Ga naar hoofdinhoud

Paardenvleesschandaal spreidt zich als olievlek uit over Europa

Foto Lonneke Ruesink
Het schandaal met het paardenvlees breidt zich nog altijd uit. Inmiddels is ook paardenvlees ontdekt in rundvleesproducten in Portugal en Spanje. Rusland dreigt de import van vlees uit de Europese Unie stil te leggen als er geen garantie op afwezigheid van paardenvlees.

In Portugal is paardenvlees aangetroffen in lasagne. Op de Canarische Eilanden zat paardenvlees in hamburgers. In Bulgarije werden vorige week verdachte partijen lasagne van de markt gehaald. Uit dna-testen die in Duitsland zijn uitgevoerd, is nu komen vast te staan dat er inderdaad paardenvlees in is verwerkt. Er zit ook paardenvlees in de chili con carne van Iglo. Daarom haalt het concern het product, de Chili Con Carne met rijst van 400 gram, uit de verkoop. Deze Chili Con Carne is geproduceerd door het Belgische Frigilunch.

Bedrijf heropend

Vleesverwerker Willy Selten in Oss mag ondertussen de productie onder toezicht hervatten. Het bedrijf had hiervoor een kort geding aangespannen. De vleesgroothandel was het niet eens met de sluiting, omdat de voorraad vers vlees dreigde te bederven. Het bedrijf heeft 900 karkassen en ruim 50 ton vlees met een waarde van 200.000 euro in huis. Selten erkent dat hij paardenvlees heeft verwerkt. “Dat was in opdracht van een leverancier. Het vlees is versneden en ligt nu opgeslagen in een koelhuis”, zegt hij in het interview. Volgens de eigenaar deed de VWA een inval, omdat er een paard besmet was. “Bij een karkas is er een residu van een geneesmiddel gevonden, maar dat wist ik niet. Dat kreeg ik twee dagen geleden pas te horen. Het was een flinke klap.” Dit geneesmiddel was fenylbutazon, onder paardenhouders beter bekend als buut.

Bron: Horses / NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook