Ga naar hoofdinhoud

Paardensportman Jaap Rijks overleden

Afgelopen nacht is de paardensportman Jaap Rijks overleden. De voormalig springruiter, jurylid, mede-initiatiefnemer van het CHIO Rotterdam, Paardensportman van het Jaar en penningmeester bij de FEI is 97 jaar geworden en overleed thuis in Wijk bij Duurstede. 

Rijks werd in Nijmegen geboren in 1919 en kreeg de liefde voor paarden van huis uit mee. Rijks vader reed wedstrijden met tuigpaarden en hackney’s. Zelf klom Rijk liever in het zadel. Nadat hij in 1947 samen met Job Dura Sr. het initiatief nam om de internationale wedstrijd Nederland-België te organiseren op het terrein in het Kralingse Bos, was hij zelf in 1948 een van de springruiters op het eerste CHIO Rotterdam.

Olympische Spelen

Later dat jaar vertegenwoordigde Rijks Nederland op de Olympische Spelen, die in Londen plaatsvonden. Individueel werd Rijks uitgeschakeld door een weigering op de tiende hindernis en het team eindigde ook niet op het podium dat jaar. Later heeft hij zich in diverse posities, zoals internationaal jurylid en zelfs penningmeester bij de FEI, steeds ingezet voor de hippische sport.

Paardensportman van het Jaar

In 1982 won Rijks de titel Paardensportman van het Jaar, die nog steeds jaarlijks wordt uitgereikt op Indoor Brabant. Tot voor kort was Rijks nog regelmatig in het zadel te vinden voor een buitenritje.

Bron: FB/CHIO/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook