Paardensportman Jaap Rijks overleden

Afgelopen nacht is de paardensportman Jaap Rijks overleden. De voormalig springruiter, jurylid, mede-initiatiefnemer van het CHIO Rotterdam, Paardensportman van het Jaar en penningmeester bij de FEI is 97 jaar geworden en overleed thuis in Wijk bij Duurstede. 

Rijks werd in Nijmegen geboren in 1919 en kreeg de liefde voor paarden van huis uit mee. Rijks vader reed wedstrijden met tuigpaarden en hackney’s. Zelf klom Rijk liever in het zadel. Nadat hij in 1947 samen met Job Dura Sr. het initiatief nam om de internationale wedstrijd Nederland-België te organiseren op het terrein in het Kralingse Bos, was hij zelf in 1948 een van de springruiters op het eerste CHIO Rotterdam.

Olympische Spelen

Later dat jaar vertegenwoordigde Rijks Nederland op de Olympische Spelen, die in Londen plaatsvonden. Individueel werd Rijks uitgeschakeld door een weigering op de tiende hindernis en het team eindigde ook niet op het podium dat jaar. Later heeft hij zich in diverse posities, zoals internationaal jurylid en zelfs penningmeester bij de FEI, steeds ingezet voor de hippische sport.

Paardensportman van het Jaar

In 1982 won Rijks de titel Paardensportman van het Jaar, die nog steeds jaarlijks wordt uitgereikt op Indoor Brabant. Tot voor kort was Rijks nog regelmatig in het zadel te vinden voor een buitenritje.

Bron: FB/CHIO/

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.