Ga naar hoofdinhoud

Partij voor de Dieren stelt kamervragen over LDR

Partij voor de Dieren-kamerlid Esther Ouwehand diende vorige week schriftelijke vragen in bij de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de toepassing van de rollkür en LDR in de Nederlandse dressuur. Ouwehand stelt deze vragen naar aanleiding van de uitzending van RTL Boulevard vorige week dinsdag over de rechtszaak die Anky van Grunsven aanspant tegen hippisch journaliste Astrid Appels.

De ministers van LNV en VWS beantwoorden de vragen van Esther Ouwehand binnen drie tot zes weken. Esther Ouwehand wil op de volgende vragen antwoord van de ministers:
1. Heeft u kennis genomen van het bericht ‘Anky van Grunsven wil website censureren?’
2. Hoe beoordeelt u de discussie over de toepassing van ‘Hyperflexie’, ‘Rollkür’ en ‘Laag, Diep en Rond’ als trainingsmethoden in de Nederlandse dressuur?
3. Bent u van mening dat ‘Laag, Diep en Rond’ verschilt van de ‘Rollkür’? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zijn er onafhankelijke definities en meetinstrumenten voorhanden om de mate van kracht en agressie bij de gehanteerde methoden vast te kunnen stellen? Zo ja, welke zijn dit en hoe wordt de toepassing van de methode(n) in de praktijk gecontroleerd? Zo nee, waarom zijn deze er niet?
4. Kunt u zich iets voorstellen bij de overtuiging van verschillende dressuurkenners dat ‘Laag, Diep en Rond’ niets anders is dan een nieuwe naam voor de ‘Rollkür’? Wat vindt u ervan dat ons nationale dressuurteam werkt met een methode die nog altijd zeer omstreden is?
5. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving over de e-mails die de Nederlandse dressuurbondscoach zou hebben verstuurd naar de Vlaamse hippisch journaliste Astrid Appels?
6. Kunt u aangeven of, en zoja, welke (ongeschreven) gedragscodes gelden voor optredens van Nederlandse bondscoaches? Wat is het beleid ten aanzien van aanstelling en ontslag van bondscoaches wanneer sprake is van intimiderende uitlatingen?

Bron: Horses.nl

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

Lees ook:
‘Uitspraken niet als bondscoach gedaan’
Van Grunsven spant zaak aan tegen journaliste

36 reacties op “Partij voor de Dieren stelt kamervragen over LDR

 • En daar zijn ze weer, die mutsen van de Partij vd Dieren…pffffffffffffffffff

 • Karel de Lange

  Gelukkig is er toch nog een partij die wel voor het welzijn van de paarden opkomt.

  Nu maar kijken wat de souffleurs (KNHS, KWPN en de Sektorraad) de minister in het oor fluisteren en aangeven in welke bochten de minister zich moet wringen om hier weer zonder al te veel kleerscheuren onderuit te komen.

  De successen van de idolen, de positie van het land en de bobo’s zijn immers belangrijker dan het welzijn van de paarden!

 • De redactie heeft enkele reacties verwijderd die niet voldeden aan de spelregels van Horses.nl. Discussiëren is prima, schelden is niet toegestaan.

 • Theo

  Geen wonder dat de partij voor de dieren nog maar één zetel heeft.

 • Begrijp beslist wat u bedoelt meneer de Lange! En in sommige opzichten geef ik u een beetje gelijk, alleen als een Partij vd Dieren zich sterk gaat maken voor de belangen van het paard, mag er straks niets meer. De dames die deze partij vertegenwoordigen kunnen alleen maar kritiek geven en hebben tot nu toe mij nog niet overtuigd van enig zinnig licht in de duisternis van hun visie op dierenbelangen. Jammer dat een Anky & Sjef & mevr.Appels dit alles zo hoog hebben opgenomen, want hier komt, zo denk ik, weinig goeds uit voort .

   

   

   

 • Charles

  Het mag toch duidelijk zijn dat het stellen van dit soort kamervragen helemaal niets met dierenwelzijn te maken heeft. Het enige doel hiervan is aandacht trekken, in de publiciteit komen. Blijkbaar mag een kamerlid zich baseren op RTL Boulevard en moet een minister vervolgens inhoudelijk alle vragen kunnen beantwoorden.
  1 gek kan meer vragen bedenken dan 100 wijzen kunnen beantwoorden!

 • tineke van vulpen

  Nederland op z’n smalst! Een regering hebben we niet, maar schijnbaar zit er wel dressuur kennis in Den Haag. Daar kunnen we wat mee in dit land…….
  Tjonge jonge, wordt prinsjesdag toch nog interessant dit jaar. Nog een vraag voor de Partij voor de Dieren die ze ook nog kunnen stellen; op welke leeftijd gaan paarden eigenlijk met pensioen?

 • g

  Zo kun je overal wel kamervragen over gaan stellen.
  Wat een onzin !
  Ik ben dierenliefhebber en heb o.a. paarden , maar die partij van de dieren vind ik grote onzin en had er NOOIT moeten komen !
  Allemaal aandachttrekkerij , alsof er geen belangrijkere problemen zijn in Nederland.
  Als het aan die Partij ligt mogen we straks alleen nog maar naar paarden kijken !
  Ik vind het ook niet slim van Anky en Sjef om zo ’n ophef over die foto te maken.
  De discussie over trainingssystemen hebben we (gelukkig)achter de rug.
  Nu word alles werd opgerakeld.
  Dom !

 • T te B

  Onze belastingcenten uitgeven aan de frustraties van een Belgische koekenbakster. Het moet niet nog erger worden. Ik heb deze dozen van de PvDD onlangs eens gebeld om te vragen of ze wat aan die jachtpartijen konden doen. Al was het maar alcoholcontrole, want dan zouden die heren in hun lange groene jassen het verschil kunnen zien tussen een haas en onze kat, en niet met hun bezopen kop onze kat hebben doodgeschoten.

  Ik bespaar jullie maar het antwoord !

 • Yvon

  En waar is het nuchtere verstand gebleven? Nuchtere Hollanders… Het is eigenlijk te erg voor woorden dat zoiets in de kamer besproken moet worden.

 • Theo

  Volgens mij zijn deze en soortgelijke vragen al eens eerder aan de regering gesteld. Dus het antwoord voorspelen van de minister lijkt mij niet al te moeilijk.

  De regering heeft kennis genomen van de vragen van de PvdD en heeft na uitgebreid onderzoek het standpunt ingenomen dat naar de mening van de minister er voldoende aanleiding is om aan te nemen dat de paardensport sector (KNHS en FEI) zelf voldoende kennis en mogelijkheden heeft om al dan niet maatregelen te nemen. Voorts wenst de minister niet onvermeld te laten dat zij de mening is toegedaan dat de PvdD zich wel heel gemakkelijk voor het karretje laat spannen van een gefrustreerde Belgische journaliste, maar evenzo is de minister van mening dat het niet passend is om terwijl deze zaak onder de rechter is verdere uitspraken in deze te doen. Wel is de minister bekend met diverse onderzoeken aangaande de zgn LDR methode, vide (12pa 354 and 3564pa ) waaruit blijkt dat er sprake is van een positieve werking voor de paarden die door middel van deze methode getraind worden.

  Overgaand tot de orde van de dag.

 • Meta

  Alle aandacht inzake dit ondewerp is mijnsinziens meegenomen!!!!

  Echter…
  Mevrouw Verburg is volgens mij erg blij met haar zetel in de kamer,stoel van de kapper,zit in het zadel……en een éénmalig glossy blad “Gerda” à €400.000!

  Oostvaardersplassen was oa haar dieptepunt!

  Gezien haar curriculem vitae heeft zij weinig met dieren….behalve dan dat zij van de boerderië komt.

  Zij zal een safe antwoord geven,geformuleerd door souffleurs,veilig en in het landsbelang!
  Mevr.Appels is helaas van Belgische afkomst (met alle respekt overigens….Antoine de Bodt komt daar ook vandaan…hij weet ook hoe het echt kan ….het echte paardrijden)

  Ben benieuwd hoe ze op de kamervragen zal reageren!

  Btw: Pvvd is juist tegen de jacht op oa walvissen ZWANEN,het vetmesten van ganzen ,het zogenaamde natuurbeleid in de oostvaardersplassen,varkensflats enz enz!

  Wat heeft het trouwens voor nut om deze foto te skippen…heel youtube staat vol met dieronvriendelijk gedrag!

  Bij deze: http://www.youtube.com/watch?v=OqLZCG-ctuw

  En deze bv:  http://www.youtube.com/watch?v=iMxv6imqRXc&NR=1

  Zowel de stier als het paard hebben verdorie nergens om gevraagd….allemaal voor het genot van de mens en het gewin!!!

  En als toetje deze: http://www.youtube.com/watch?v=N36fezTOsCA&NR=1

  @meneer /mevr.T te B en alle anderen die deze partij maar bullshit vinden: Wees blij dat we in een land leven waar we een partij voor de dieren hebben,die wantoestanden aan de kaak MAG en kan stellen,zij zijn de stem van alle niet begrepen, sprakeloze,mishandelde en diep gekwetste dieren!!!

  AMEN!

  ;=(

 • ster

  Enkele editties terug gaven jullie een 3-tal duidelijke tekeningen over het LDR rijden en dat deze van de KNHS komen.
  Deze tekeningen lijken totaal niet op de Rollkür.
  Zijn er duidelijk toch nog veel mensen die dus echt het verschil niet zien en duidelijk niet weten waar of ze het over hebben maar wel hun mening uitspreken.
  Weet je wat zielig is? Dat mensen niet weten hoe of een juist/goed gegymnastiseerd paard eruit ziet en beweegt en hoe of je dat voor elkaar krijgt. Kom eens kijken op de wekelijkse categorie 2 en 3 wedstrijden voor paarden en pony’s. Dat is pas zielig en wreed!
  Het oude gezegde: “schoenmaker blijf bij je leest!” geldt nog steeds.

 • rve

  Weinig zetels , toch maar even goedkoop scoren in de landelijke pers .
  Helaas blijkt uit de vragen dat ze er niets van weet , en graag meedoet met de hetze in Duitsland tegen de Nederlandse dressuur ruiters .
  Kennelijk m teveel moeite om zelf even bij de KNHS te informeren hoe dit zit.

  RVE

 • Karin B

  Waarom reageren zoveel mensen zo angstig als het over ‘hun’ paardjes gaat!

  Ik ben het helemaal met Meta, den helder eens. In de paardensport gaat het toch meestal eerst om het belang van de mens, en daarna pas die van het paard.

  Ik denk dat het heel goed is dat er de landelijke politiek zich ook druk maakt over dierenwelzijn, en paarden welzijn!

  Als de paardensport kan bewijzen dat de Rollkur en/of de LDR methode goed voor het paardenwelzijn is, dan is er ook niks aan de hand en hoeven heel veel paarden liefhebbers niet zo stellig en grof te reageren!

  We willen toch allemaal het beste voor ons paard? Toch???

 • In de opleiding bij Deurne in de” vorige eeuw “heette dat volgens mij voorwaarts neerwaarts rijden. Als dat zonder hulpmiddelen wordt gedaan is dat geen probleem. Maar dat neemt heel veel tijd in beslag. We willen alles zijn en niets worden
  Tegenwoordig heeft elke “aap “een slofteugel in zijn handen dat is pas gevaarlijk. Dan hebben we het nog niet eens over alle soorten touwen en teugels en bijzet riemen die tijdens het longeren worden gebruikt. Je kunt de kwaliteit van de ruiter afmeten aan het harnachement !

 • flore

  Geweldig dat er actie wordt ondernomen, LDR is gewoon puur over-buiging en extreem pijnlij, al dan niet schadelijk voor het paard en alleen maar een resultaat van de belachelijke competatieve drang van de dressuur-top om totaal onnodig grenzen te verleggen.

 • Deb

  Persoonlijk heb ik te weinig kennis om daar een mening over te vormen. Anky en Sjef lijken mij absoluut geen mensen die hun dieren willen laten pijn lijden. Wat mij in deze het meeste stoort dat de PvdD zich hier druk overmaakt. Wat Meta al aangeeft er is zoveel dierenleed in ons eigen kikkerlandje. De reclame van de dierenbescherming over paarden, een recent voorbeeld de verwaarloosde paarden aan de Loolaan. Dit was in mijn optiek toch veel meer werk geweest voor de PvdD. Maar toen heb ik toch erg weinig van ze gehoord! Laat er eerst maar eens een fatsoenlijke regering komen. Dat wordt wel eens tijd.

 • Meta

  @ Thea M 😉

  Voorwaarts/neerwaartse tendens kan een paard pas aannemen als het de rug kan loslaten en de buikspieren aanspand,dit kun je verkrijgen als het paard rechtgericht is ,alleen dan kan het paard de achterhand onderbrengen en een mens daadwerkelijk zonder moeite dragen ,heb je gelijke druk in beide handen,zit je recht,wordt het doorzitten makkelijker,treden minder blessures op enz enz,hierbij is afgezien van het hoofdstel(desnoods bitloos)geen enkel hulpmiddel nodig…..

  ELK paard kan dat leren!Elk paard kan “Mooi en gezond lopen!

  Alleen voorwaarts en rechtrichten!

  (lees:  http://www.hoefkatrol.com/

  Het is een geweldige methode!

  Laag diep en rond wordt verkregen door flinke druk op stang en trens…PIJN! en niet door ontspanning ,de basis van alles!

  Echt waar, neem eens de tijd om je in deze trainingsmethode(AdeB) te verdiepen,het paard zal het begrijpen en geeft je de mooiste momenten ooit gedroomd ,maar dan nu in werkelijkheid!

  Hallelujah!!!;-)

 • marcel

  Laat de Partij voor de Dieren A.U.B stoppen met die onzin!!!!

 • joke

  De Rollkur, LDR of hyperflexie wederom een discussie punt en is deze trainingsmethode zeer twijfelachtig te noemen. Als deze trainingsmethode wordt verboden staat de hele paardenwereld op z’n kop. Daar is de KNHS helemaal niet gelukkig mee,is veel geld mee gemoeid. Tja, dan ga je maar verkondigen dat het wel een goede methode is. In mijn ogen struisvogelpolitiek.

 • Deb

  Meta, Dank voor je duidelijke uitleg en verwijzing naar de link. groetjes Deb

 • g

  META !

  je lult als een kip zonder kop !
  je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt !

  Laag Diep en Rond word (als het goed uitgevoerd word ) ABSOLUUT NIET verkregen door grote druk op wat voor bit dan ook !

  Hoe ik dat weet ?
  Omdat ik met eigen ogen gezien heb hoe er getraind word o.a. op trainerseminars, bijscholingen voor juryleden , clinics en bij de ruiters thuis.
  De jonge paarden worden ZEKER NIET LDR gereden.
  Integendeel zelfs.
  Gewoon neus voor de loodlijn , aan het been, recht op twee teugels.
  pas als ze veel verder in africhting zijn, en in balans lopen met de schoft omhoog, worden ze dieper ingesteld.Behalve de paarden die van nature de neiging hebben om op de voorhand te lopen, die worden NOOIT diep ingesteld.
  Dus : niet oordelen over dingen waar je niks van weet.
  Ook ik ben goed voor mijn paarden.Ze lopen dagelijks in de wei en zijn fris en vrolijk, blessures heb ik nog nooit gehad(door het rijden)
  Ik rij ook niet volgens de LDR methode, simpelweg omdat ik dat nooit geleerd heb en als je iets niet goed kunt moet je het niet doen.
  Maar ik veroordeel ruiters als Anky, Edward, Imke en Adelinde niet !

  Niemand kan mij wijsmaken dat die paarden niet goed getraind worden.
  Waarom niet ? omdat ze het dan al lang niet meer zouden doen zoals ze het doen.
  Ik zie de voorbeelden van paarden die slecht gereden worden elke week als ik zit te jureren.
  Paarden die slecht worden gereden krijgen pijn en gaan staken !
  DAAROM !!!

  En alle “profeten” die het beter weten, en het dus anders doen, doen dat omdat ze ook hun geld er mee moeten verdienen.
  Dat is hun goed recht, maar doe dat niet door mensen die het anders doen af te kraken.
  Dat is gewoon HEEL LAAG BIJ DE GROND !

 • Meta

  Beste d te g
  Pfff,U hoeft niet te schreeuwen hoor,teken van onmacht…rustig aan ! ;=)

  Hoe verklaart U dan al die oogstrelende beelden van hoog aangeschreven ruiters en amazones ,tijdens hun training op het www?

  Hoe weet U zo zeker dat deze dieren geen pijn hebben? Ze kunnen toch niet anders dan doorgaan?

  IK ken trouwens heel wat van UW zogenaamde “Profeten”die er geen cent wijzer van worden en zij zien het paard ook niet als prestatie/winstobject ,zij gaan voor de klassieke rijKUNST,zonder enige vorm van dwang met het welzijn als middelpunt!

  De gemiddelde levensduur van een dressuurpaard in Nederland is 6(ZES) jaar….wist U dat ook al?(nee hè?,want die ziet U gewoon niet meer terugkomen als U aan het jureren bent)

  Das pas laag bij de grond!

 • g

  dieren die pijn hebben willen en kunnen het werk niet meer aan en zien er ook niet zo goed uit, en ze kunnen zeker wel anders !
  wat dan ? nou gewoon niks meer willen, staken, levensgevaarlijk worden, voorbeelden genoeg

  dhr. de Bodt rekent ook genoeg
  en de zgn. academische rijschool kan er ook wat van, om maar wat voorbeelden te noemen.
  Hoe “klassieker”hoe duurder.

  maar mensen zoals jij zijn zo gehersenspoeld dat er niet normaal mee te praten valt

  ik kan van IEDEREEN hele lelijke foto’s op internet zetten
  dhr. Van Loon deed dat vroeger in de Hoefslag al en toen had nog niemand van LDR of Hyperflexie gehoord hoor !
  AFSCHUWELIJKE beelden waren het , en deze paarden werden wel echt slecht gereden meestal.

  waarom ik “schreeuw”is omdat ik (net als meer mensen hier) moe van dat gezeur en gebemoei van o.a. jou word.

  laat iedereen in zijn waarde

 • Meta

  Lees UW laatste zin !!
  mensen als U met kennelijk een ZEER respectabele staat van dienst in het paardengebeuren zouden zich anders moeten uiten en open staan voor pas op de plaats “waar zijn we nou helemaal mee bezig”

  Natuurlijk hebben deze paarden het heel goed ogenschijnlijk!
  Leest U wel eens iets over wedstrijdpaarden en maagzweren bijvoorbeeld…
  U zou AL Uw kennis , vaardigheid en bekwaamheid misschien eens gratis kunnen doceren aan al die ruiters die daadwerkelijk zoekende zijn met hun paarden die niet meer willen,staken en levensgevaarlijk zijn inplaats van vastgeroest te zitten in UW eigen systeem.(hersengespoeld)
  Ik heb wat dat betrefd gelukkig na vele jaren WEL een kentering mee mogen maken,door op zoek te gaan naar het echte rijden!
  zonder dwang!

  Het zou U sieren!

  Ook zo kenmerkend dat U en uw gelijkgestemden onmiddellijk in de verdediging gaan(als door een wesp gestoken) door iemand met een andere mening voor bemoeial enz enz  te verslijten.

  Fijne dag meneer /mevrouw d te g!

  😉

 • Marianne

  Tjee … in wat voor land leven we zeg … Dat een minister hierop antwoord moet geven. Dierenwelzijn oke, maar stop met overdrijven en ministers van hun werk af te houden die hun tijd beter kunnen besteden!!!

 • g

  Meta !

  ik heb gelukkig nog nooit met dwang gereden dus ik heb mijn manier van rijden ook niet hoeven te veranderen , haha !
  het LDR systeem is ook niet met dwang maar dat schijn je niet te willen/kunnen begrijpen omdat je je er waarschijnlijk nog nooit in verdiept hebt

  en ik help regelmatig mensen met probleem paarden

  ik zit ook niet vastgeroest in een systeem,sta open voor nieuwe dingen

  paarden die er zo gezond uit zien en het zware werk aan kunnen, zijn niet ziek, hebben het niet slecht en worden niet afgedwongen !

  misschien heb je zelf wel eens aan sport gedaan , dan weet je als je verkeerd of te zwaar traint , je blessures krijgt en dan kun je en wil je niet meer hoor.
  Mensen met veel stress en maagzweren voelen zich niet goed en zien er ook niet goed uit.
  Meer zoals de meeste manege paarden en veel paarden bij zgn. paardenliefhebbers : arm bespierd, stijf, lopen met hun oren in de nek, verzuurd.

  Vreemd dat juist de top paarden van Anky nooit noemenswaardige blessures hebben en dat ze heel oud worden, terwijl de meeste amateur paarden gemiddeld een jaar of 8 worden.

  ik laat iedereen in zijn/haar waarde, reageer alleen op wat mensen zoals jij hier zeggen en die daarmee direct anderen veroordelen.

  als jij met je fries (mooie paarden trouwens) bij dhr. de Bodt en op het strand wilt rijden moet je dat vooral doen, en geniet er van.
  Anderen doen het anders, laat die ook hun gang gaan dan.

 • joke

  De FEI heeft de begrippen hyperflexie/rollkur en LDR uit elkaar gehaald.
  Hyperflexie/rollkur wordt verstaan: het op agressieve wijze laten dieplopen van het paard. De LDR techniek bewerkstelligt daarentegen diepe buiging in de hals op een ongedwongen wijze. Een werkgroep gaat zorg dragen voor een juist implementatie van het nieuwe beleid richting stewards. De huidige FEI regels hoeven door dit besluit niet te worden aangepast.

  Er verandert dus helemaal niets, iedereen heeft zich voor niets druk gemaakt. We gaan gewoon verder op de oude voet, kan ons het schelen. De jury zal zich weer laten meeslepen door het dol enthousiaste publiek en als een jurylid het er niet mee eens is , dan gooien we die rotte appel er gewoon uit. Het economisch belang is te groot. Zal ik mijn kop ook maar in het zand steken? Wat ik niet zie, dat is er ook niet.

 • Meta

  And so be it Joke!

  de clinic van Anky inzake ldr ziet er zeer proffesioneel en goed onderbouwd uit,ze praat over gymnastiseren en inderdaad ze wisselt continue af.

  Bij ldr loopt het paard meer op de voorhand,maar als je het afwisselt,is dat iid helemaal geen probleem!(veel schakelen ,gehoorzaam maken,rechtrichten en vooral BRÀÀÀÀfffff)

  heel goed en begrijpelijk hoe ze daar haar uitleg geeft!

  Ze waarschuuwt ook meerdere malen ,dat deze oefening vooral NIET uitgevoerd mag worden door ruiters die er niet bekwaam in zijn en misschien ook nooit worden.

  En daar zit um nou juist het gevaar!

  Paarden die de gehele training zo moeten lopen!

  Anky rijdt daar mooi ,het dier laat zich goed ontspannen rijden…allemaal niks mis mee ,bij mij dwingt het respekt af deze demo….maar…

  de realiteit is helaas anders!!! (met stang en trens in,goque en wat al niet meer)

  http://www.youtube.com/watch?v=N5vkFc9piX0

  😉

 • joke

  Tja, helaas ik heb Anky ook gezien op een DVD tijdens het inrijden. De hyperflexie die ze toen toe paste ging maar door. Het arme beest kon noch voorwaarts of achterwaarts, het leek wel een hobbelpaard. Ik ben daar behoorlijk van geschrokken. Zo’n paard loopt natuurlijk mooi in de wedstrijdring na deze marteling, uit pure opluchting. De opnamen die er gemaakt zijn, kon je toen bestellen bij HypoCampus. Het waren de professionele ruiters die op een agressieve manier de hyperflexie toepasten. Ik geloof dat het in Duitsland al verboden is.

 • Angelique

  g, h: je kraakt zelf Meta (en haar methode) af in je reacties. Niet netjes.
  Voorts ben ik iemand die onder de “amateurs” valt. Ik rijd Z en ben geen prof. Mijn paard is nu 13 jaar en ziet eruit en gedraagt zich als een 6-jarige en zit nog steeds vol energie. Het enige extra wat ik doe, naast een goede smid, goed voer en dagelijkse weidegang is eens per jaar (preventief) een fysiotherapeut er bij halen. Dus je zin “dat de meeste amateurpaarden gemiddeld een jaar of 8 worden” houdt geen steek. Of is mijn paard een uitzondering?

  Een paard is van nature een heel meegaand dier, anders zou geen enkel paard iemand op zijn rug tolereren. Het verschil van tolerantie zit hem in het karakter. Het ene paard berust in zijn lot of wordt zo gebroken dat hij geen weerstand meer kan bieden, het andere paard pikt het niet en gaat staken. Dat is het verschil. Voorbeeld: de manegepaarden, braaf gemiddeld 3 uur per dag hun rondjes achter elkaar hobbelen, de een zit te tetsen op hun rug, de ander zit in de mond te trekken en te zagen. En ze pikken het. En als ze niet braaf meewerken gaan ze eruit.

  Voorts komt er heel wat meer om de hoek kijken dan te denken dat topruiters in hun training er alleen voor staan. Dat is niet zo. Die hebben een heel leger om zich heen, geld zat en wat niet voldoet, verdwijnt door de achterdeur. Wat de leek te zien krijgt zijn lachende kampioenen, mooie dure paarden die flink presteren in de ring. Naïviteit op een schoteltje voor de leek. Natuurlijk zijn het hele prestaties, maar er zit zoveel achter de schermen.

  (Top)ruiters die losrijden op een openbaar terrein lopen de kans gefotografeerd te worden, in de picture komen te staan en dat kunnen ze vooraf weten en als ze daar niet tegen kunnen is er iets mis lijkt mij.
  Als men alleen hoge prestaties kan bereiken door een paard in de training LDR te laten lopen, dan wordt hiermee het van achter naar voor naar de hand rijden en het recht richten teniet gedaan. Kunnen ze dat ook wel schrappen uit de boeken.

  Er van alles en nog wat bij gaan slepen heeft geen zin en doet niet ter zake. Wat mw. Appels heeft geconstateerd is een feit en het is goed als hiermee wat wordt gedaan, wie de ruiter/amazone in kwestie ook is,

 • g

  Ik heb het over gemiddeld he (leeftijd)
  Ik durf gerust te stellen dat de paarden die onze topruiters hebben, een zodanig karakter hebben dat ze zich niet alles laten gebeuren, anders lopen ze geen Grand Prix.
  Paarden die Grand Prix lopen zijn geen brave sukkels want lopen ze de proef niet uit.
  Ik kraak Meta niet af, wel de manier waar op ze commentaar geeft op anderen .
  Toppaarden worden heel goed begeleid ja, dat klopt.
  Top sporters ook, wat is daar mis mee ?
  En als paarden niet geschikt blijken voor het zware werk worden ze verkocht ja, ook niks mee toch ?
  Over manier van trainen wil ik het niet eens meer hebben.Uit je opmerkingen begrijp ik dat je er helemaal niks van snapt hoe men de paarden traint.
  Ik zou zeggen ga eens met een hele groep mensen die hier allemaal anti Anky zijn een dag naar haar stal, of bij Imke of Edward of adelinde, Hans Peter, en kijk hoe ze trainen.

 • joceleyn

  Beste lieve paardenmensen,

  Ik zeg gewoon weg met laag en diep rondrijden,
  Ten eerste je krijgt er nooit een stuwende,ondertredende achterhand eronder.
  Het paard is niet opgericht en het is gewoon een grote rotzooi wat we te zien krijgen.
  Paarden die aan de olympische spelen deelnamen heb ik zien bokken en een gedribbel in de piaffe met een bokje omhoog,nog halen deze mensen een medaille binnen.
  Ik zou zeggen uit de ring,maar helaas er zullen weing nog mogen blijven.
  Er zijn genoeg mensen die het paard heel graag gelukkig zien met een ruiter erop.
  Maar dan moet het wel ongedwongen en fier zijn.
  Niet met een grote trens in de mond.

  Kijk eens naar de beelden van de Heer.Nevzorov.(google).
  Als we zo onze paarden trainen er zo mee kunnen rijden dan zeg ik shapo!
  Naar dat soort evenementen en wedstrijden ga ik met plezier heen!

  IK heb in de stallen van Anky eens gewerkt,en dit is mijn opinie.

 • N.Lampe

  Paardenwelzijn is toch alleen in de stallen en de wei?
  Er komt nu (eindelijk) meer aandacht voor hoe mensen op deze edele dieren rijden en kunnen we mogelijk als dierminnend land normen en waarden vast stellen.

  Sportief !

 • Angelique

  Ik heb geen aversie tegen de persoon Anky, dat staat nergens in mijn reactie. Het gaat hier om LDR/rollkur of hoe je het ook wil noemen en ik vind het geen manier van trainen, door welke topruiter dan ook. Voorts voel ik me helemaal niet geroepen een dag te spenderen op een stal van een topruiter. Geloof je nou echt dat je dan mt een clubje vanaf de kant een training zal zien, zoals ze de paarden trainen als er niemand kijkt? Een aantal jaar geleden werden we weggestuurd bij het losrijden bij Indoor Brabant. Losrijden van topruiters kan ook heel leerzaam zijn. Maar dan weet ik al genoeg.

  Een braaf paard kan zeker een nette proef lopen op hoog niveau, waarom niet? Mijn interpretatie van braaf is: niet schrikachtig en uitvoeren wat er wordt gevraagd. Maar het kan tegenwoordig niet “heet” genoeg zijn, vol met bravour.

  Ik kan met zekerheid stellen g, h, dat je niet over mij kan beoordelen of ik trainingen snap of niet.

  “laat iedereen in zijn waarde” om je maar eens te citeren…..

  Ik heb wel wat beters te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.