Ga naar hoofdinhoud

Paardensector reageert op aangekondigde btw-verhoging

Foto: Lonneke Ruesink
Afgelopen week kwamen de kabinetsplannen naar buiten om het belastingstelsel te hervormen, waarbij het lage BTW-tarief zou worden geschrapt. Volgens Sectorraad Paarden zou de voorgestelde btw-verhoging een grote klap betekenen voor de gehele paardensector. De Paardenkrant sprak met een aantal hippische ondernemers over de mogelijke gevolgen. 

De verhoging van 15 procent (van 6 naar 21 procent btw) komt op het bordje van de consument. De diensten en producten die zij afnemen worden duurder en de Sectorraad Paarden is bang dat deze ontwikkeling ervoor zal zorgen dat de consument afhaakt. “Wij denken dat het een slechte zaak is voor de gehele paardensector. Voor maneges, instructie-, sport- en trainingsstallen en andere hippische ondernemers zou dit een funeste ontwikkeling zijn”, vertelt Nelleke Krol, secretaris van de Sectorraad.

“Het gaat nu om een voorstel, dus het duurt nog wel even voordat deze plannen gerealiseerd zijn. Ze moeten eerst door de hele politieke molen”, zegt Krol. “Bij zulke zaken is het goed dat de Sectorraad Paarden bestaat. Wij zijn in het leven geroepen om ook op dit soort kwesties in te springen. We hebben veel contact in Den Haag, niet alleen met de ministeries van Economische Zaken en Financiën, maar ook met Tweede Kamerfracties. We zullen aan alle kanten gaan lobbyen om te bewerkstelligen dat dit voorstel niet wordt aangenomen.”

Fred van Straaten is een hippische ondernemer op meerdere gebieden. Hij is springpaardenfokker, handelaar en heeft een manegebedrijf. “Het komt erop neer dat alles duurder gaat worden voor de consument. Ik vind dat je niet omlaag kunt gaan met je prijzen om zo de btw-verhoging op te vangen. Maar daarbij moet je wel heel duidelijk communiceren naar je klanten waarom ze meer moeten betalen. Voor kwaliteit moet betaald worden, dat moet duidelijk zijn bij de consument”, is de mening van Van Straaten. Wat betreft de paardenfokkerij maakt Van Straaten zich niet zoveel zorgen. “Er is op dit moment een krapte in de markt, waarbij de vraag misschien wel wat groter is dan het aanbod. Als je kwaliteit biedt, is er vraag, denk ik.”

Harold Zoet, fractievoorzitter van het CDA in Gelderland en professioneel Welsh-fokker en -hengstenhouder, denkt daar anders over. “Ik heb Welsh-hengsten ter dekking. Als ik de prijs van die dekkingen met 15 procent moet verhogen, kan ik de deuren waarschijnlijk sluiten.” Zoet wil samen met het CDA in Gelderland er dan ook alles aan doen om de plannen in Den Haag tegen te houden.

Lees morgen meer in De Paardenkrant

Bron: Horses/ De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.