Ga naar hoofdinhoud

Partij voor de Dieren neemt standpunt in over paardrijden

Foto: Liesbeth Dekker
De Partij voor de Dieren heeft haar standpunt ingenomen met betrekking tot de paardensport. Volgens de politieke partij is het grootste probleem van sport met dieren dat het welzijn en de gezondheid van het dier wordt aangetast. Strenge regelgeving middels een wettelijk 'Paardenbesluit' zou dit moeten waarborgen.

De partij zet haar vraagtekens bij de sport en of het welzijn van de paarden daarin voorop wordt gesteld. Ook stelt zij dat de levensduur van een wedstrijdpaard aanzienlijk korter is dan bij andere paarden. Dieronvriendelijke trainingsmethoden, overbelasting of het vervroegd doden van dieren die bij het teruglopen van hun prestaties worden afgedankt, zou hieraan ten grondslag liggen.

Afgeschreven

Paarden zijn volwassen op achtjarige leeftijd. In de paardensport zijn paarden op die leeftijd vaak al afgeschreven: de gemiddelde levensduur is daar acht jaar, tegenover 20-30 jaar ‘vroeger’, zo stelt de partij. Daarnaast zou er nagedacht moeten worden in hoeverre paarden en pony’s blootgesteld moeten worden aan extreme sporten, zoals military en springwedstrijden met steeds hogere hindernissen.

Strenge regelgeving

De Partij voor de Dieren streeft naar een strengere regelgeving middels een wettelijk Paardenbesluit. In zo’n Paardenbesluit zou volgens hen onder meer vastgelegd moeten worden dat bij huisvesting het natuurlijk gedrag uitgangspunt is, zoals de mogelijkheid contact te maken met soortgenoten en dagelijkse weidegang.

Bron: Partij voor de Dieren

40 reacties op “Partij voor de Dieren neemt standpunt in over paardrijden

  • Visser

    Nou daar gaat mijn stem….als jullie ergens geen verstand van hebben,praat er dan ook niet over en hou je bezig met echte politiek.
    Mvg een paardengroom

  • Laura

    Als wij na de omschakeling naar machines geen paardensport waren gaan bedrijven zou de soort uitsterven en alleen in dierentuinen leven. Er gebeurt best wel veel dat niet helemaal diervriendelijk is, maar ik persoonlijk voel me niet aangesproken, mijn paarden worden nl wel oud en ik ben een actieve amateur amazone die niet vorige week mijn paard op de foto’s heeft gezet omdat ik twijfelde aan mijn paard en ook gelijk maar bloedonderzoek heb laten doen met een rekening van ruim €500 tot gevolg. Niets uitgekomen dus, maar de gezondheid van mijn paard is heel belangrijk een ik denk niet alleen voor mijn paard…. PvdD maak je druk over andere dierenkwellers, laat de paardenliefhebbers met rust!

  • Desiree van der vinne

    Wat is dat toch, dat men stelt dat het gemiddelde sportpaard 7 of 8 jaar oud wordt? Waarom ken ik dan voornamelijk paarden die zoveel ouder worden of zijn geworden, terwijl die ook wedstrijden hebben gelopen? Hoe komen ze op dit aantal? Zitten daar alle paarden bij, van veulen af tot oud? Want er zijn veel paarden die niet eens drie jaar mogen worden. Die gaan ofwel naar de slacht vanwege slechte rontgen, wat eigenlijk ook heel vaak niet nodig is, of ze krijgen koliek of iets anders. Volgens mij kloppen deze cijfers niet helemaal want ik zie er gewoon niets van terug in de paardenwereld. En ik zit daar zelf toch in. Oh, en mijn paard is inmiddels 27. Een kwpn-er die ook wedstrijden gelopen heeft.

  • A.v.d.Dussen

    De paarden in de springsport en dressuursport beginnen hun carrière pas op 9 -10 jarige leeftijd en daarvoor krijgen ze de tijd om rustig op krachten te komen
    Ga maar eens op de concoursen in binnen en buitenland kijken hoe goed deze paarden worden verzorgd.
    Ook deze paarden worden gemiddeld veel ouder dan 20 jaar
    Veel mensen in onze samenleving krijgen een slechtere verzorging dan onze paarden
    Het is gemakkelijk zo op de sport af te geven, zonder goed geïnformeerd te zijn

  • Marco de Boer

    Wij hebben een oud professioneel renpaard. Die stond al op de baan toen ze twee was. Als ze zeven of acht zijn, dan zijn ze of stuk of dood. Zij was gelukkig toen al met pensioen.
    In de rensport gaat veel geld om, zeker in de draf- en rensport. En zoals zo vaak, als het om geld gaat, dan gaat vaak niet goed met de dieren.
    Dit staat echt haaks op de dressuur en springsport, meestal.

  • Liesbeth Bleeker

    Hallo
    Wat wij al jaren als advies geven aan mensen die gewoon paard rijden om eens te verdiepen in bitloos te rijden en zonder zadel of de aangepaste zachte uitvoering.Wat ook prachtig is om ui te leggen dat wandelen naast een paard heel veel rust liefde en harmonie brengt voor mens en paard.
    Groet Liesbeth Bleeker

  • willem veldkamp

    Goede morgen het is mij een raadsel hoe ze aan deze cijfers komen ik kom als hoefsmid op veel paarde bedrijfen waar de sport actief bedreven word en als ik de gemiddelde leeftijd bekijk kom ik veel hoger uit ik ken erg veel paarden waar nog steeds actief de sport mee word bedreven van 15 tot wel 22/23 jaar en iver het algemeen word er aan zorg kosten nog moeite gespaard om het welzijn te bevorderen daar zou in de menselijke zorg een voorbeeld aan genomen moeten worden er zijn helaas uitzonderingen !! maar die zijn gelukkig zeldzaam !!!! sorry partij voor dieren jullie slaan de plank echt behoorlijk mis !! vriendelijke groet hoefsmederij veldkamp ZALK PS als jullie onderzoek willen doen doe het dan eerlijk dat is beter voor het dieren welzijn waar wij als dieren liefhebbers allemaal blij van worden

  • Petra de Groot

    Lees het bericht goed! Het gaat om paardenwelzijn. En ja, er zijn genoeg ruiters en amozones die prestige voorrang geven boven het welzijn van hun dier. Gelukkig zijn er ook talloze goede voorbeelden te noemen, maar daar gaat het hier niet over. Paarden mogen paarden zijn, natuurlijke huisvesting, goede verzorging, verstandig omgaan met de sport… in mijn directe omgeving zie ik dat paarden als gebruiksvoorwerp worden behandeld. Ik sta volkomen achter de partij van de dieren als ze dat eens flink onder de loep willen nemen.

  • Annemarie

    En weer is het onzin wat de partij voor de dieren uitkraamt. Wat een triest clubje is dat toch.

  • Arend

    jammer dat er in de politiek zo heerlijk met allerlei populaire termen gegooid kan worden zonder dat er een basis voor is, alles wordt voor waarheid aangenomen. En nog mooier is dat allerlei media deze standpunten dan klakkeloos overnemen zonder te controleren of er een kern van waarheid in zit.
    Maar goed, zo werkt politiek nou eenmaal. Dus ook voor dit bericht: water op een eendenkop, het valt er zo van af.

  • Angela

    Als liefhebber van paarden vind ik dit een prima standpunt. We moeten blij zijn met een partij die ons eindelijk eens een spiegel voorhoudt. Mishandeling tijdens “onze”sport en trainingen is immers meer regel dan uitzondering. De andere kant opkijken bij een “incident” is ons zeker niet vreemd.
    Wat mag er wat mij betreft direct gebeuren;
    – verbieden van gebruik van sporen
    – verbieden gebruik van bijzetteugels om natuurlijke bewegingen van het paard te blokkeren
    – verbod op vaste hindernissen zoals bij Eventing
    – verbod op uitputtingssporten zoals Endurance
    – verplichting voor dagelijks minimaal zes uur weidegang
    – verbieden van “sporten” waar paardenmond onnodig wordt gepijnigd
    – verbod voor het opsluiten van een paard in veel te kleine stal
    en zo kunnen we nog wel even doorgaan met het benoemen van treiterpraktijken die dagelijks door veel “paardenliefhebbers” als gewoon worden gezien. Goed verzorgen is immers meer dan poetsen, hoeven krabben, voederen, knuffelen en vlechtjes in doen. En ik weet waar ik het over heb, voordat er reacties komen van mensen die zeggen dat ik eens moet gaan kijken hoe goed er echt aan toe gaat.
    Wie de schoen past trekke hem aan.

  • Brekelmans

    In 2015 zijn er 14 paarden die internationaal op het hoogste nivo presteerden dood gebleven van het ene op het andere moment. Ik roep al jaren lang dat de bonden een en ander moeten reguleren. Bijvoorbeeld dat paarden maximaal 2 of 3 keer per maand deel mogen nemen aan een concoursen en niet wekelijks zoals het nu is. Geen wedstrijden uitschrijven voor 4 en 5 jarige paarden etc etc. Hulpteugels verbieden voor jonge paarden. De tijd van het losrijden limiteren Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Als er dan niets gebeurt kun je er op wachten dat de dierenbescherming of de politiek ingrijpt. Nu huilen zijn valse tranen.

    PS: Ik ben het ook helemaal met de reactie van Angela eens. Sluit volledig aan op mijn verhaal.

  • Henk Ruis

    Het meest opvallende in de stellingname van Marianne Thieme vind ik nog wel haar bewering dat paarden in de paardensport gemiddeld slecht acht jaar oud zouden worden. ‘Tegenover 20-30 jaar vroeger’. Waar komt deze vaststelling vandaan? De ‘pensionado’s’ van vroegere Olympische spelen staan voor zo ver ik weet bijna allemaal nog in de wei, en zijn veelal inderdaad tussen de 20 en de 30 jaar oud. Het komt wel voor dat een sportpaard met acht verongelukt, maar dat is gelukkig een zeldzaamheid, of heb ik iets gemist? Vroeger ging er in de natuur ook wel eens iets mis. Wie gaat de feiten van de Partij voor de Dieren eens checken? Gemiddelde levensduur van acht jaar? Ik geloof er voorlopig niets van! Worden de mensen hier op hun sentiment aangesproken? (Henk en Suzan Ruis, Dalfsen)

  • Cas

    Aangezien de halve wereld hierdoor meteen op zijn achterste benen staat:

    https://www.partijvoordedieren.nl/items/paardrijden

    Lees het goed. Het gaat niet over iedere paardenliefhebber. Het gaat over dierenwelzijn. In de wereld competities, olympics etc, worden paarden vaak na hun achtste afgemaakt omdat ze “oud” zijn. Dit zie je bijna nooit in de normale paardensport. Dit is wat de PVDD bedoelt met “Paarden zijn volwassen op achtjarige leeftijd. In de paardensport zijn paarden op die leeftijd vaak al afgeschreven: de gemiddelde levensduur is daar acht jaar, tegenover 20-30 jaar ‘vroeger’.” Ze hebben het niet over de normale paardensporter en paardenliefhebber, maar over de zware en extreme sporten. Waarbij er fysiek (te) veel druk op het paard komt.

    De PVDD wil een beter leven voor de paarden en daarvoor hoeven we echt niet meteen bang te zijn dat de sport van ons afgepakt wordt. Juist het tegenovergestelde. De sport zal weer een band worden tussen mens en dier in plaats van een mens die een dier bestuurt.

    (Ik ben niet voor de PVDD en zal er niet op stemmen. Naar mijn mening is het gewoon niet netjes dat het standpunt uit zijn context wordt gehaald en in een verkeerd daglicht wordt gezet.

  • Heleen Cramer

    Dank aan Cas voor zijn nuancering.
    De mensen die hier op Horses reageerden zijn mensen van ‘ in het veld’ en zullen dus wel de nodige kennis hebben over het paard, zijn aard, mogelijkheden etc. etc. Regulering is voor hen minder aan de orde, al zie ik regelmatig op bv wedstrijden niet bepaald verkwikkende zaken.
    Na meer dan een halve eeuw ‘ in het paard’ een paar anekdoten die aangeven dat er, búiten de wereld van de incrowd, nog veel te verbeteren is:
    – Een aantal jaren geleden kwam mijn de klacht van een vader over ‘ dat kreng van een kutpony die zijn dochter er steeds afgooide’ ter oren. Het bleek dat deze totaal onwetende een 2 jarige Conemara hengst had gekocht voor hun eveneens totaal hippisch groene dochter van 10. Dat een paard ook naar de hoefsmid moest, daarvan hadden ze nog nooit gehoord… Je hebt niet veel fantasie nodig om je voor te stellen hoe dit afgelopen is en wie de prijs voor deze totale onkunde heeft betaald.
    – Ander voorbeeld: manege klant met een jaar if 10 ‘ rijervaring’ heeft net een eigen paard gekocht en vraagt terloops aan mij: moet je in galop nou eigenlijk doorzitten of lichtrijden?
    – Nog een: als particulier verkoop iik een E-pony. Tijdens het uitproberen door een amateurklant schiet die in galop ineens over de diagonaal. Op mijn opmerking dat een changement toch wel wat te moeilijk Is, volgt een verbaasd: ” zijn er dan twee galoppen? ”
    Zucht.
    Me dunkt dat er qua dierenwelzijn etc nog veel te verbeteren is.
    Je mag in dit land nergens zomaar met een viskraam op de openbare weg gaan staan zonder vergunning, maar een dier, maakt niet uit welk, mag je gewoon aanschaffen zonder dat je maar over de meest elementaire kennis beschikt. Dit geldt trouwens ook voor het krijgen van kinderen. Wil je er een adopteren moet de heiliger dan de paus zijn, maar elke vrouw met een werkende baarmoeder, hoe totaal ongeschikt verder ook, kan zich ongelimiteerd voortplanten.
    De Partij voor de Dieten heeft een aanjagersfunktie om misstanden aan de kaak te stellen. Dat lijkt me meer dan nuttig. En noodzakelijk. Dat mensen zo aangebrand reageren, geeft overigens wel te denken….

  • Rianne Nijdeken

    Weer een stem minder!!!

  • Cynthia

    De reacties op dit topic doen me denken aan de zielige excuses die ooit werden gebruikt om slavernij van mensen te rechtvaardigen. Hopelijk zien mensen op een dag in wat ze andere dieren aandoen en laten ze dieren weer dieren zijn in plaats van slaven en auto’s.

  • TvH

    Als een ieder zich nu bij de feiten houdt, als we met respect met de paarden omgaan en als we de overtreders zoals de onfatsoenlijke ruiters/amazones/trainers aanpakken, kan een ieder van de paardensport blijven genieten.

  • Piet Loof

    Geweldig, dit is de doorslaggevende reden om eindelijk op de partij voor de dieren te stemmen!

  • MS

    Eerlijk is eerlijk, ook ik schrok een beetje van dit standpunt toen ik het voor het eerst hoorde. En ja, hier en daar is het misschien wat kort door de bocht, daar waar het gaat om leeftijd en extreme sport. Maar uiteindelijk ben ik wel van mening dat het niet vanzelfsprekend is dat we op een paard zitten en dat het paard maar moet doen wat wij willen. Ik vind het goed dat er spelregels komen die zich richten op het welzijn van het dier, zodat niet alleen de ruiter, maar ook het paard plezier aan de paardensport beleeft. Of dat nu op wedstrijd of recreatief is.

    Ook in het gewone leven zijn er spelregels waar we ons aan moeten houden. No-brainers voor de meesten van ons. Gelukkig bewaken ze wel de grenzen van wat acceptabel is. Ik zie het standpunt van de Partij van de Dieren als iets vergelijkbaars. Volstrekt overbodig voor de meesten van ons, maar het biedt wel mogelijkheden om iets aan de excessen te kunnen doen!

  • Truus

    En niet te vergeten de politiepaarden die ingezet worden bij rellen. Die stenen moeten incasseren.

  • Hanneke

    Helemaal eens met de pvdd, kijk maar bij endurance tegenwoordig, allemaal kreupele en dode paarden na een wedstrijd.
    Maar daar mag je niet over praten.

  • Eline

    Goede zaak dat er een paardenbesluit komt waarin aandacht is voor het natuurlijk paardengedrag. Weidegang is een voorwaarde, evenals het feit dat paarden nooit alleen mogen worden gehouden. Ik ben zelf te vroeg gestart met mijn paard te trainen. Het heeft daarna veel rust en geduld en zelfkritiek gevergd om het paard weer in balans te brengen. Nu, met elf jaar, is ie ijzersterk en weer vol energie. Kennis en regelgeving is van belang om te zorgen dat paarden op de juiste manier worden behandeld en verzorgd.

  • Anja Cowell

    Ik heb 5 paarden, alle 5 dressuur en wedstrijdpaarden, twee zijn er op pensioen en hebben de respectievelijke leeftijd van 30 en 20 jaar oud. Mijn andere drie zitten nog vollop in de sport zij zijn 16, 10 en 6.
    Volgens deze idiote uitlatingen zouden al vier van de vijf paarden dood moeten zijn omdat ze ‘mishandeld’ worden in de sport.
    Proficiat met deze waarneming, maar hou je misschien bezig met dingen waar je verstand van hebt!

  • Agnes van Halewijn

    Oké stel dat de paarden sport verboden zou worden, waar blijven die pony’s en paarden? Ze zijn te duur om ze dan te houden voor de meeste mensen, bovendien worden de dieren veelal chagrijnig van het werkeloos zijn (kijk naar bepaalde paarden die met vervroegd pensioen gaan)dus blijft er een massale slachting over.een enkel paard heeft het geluk dat de eigenaar een stuk land heeft en genoeg geld om paarden voor de sier te laten lopen.Rijverenigingen ,ruitersportwinkels vallen weg trailer bedrijven gaan failliet dierenartsen hebben geen werk meer (entingen e.d.)hoefsmid en verliezen hun inkomsten duizenden mensen die niet weten wat dan te gaan doen (vallen in het beruchte”gat”)ik denk dat als al deze mensen in actie komen dan mag de “partij van de dieren” maken dat ze weg komen, anders hebben ze voor het laatst ontbeten! Ik zeg blijf van mijn oogappel af!!!!

  • Carla

    PvdD heeft gelijk! Veel jonge paarden rond de 2 jaar gaan al naar de slacht omdat ze niet verkocht worden. Gemiddelde leeftijd van paarden in NL is 7 jaar. Te zware en verkeerde training en onkunde komen vaak voor. Ook te zware gewicht van de ruiter kan een probleem zijn. Welzijn van paarden moet voorop staan.
    Wat mij betreft moeten er veel strengere controles tijdens wedstrijden en betere huisvesting komen. Paarden moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen en een respectvolle omgang met onze paarden moet het uitgangspunt zijn. Niet het eigen ego ten koste van het paard. Aan de andere kant kan een harmonieuze en diepe band met het paard een enorme verrijking zijn voor het welzijn van mens én dier.

  • Van Letten van Rossem

    Goed zo! (Y)
    Sport met paarden ( lees met dieren) moet verboden worden.
    Hoger, snel…sneller…snelst, beter/best
    Zelf je afmatten dat mag 🙂 een dier vraagt er niet om

  • liza

    Je kan het in Nederland wel gaan aanpakken maar schiet je daar iets mee op? Nee de rest van de landen gaan er echt niet iets aan doen

  • Susanne

    Wat mij opvalt is dat niemand op de hoogte lijkt te zijn van de wet dieren en de gids goede praktijken van de SRP

  • eddy crul

    Een partij voor de dieren ? In eerste instantie zou ik zeggen “Hoe gek kan het zijn?” Normaliter zouden in een beschaafde maatschappij alle partijen een flink stuk dierenwelzijn moeten voeren. Maar dit doen ze niet(te weinig moed)…vandaar dat er dan een groepje mensen zijn die zich geroepen voelen een partij voor de dieren op te richten. Waarschijnlijk denken ze dan ook aan de eventuele toekomstige wedde (belastinggeld) als ze verkozen worden. Als dit hun motivatie is?, dan zijn ze verkeerd bezig. Als het dierenleed door de mens aangericht primeert?, dan sta ik er achter en mag dit een eurootje kosten. Probleem is,hoe pakt men dit verstandig aan? Daar zou ik nog wel eens een discussie willen over voeren.Kunnen we hier geen forum over openen? Eerste vraag ,wat gaan we als dierenmishandeling beschouwen? En hier in ons geval specifiek bij paarden. Niet eenvoudig. Als ik zie wat de mens over de ganse wereld, en dus ook bij ons, met sommige dieren uitsteekt, zoek maar eens op internet, dan ben ik beschaamd een mens te zijn. Met uitzondering dan toch voor die vele mensen die zich verwoed inzetten voor het welzijn van alle dieren. Dit is een materie met 1000 tinten grijs, vandaar dat het noodzakelijk is eerst te definiëren waar het echt om gaat. Eén zaak is zeker, In de paardenwereld mogen we druk van buiten in verband met paardenwelzijn NIET negeren. Er moet positieve medewerking komen vanuit die paardenwereld. Dit is de enige manier om tot een aanvaardbare en volledige harmonie tussen mens en paard te komen in de sport. Dit wil ik nog even kwijt, dierenleed wordt meestal aangewakkerd op het moment dat er geld moet verdiend worden met de betrokken dieren. Kijk maar eens in de voedselketen. Partij voor de dieren en anderen, u weet waar te beginnen. vr gr ec

  • Peter Zwart

    Waarom voelt iedereen die aan welke paardensport dan ook doet meteen aangesproken, iedere paardenliefhebber zou blij moeten zijn dat niet alleen zijn/haar eigen paarden het goed hebben maar ook de paarden die worden mishandeld, afgebeuld of afgeschoten omdat ze kreupel of te oud zijn. Dat jij zelf goed voor je paarden bent hoeft niet te betekenen dat alle paarden in de sport het goed hebben, springen en dressuur zijn zeker niet de enige paardensporten die er zijn. Al begin ik wel een beetje te twijfelen of die paarden goed behandeld worden, als iedereen zich zo druk maakt over regelgeving is er wellicht toch meer aan de hand.

  • Hertha Demaerel

    Laat de paarden gewoon genieten van hun zijn en niet steeds moeten presteren voor het plezier van die ( mensen ) !!!!!!!

  • Herman Gallé

    Prima dat de Partij voor de Dieren zich nu uitspreekt over het gebruik van paarden door de mens. Het dier in zijn algemeenheid en het paard in het bijzonder is niet op de wereld gekomen om de mens te dienen. De speciëcistische arrogantie van de mens maakt dat we heel veel gewoon zijn vinden van wat we met dieren doen. Gelukkig is een Partij voor de Dieren sinds 2002. Op een consistente wijze confronteert de PvdD de samenleving met de ongerijmdheid van onze omgang met andere dieren. Er zullen best paardeneigenaars zijn die het goed met hun dieren voor hebben en er prima voor zorgen. Maar zodra er prestaties moeten worden verricht ter meerdere eer en glorie van de eigenaar gaat dat ten koste van het dier. Volkomen terecht dat de PvdD de vinger op deze zere plek legt.

  • jos wouters

    Sportpaarden eerder afgeschreven,kijk naar holsteiner verband ,hoeveel hengsten liepen en lopen met 18 jaar nog dikke tour.

    Jullie kunnen beter stoppen met die stomme onnozele praat te verkopen,dit is praten als een kip zonder kop.
    Als ik jullie moet geloven moeten we hengsten bijmekaar zetten ,dat is vragen om problemen.
    Jullie sporen echt niet goed.
    En als jullie zoveel verstand hadden en jullie huiswerk gedaan hebben dan weten jullie dat de meesten pas op 7-8 jarige leeftijd op niveau gaan presteren.Ik hoop dat onze sportbond ook hier op reageerd,want we mogen met 4 jaar op wedstrijd gaan,en daar hebben verschillende partijen zich ooit voor hard gemaakt,en ik ga ervan uit destijds ook onderzoek naar gedaan.
    Maar party van de dieren is een ziekelijk clubje,die niet nadenkt wat er gebeurd als wij pas op die leeftijd mogen sport bedrijven,met onze paarden.Ja dan gaan er veel richting slachthuis.Als men zich nu eens inzet over het lot van de dieren die de regering in de polder geplaats heeft en nu wegens overtal afgeschoten moeten worden,triest.

  • Peter Schilperoord

    http://www.huisdieren.nu/over-pvh/persberichten/stemwijzer-uw-hobby-veilig-voor-de-toekomst/

    “De Partij voor de Dieren (PvdD) haar verkiezingsprogramma,liegt er niet om! PvdD is dan misschien wel vóór dieren, maar in ieder geval tegen elke vorm van dierhouderij. In het verkiezingsprogramma worden zaken als het opheffen van dierentuinen, dolfinaria, dierenwinkels etc. genoemd. Mensen voor wie dieren belangrijk zijn in hun leven, hebben absoluut niets bij de PvdD te zoeken.”

  • Soesie

    Is nu niet meer te lezen bij partij vd dieren

  • Grietje

    Meneer Jos wouters, Als je goed om je heen kijkt loopt het merendeel op 6 jarige leeftijd al in het Z hoor, daar schrik ik pas van. Kan nooit goed zijn wat voor paard je ook hebt. Het moet allemaal even snel gebeuren. Anders horen we er niet bij als ‘we’ in de L blijven rijden.
    Daar mag wel meer op gecontroleerd worden van mij.

  • mieke zinnemers

    Hoe kun je hier nu tegen zijn als paarden liefhebber. Wel eens gekeken op het inspring terrein. Paarden vastgeknupt zien staan aan bijzetteugels in de paddock. Gebroken benen zien bungelen bij endurance. Alle dagen in de stal.
    Met 100 kilo of meer op een pony. Paarden die rondgeslagen worden in de stal. Respect. Ja ik ben voor. Heel goed !!!

  • M van Nes

    Hallo,

    Ik wil graag reageren op het stuk. De partij voor de dieren wil zich bezig houden met paardensport (prima als de partij met het welzijn van de paarden en van verwaarloosde dieren bezig houdt). Echter lijkt het mij dat de partij wel maatregelen mag treffen m.b.t. dierenleed in de Oostvaardersplassen. Gezien hier dieren jaarlijks met duizenden sterven lijkt mij dat hier allereerst prioriteit moet liggen! (hier zijn tientallen filmpjes/ documantaires over geweest en hier wordt niks aan gedaan. Dat vindt ik pas schande. Dus partij van de dieren geef hier maar prioriteit nummer 1 aan!

    Vriendelijke groet,
    M van Nes

  • Jessica

    Wat mij opvalt is dat er vooral media aandacht is voor het woord van de zelfbenoemde dierethicus Willem Vermaat.

    En de Partij van de Dieren die komt met cijfers over leeftijden van paarden e.d. die op 8 jarige leeftijd al dood zouden zijn. Dat zal vast en zeker gebeuren en dat is triest en in veel gevallen onnodig. Maar heel veel paarden genieten een heel fijn paarden leven met van Mei tm september 24/7 weidegang en in de winter buiten tijd in de paddock ivm het weer. Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij waarbij paarden bijna niet los buiten komen. Of alleen staan. Of waar ze wel veel te vroeg, veel te zwaar belast worden. Daar is dat paardenbesluit/keurmerk meer dan nodig voor.

    Maar de hele paarden sport verbieden zoals Willem Vermaat voorstelt, getuigt van weinig visie voor de toekomst van de diersoort.

    Waarom niet een wetenschappelijk onderbouwd stuk over de positieve aspecten van het houden en rijden van paarden? 

    En het paard als gebruiksvoorwerp is wel erg kort door de bocht..het paard kiest er niet zelf voor, maar soms is het wel beter voor een paard hem te rijden, dan stil in de wei te laten staan. Voor zijn kracht, balans en souplesse bijvoorbeeld. En niet alleen om een ruiter te kunnen dragen. Een kind moet ook dingen doen die goed voor hem of haar zijn, goed voor de ontwikkeling. Veel kinderen willen ook liever urenlang gamen of op hun telefoon kijken. Maar dat is niet zo gezond voor hun lijf. Voor een paard is het niet anders. En ja daar beslist de mens dan over, maar wel met het welzijn van het dier in hun achterhoofd. 

    En het is zeker voor een buitenstaander van de paarden wereld niet te begrijpen hoeveel lol een paard kan hebben in de samenwerking tussen mens en paard. En hoeveel baat een paard kan hebben bij de juiste ontspannen trainingsmethode. Dat is zo subtiel en genuanceerd dat een leek dat niet kan zien of begrijpen. Nou is het een feit dat alle paardenmensen ooit als leek zijn begonnen en daarom is goede begeleiding en les onontbeerlijk. Zeker voor een kind, die nog niet goed nadenkt over dieren welzijn. 

    Ik begrijp overigens de vraag, zou je er wel op moeten gaan zitten? Due heb ik mezelf ook wel eens gesteld. Echter een paard alleen in de wei laten staan is over het algemeen ook niet heel erg goed, kans op over eten bestaat in de zomer, waardoor allerlei problemen ontstaan. In het ergste geval gaat het paard daar aan dood. Oefening, beweging, souplesse, kracht, conditie, allemaal zaken die het paard ten goede komen i hoe hij zich voelt. En een paard geeft het wel aan als hij zich niet fijn voelt. Oog daarvoor hebben s eigenaar, dat is belangrijk! 

    Daarnaast: als je het paardrijden afschaft, dan is de kans erg groot dat het houden van paarden enorm afneemt. Dhr. Verlaat wil het fokken dan ook afschaffen. Kans is dan dat prachtige rassen dan zullen verdwijnen. En misschien verdwijnt het paard dan wel helemaal of houdt alleen de liefhebber met genoeg geld nog paarden. (Maar nee de fok wil hij helemaal verbieden, dus wat betekent dit dan?) Loslaten van de huidige paardenpolulatie lijkt me ook geen optie, in Europa is vrijwel nergens meer ruimte voor het natuurlijk houden in kuddes van paarden. En situaties zoals bij de Loosdrechtse plassen moeten ten alle tijden voorkomen worden. Afmaken dan? De paarden van tegenwoordig staan er vaak goed verzorgd bij, en een eigenaar gaat liever niet op vakantie dan zijn of haar paard de juiste medische zorg te ontzeggen indien nodig. Vele ruiters rijden een uurtje per dag, 5 dagen in de week. Veel paarden worden na hun 20ste niet meer bereden en mogen genieten van hun oude dag.

    Als dat dan ook nog grotendeels in de wei gebeurt, is het dan werkelijk zo’n dierenmishandeling als een paard een deel van zijn leven een uurtje per dag oefeningen moet doen die zijn lichaam soepel en fit houden en zn energie goed kwijt te kunnen? Of lekker samen de natuur in, waar een paard over het algemeen net zo’n lol in heeft aan zijn enthousiaste reactie te merken als de ruiter op zn rug? Mits die ruiter het paard natuurlijk niet hindert en het paard fit is.

    Er moet veel aandacht zijn voor de juiste manier met je paard omgaan, ruiters moeten niet zonder begeleiding gaan aanklooien als ze er nog maar weinig van bakken en goed en passend materiaal is vereist. Daarnaast moet een paard lekker buiten met andere soortgenoten kunnen staan en spelen. Waarbij wel ook het dierenwelzijn voorop staat en als dat betekent paarden uit elkaar halen omdat die agressief gedrag naar elkaar vertonen, dan is in het belang van zowel dier als ruiter. Voor het paard is het ook niet fijn als hij een trap krijgt en kreupel raakt of allemaal wonden op zijn lijf oploopt. 

    En overal zijn misstanden helaas, ook in de paardensport. Er zou meer toezicht moeten komen, meer eisen aan het houden van paarden en een keurmerk voor maneges dat niet komt van de slager die zn eigen vlees keurt (Eigenaar Hollandsche Manege die ook over t keurmerk gaat). Je kunt je afvragen of bepaalde onderdelen van de paardensport nog van deze tijd zijn. Paarden races zijn in NL al heel lang afgeschaft gelukkig. Maar in de Eventing kan het verbieden van vaste hindernissen een stap zijn, het verbieden van extreem hoge hindernissen ook. 
    In de dressuur sport zijn de trainingsmethodes ook niet altijd diervriendelijk.

    Maar een paard dat goed presteert in de sport kan geen pijn hebben, anders zie je dat altijd terug in hoe het paard loopt. En in de recreatie hoek denk ik dat veel dingen die niet goed gaan gebeuren uit onwetendheid. Niet omdat paarden eigenaren geen hart voor hun dier hebben. Veel eigenaren liggen krom om de kosten van stalling te betalen, staan voor dag en dauw op om hun paarden te voeren, staan stallen en weilanden uit te mesten en als het paard kreupel is, dan lopen ze meerdere keren per dag naast hun paard om het goed te laten herstellen. 

    Is door Willem Vermaat en andere activisten al nagedacht over de consequenties en de oplossingen bij het afschaffen van de paardensport? Ligt daar al een goed plan voor? En hoe zorg je bijvoorbeeld voor het behoud van de diersoort bij het verbieden van de fok? Of hoe zorg je ervoor dat mensen überhaupt nog paarden gecontroleerd fokken? En hoe zorg je voor het dierenwelzijn als de paarden bijvoorbeeld worden losgelaten in natuurgebieden? Of moeten de hensgten dan ook allemaal gecastreerd worden op een paar na? Ook hier moet de mens dan weer ingrijpen om de paarden die nog wel geboren worden te vangen en te castreren. En waar gaan we dit doen? Ook is niet elk ras nog geschikt voor het leven in het ‘wild’. En zo wild is het dus niet echt meer als de mens moet ingrijpen. Wie gaat dat allemaal betalen ook? 

    En hoe ga je ervoor zorgen dat al die paarden eigenaren hun paard tot in de lengte van dagen blijven verzorgen, als er wat in hun financiële of gezondheidssituatie veranderd, en het niet meer op te brengen valt? Al die paarden waar dan niet meer op gereden mag worden, die kan je niet meer zo makkelijk verkopen. Voor het paard wordt het er allemaal niet heel veel beter op. Het paard is al 1000den jaren gedomesticeerd, die redt het niet zonder de mens meer, dat zie je maar aan de Loosdrechtse plassen. Wil men dan dat ze afgemaakt moeten worden? 

    En los van het paard zelf, zit er ook nog een hele economie ook aan vast van ruitersport artikelen, die bedrijven gaan dan grotendeels failliet etc, paarden dierenartsen raken een groot deel van hun inkomsten kwijt bij het inkrimpen van de paarden veestapel, dat hoe dan ook zal gebeuren. 

    En voor alle media: belicht eens alle kanten van de paarden wereld. Niet alleen een opiniestuk plaatsen van een tegenstander, maar zorg dat er een goed onderbouwd stuk komt, dat alle kanten belicht van het paarden houden, paardrijden, wat er kan en mag veranderen, vs het afschaffen ervan? Welke consequenties zijn gemoeid mwt afschaffen en is het paard werkelijk beter af? 

    Ik hoop op iets meer nuance en minder negatieve beeldvorming. En de paardenwereld mag daarbij zeker openstaan voor verandering. Maar afschaffen /verbieden van paardrijden is ook niet in het belang van het hedendaagse paard, zoals dat zich heeft ontwikkeld in de loop van eeuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.