Ga naar hoofdinhoud

Paardenvlees gevonden in rundvleesburgers VK en Ierland

Placeholder hooi ruwvoer

In een aanzienlijk aantal rundvleesburgers, die verkocht wordt in supermarkten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, is het DNA van paarden gevonden. Dit meldt BBC News.

De burgers waren te koop in de supermarkten Tesco en Iceland in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland gingen de burgers over de toonbank in Dunnes Stores, Lidl en Aldi. Volgens de Ierse voedselveiligheidsinstantie (FSAI) komt het vlees bij twee Ierse verwerkingsbedrijven en een Engels verwerkingsbedrijf in Yorkshire vandaan.

In totaal werden er 27 rundvleesburgers getest, waarvan tien burgers het DNA van paarden bevatten en 23 het DNA van varkens. In een van de burgers van supermarkt Tesco bestond het vlees voor 29 procent uit paardenvlees.
Daarnaast werden nog eens 31 rundvleesmaaltijden getest, waaronder ‘cottage pie’ en lasagne. 21 van deze maaltijden zijn positief getest op het DNA van varkens.

De FSAI verklaarde dat het gevonden paardenvlees geen gevaar is voor de gezondheid. De FSAI noemt de aanwezigheid van paardenvlees in de burgers wel vreemd. Dit in tegenstelling tot de aanwezigheid van varkensvlees, omdat het vlees van verschillende dieren vaak verwerkt wordt in hetzelfde verwerkingsbedrijf.
Paardenvlees hoort daar in Ierland niet bij, aldus het hoofd van de FSAI professor Alan Reilly. “Het zit niet in onze cultuur om paardenvlees te eten, dus verwachten we het ook niet aan te treffen in een burger.”

Desalniettemin vindt Reilly de aanwezigheid van varkensvlees in rundvleesgerechten ook onacceptabel. Zeker voor sommige religieuze groepen die geen varkensvlees mogen eten.
De positief geteste producten zijn uit de supermarkten gehaald.
Een van de Ierse verwerkingsbedrijven en het Engelse verwerkingsbedrijf verklaarden dat zij nog nooit paardenproducten hebben gekocht of verhandeld. Er loopt een onderzoek naar de herkomst van het paardenvlees.

Bron: Horses / NU.nl

 

6 reacties op “Paardenvlees gevonden in rundvleesburgers VK en Ierland

 • Albert Willem Knop

  Gezien de aantallen afwijkingen, kun je wel stellen dat het in de vleesverwerkende industrie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland een bende is. Lijkt me zinvol dat ook in Nederland eens te onderzoeken. Ik heb vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat de resultaten hier veel beter zullen zijn.

 • s v maanen

  daarom durf ik ook geen runderrookvlees te kopen.
  ik weet niet hoe het verschil eruit ziet met paardenrookvlees.
  ook geen frikandellen/kroketten/ mexicano’s/ bitterballen / etc voor mij bij de snackbar vandaan.
  wil ik het wel dan vraag ik om de doos voor de inhoud.
  maar zoals hier te lezen is is dat ook niet water dicht.
  meer kan ik niet doen , behalve helemaal geen vlees meer eten.

 • H.J. Dekker

  Afgezien van het feit dat er natuurlijk in een rundvleesburger geen vlees mag zittern van andere dieren, wil ik hier toch even een pleidooi houden voor het eten van paardenvlees. Als men in Nederland meer paardenvlees zou eten, hoefden onze paarden die aan het eind van hun leven zijn, niet naar het buitenland getransporteerd te worden. Dit is namelijk vaak een lijdensweg!!! Echter, als ik een paard naar de slager moet doen en ik wil dat het in nederland geslacht wordt, krijg ik minder geld voor het leveren van dit dier! Natuurlijk maak ik als paardenvriend hier de keus! Maar al die mensen die, zogenaamd uit liefde voor het paard, geen paardenvlees eten zijn dus mede schuldig aan het mishandelen van deze slachtpaarden. Bij export naar bijvoorbeeld Italie (Super Salami worsten)worden ze voor de grensoverschreiding nog even kreupel geslagen omdat er op `Wrak` vee minder invoerbelasting betaald hoeft te worden. denkt u daar eens aan!

 • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

  Tip:
  Boeiende aflevering van het kookprogramma van Wouter Klootwijk met als onderwerp: Paard
  Verbaas U slechts,het is de realiteit!

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1318421

 • Albert Willem Knop

  Ik heb geen bezwaar tegen het eten van paardevlees. Het schijnt erg gezond te zijn en het pleidooi van H.J. Dekker snijdt ook hout. Waar het vooral om gaat is dat ik bezwaren heb tegen gerommel in de voedingsindustrie. Als er alleen rundvlees op de verpakking staat moet er ook alleen rundvlees in zitten. Als er op een verpakking van frikandellen staat dat er paardevlees in zit mag dat er in zitten. Sterker nog dan moet het er in zitten.

 • Jitske van Ravesteijn

  Dat het er in zit en niet op vermeld, is niet netjes.
  Maar met paardenvlees is niets mis. Hier in NL hebben ze een goed leven gehad. En Hebben ze een kort en snel einde.
  Het word vlees, of een verbranding, wat zal lijden tot het in lijm zit.

  This alleen jammer, dar argentinie er zo roekeloos mee om gaat!

  Van de rest is paardenvlees prima vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook