Ga naar hoofdinhoud

Paardenstapel Maria Bergjohann onder de hamer

De totale paardenstapel van de begin dit jaar overleden Maria Bergjohann, die een zeer kwaliteitsvolle Westfaalse stam achterliet, kwam afgelopen dinsdag onder de hamer in het Westfaalse paardencentrum. Nederlander Piet Crum ging naar huis met twee merries. De staatspremiemerries Donna Bella (v. Donnerhall) en Florina (v. Florestan) staan inmiddels in Herveld. De laatstgenoemde was de duurste in de veiling met 18.500 euro.

Het was een bijzondere veiling, waarop de verhoudingen tussen de prijzen zoek was. Voor waardevolle en bewezen fokmerries werd niet betaald, voor jonge dieren met vaders die een klinkende naam hebben, werd de portemonnee wel getrokken. In totaal brachten de 33 dieren 206.950 euro op, wat een gemiddelde van 6.271, 21 euro betekent.

Piet Crum uit Herveld kocht twee paarden op de veiling. Dit waren de staatspremiemerries Donna Bella (v. Donnerhall) en Florina (v. Florestan). Florestan x Donnerhall x Rosenkavalier x Apart, een pedigree om van te dromen en een merrie die daar bij past. Dat had Piet Crum uit Herveld goed gezien en hij sloeg toe bij de zesjarige Florina. “Dit was gewoon de beste uit het gezelschap”, vertelt Piet Crum. Hij wil de merrie dit jaar nog gaan inzetten in de fokkerij en heeft daarbij de hengst Ampère in gedachten. “Ik denk dat deze kapitale merrie goed past bij een Nederlandse hengst”, vertelt Crum, die de laatste jaren hard aan de weg timmert met zijn fokkerij. “Het is natuurlijk al laat in het seizoen, maar we gaan het gewoon proberen. Als het nu niet lukt, beginnen we volgend jaar vroeg.”

Ook de directe Donnerhall-dochter Donna Bella (mv. Rosenkavalier x Apart x Cyrus), die Crum voor 8.000 euro aanschafte, wil hij proberen dit jaar drachtig te krijgen. De merrie was de jongste van de vier Donnerhall’s die werden geveild. Donna Bella is twaalf jaar en leverde tot nu toe vier hengstveulens.

Lees vrijdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Rick Helmink

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.