me dus ook veschrikkelijk kwaad om kan maken zijn dus oa de boeren die stoppen met boeren en in paarden beginnen, want het wil dan dus niet zeggen dat je verstand van een paard hebt, en de pensionstallen komen als paddestoelen de grond uit.

     Ze moeten hier in Nederland maar eens gaan verplichten dat je in de paarden branche een diploma nodig hebt om een bedrijf te beginnen, en ook zeker op het gebied van les geven, want elke flapdrol geeft les, maar wat als er een ruiter van zijn paard of pony valt en in een rolstoel terecht komt dan ben je goed nat.Je kunt tenslotte ook niet zomaar gaan opereren in een ziekenhuis.

     Daarbij komt nog dat ze hier in Nederland ook maar eens moeten gaan uitzoeken waar wij als paardehouderij eigenlijk thuis horen, want wij zelf worden op dit moment weer met het feit geconfronteerd dat we niet in het agrarisch gebied thuis horen maar ook niet in de bebouwde kom ( wat begreipelijk is ) Waar dan sport en recreatie, ook niet want ook dat hebben we zelf ondervonden. We hebben zelfs enkele jaren geleden meegemaakt dat we de paardenmest wel uit mochten rijden want dat was geen dierlijke mest, dus nu vraag ik je of er uberhaupt wel iemand in den Haag zit die verstand van dit soort zaken heeft !!!

     Tuurlijk is er veel leed maar volgens mij ziet men het bij de dierenbescherming wel erg zwart wit. Er zijn ook zat mensen die wel goed met hun dieren om gaan. Toch kan ik me wel vinden in het feit dat er mensen zijn die geen of nauwelijks verstand van paarden hebben, dus benadruk ik nogmaals het feit dat niet zomaar Jan en alleman een paardenbedrijf kan en mag beginnen. Ik denk dat dat de eerste stap is waar ze zich mee bezig moeten gaan houden. Duidelijk regelgeving !

    Mijn deuren staan open dus Den Haag en dierenbescherming kom maar op……

  • Arabesk

    De reacties hieronder tonen maar weer eens aan hoe blind de paardensector is voor het welzijnsprobleem dat ze zelf veroorzaakt hebben en hoe hard nieuwe wetgeving nodig is.
    Mensen zien geen kwaad in het opsluiten van paarden in kleine kooitjes (boxen). Of sluiten daar bewust de ogen voor. Veel paardenmensen (ja júist die) hebben geen flauw idee wat de basisbehoeften van een paard zijn; dat is méér dan eten en drinken en een rondje stapmolen of grazen aan de hand.
    Wijzen naar situaties die veel erger zijn, is net zoiets als zeggen dat het geen zin heeft om in NL kindermishandeling aan te pakken, zolang er in Afrika nog kinderarbeid bestaat.

    Paardenmensen zijn er als de kippen bij om als hardste te roepen dat (sport)paarden in luxe 3 of 4 sterren gevangenissen (want dat zijn het) niets te kort komen. Elke paardenleek snapt binnen vijf minuten dat een gedomesticeerd dier dat van oorsprong ontworpen is voor bewegen en eten klokje rond, niets te zoeken heeft in een kooi van 3×3. Een kat sluit je toch ook niet op meerdere uren per etmaal. op zijn eigen kattenbak? Dat klinkt idioot en extreem, maar dat is wél wat we met paarden doen.

  • Marinka

    Sorry hoor maar ik ekn genoeg mensen die hun paarden niet goed verzorgen.

    Mijn paard staat overdag lekker zoveel mogelijk buiten met soortgenootjes, en snachts op stal met een flinke pluk hooi en daar is natuurlijk cotnact tussen de paarden mogelijk. De stallen zijn ruim en licht.  

    “Over Hippisch Centrum de Haerst

     De manege telt 25 pensionklanten en 28 manegepaarden.

    Hippisch Centrum de Haerst is door de FNRS gekwalificeerd als vijfsterren manege. Slechts een handjevol maneges in Nederland heeft deze kwalificatie.

    Het betekent dat een manege aan strenge kwaliteitseisen voldoet op het gebied van stalling, paarden, zadels, rijfaciliteiten, instructieniveau, accommodatie en bedrijfsvoering.

    Als rijvereniging zijn we er dan ook trots op dat we onze activiteiten bij Hippisch Centrum de Haerst  kunnen organiseren. “

    Dus er zijn ook genoeg stallen die het WEL goed doen. Er zitten altijd wel rotte appels tussen. (Denk maar aan stal duin en daal, oftewel: stal Bruijn Duin en Daal )

  • joyce

    Ik wil even reageren op het bericht over een 5 sterren manege en dat deze sterren zeggen dat je paard het er prima naar het zin heeft. ONZIN, wij hebben op een hele luxe 5 sterren stal gestaan. Nou ons paard en de anderen werden niet goed verzorgd. (verloop was ook enorm) Nauwelijks weidegang. Bij ziekte keek niemand eens extra naar je paard. Weinig hooi/stro. Je betaalde voor diensten,maar de paarden kregen dat niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja,we hadden wel een ruime stal met gouden knoppen,maar ja dat bepaald niet het welzijn van het paard. Dus hoeveel sterren, zegt mij helemaal niets. Het lijkt mooi,maar is het voor je paard echt zo goed?? We staan dan nu wel op een wat minder luxe stal,maar wel een stal met ruime boxen. 3x per dag hooi. 4x per dag voeren. Lekker uren naar buiten in de wei. Je paard wordt goed in de gaten gehouden door een betrokken en deskundige leiding. Ons paard komt 3x per dag uit de stal en alle paarden staan er tevreden bij en daar gaat het om. Paarden tellen geen sterren maar hooistengels ! 🙂

    Kies voor een stal waar je zeker weet dat de leiding goed weet waar hij mee bezig is. Betrokken bij de paarden en hun welzijn. Daar gaat het om.

     

  • coriano

    Vankuikhorses, jij hebt dit even heel mooi uitgelegd.

  • Jelle

    Kan mij iemand uitleggen waarom een goudvis in een limonadeglas zielig is en een paard van 1.70 hoog in een box van 3×3 niet???? En dat terwijl de vis nog 2 dimensie extra heeft om te bewegen: omhoog en omlaag! Sterrenmanege’s zeggen wel iets over hoe de paarden gehouden worden, maar als ik me een rapportage uit een paardenblad goed herinner, zegt het vooral heel veel over het comfort voor de mens: kantine, overdekte rijbak, gevette zadels etc.? En helaas niet zo heel veel over de kwaliteit van het paardenleven. Ik denk dat een paard op een vol spinnewebben oude maar veilige lichte grote stal, een ruiter met zachte hand en stoffig maar passend zadel, met 10 uur per dag weidegang met (elkaar mogende) weidegenootjes en rijden in de regen en zonder wasplaats gelukkiger zal zijn dan een paard dat op een tig sterrenmanege in een box van 3×3 staat, 22 uur per dag, maar wel een gelikt zadel heeft dat niet past maar wel glimt en dat niet nat wordt tijdens zijn beweging omdat de bak overdekt is en zodat ook de paarden die aan de zijkant van de bak hun stallen hebben lekker stoflongen kunnen krijgen, maar dat wel na afloop afgespoten wordt met water, dan alsnog nat wordt dus, maar (geen nood want:) vervolgens onder een sollarium lekker kan drogen zodat de ruiter in de tussen tijd in de kantine zijn pilsje kan drinken. Bij verder gelijkblijvende omstandigheden uiteraard. Die eerste manege zou nul sterren krijgen, die ander al meteen een paar. Er is inderdaad een overschot aan paarden. Maar zolang iedereen maar betere fok”producten” wilt (alleen het woord producten klinkt mij al als een object ipv een levend wezen in de oren), zal dat ook niet veranderen en daarmee zul je dus inderdaad plek tekort hebben in NL om elk paard voldoende buitenruimte te kunnen bieden. En paarden loslaten in een natuurgebied waar te weinig voedsel is, is natuurlijk ook het andere uiterste, maar er zijn heus wel middenwegen. Daarbij vind ik dat niet iedereen zomaar een paard moet aanschaffen. Als je geen water in de buurt hebt, koop je doorgaans ook geen zeilboot, als je geen (groot genoeg) weiland hebt koop je dus toch wel gewoon een paard….en dat terwijl de boot er niet onder zou lijden als ie op het droge zou blijven staan, maar het paard wel als het op stal moet blijven staan. Maar nee, “mann gunt sich ja sonnst nichts” of hoe zeggen onze oosterburen dat zo mooi. Als je niets hebt, kun je altijd nog een paard kopen…..maar onderhouden…..dan moet je (helaas) toch ook wat geld over hebben. Ik gun iedereen een paard, of je nu Victor Voetvolk of Welling bent, maar het paard gaat nu eenmaal voor de mens zijn wensen. Het is er niet om ons te pleasen. DAt hebben ze duizenden jaren moeten doen ja. Het wordt tijd dat we eens wat terug doen. Ik wil ook heel graag al die zogenaamde paardenliefhebbers nog eens spreken als ze 300 euro voor hun paardenstalling moeten betalen terwijl ze er door wat voor omstandigheden dan ook, niet meer op kunnen rijden. Dan vinden ze het opeens wel erg veel geld, voor een paard….waar je”toch niks meer mee kunt’.. Want laten we eerlijk zijn: 95% wilt gewoon kunnen rijden (of mennen), en kan dat niet meer, dan is de liefde voor dat geweldige dressuurpaard dat wedstrijd na wedstrijd won en voor je door het vuur ging, opeens omgeslagen in een last die 300 euro per maand kost. 9 van de 10 mensen zal het paard weg proberen te doen, het zij inslapen, hetzij iets anders, maar mensen, het gaat om het rijden en niet om het paard (90%). En helaas kan ik het weten, ik heb dagelijks dit soort mensen aan de lijn. Prima hoor, maar roep dan niet dat je van paarden houdt. Je houdt van rijden, en daar heb je min of meer toevallig een paard voor nodig. Afijn, tijd dat het “product’ paard eens vanuit zijn intrinsieke waarde wordt bekeken, en niet alleen vanuit zijn draag-of trekwaarde. Dan komen de betere leefomstandigheden vanzelf wel…..omdat je dan vanuit het paard redeneert, en niet vanuit de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.