Ga naar hoofdinhoud

Pech voor koper van dood paard

Foto: Lonneke Ruesink

Wanneer is een paard – en alle risico’s die daarbij horen – bij verkoop daadwerkelijk van de koper? Daarover deed het Gerechtshof Amsterdam onlangs uitspraak. De Quarter Horse-merrie Casey werd op 18 mei 2015 verkocht, maar overleed twee dagen daarna onverwachts aan koliek. Net zoals de kantonrechter besliste het Gerechtshof dat Casey al van de koper was, ook al had die de papieren nog niet in ontvangst genomen en was het koopcontract nog niet ondertekend.

Op 12 mei 2015 kwamen verkoper en koper mondeling tot een overeenkomst: Casey zou voor 6.400 euro verkocht worden, op voorwaarde dat de merrie klinisch en röntgenologisch goedgekeurd zou worden. Op 13 mei werd de merrie goedgekeurd en werd er op 15 mei nog een test naar genetische defecten aangevraagd (zoals gebruikelijk bij Quarter Horses).  Op 18 mei maakte de koper 6.400 euro over naar de verkoper.

Manege

Bij die prijs was een maand stalhuur bij de manege waar Casey stond, en in ieder geval in mei zou blijven staan, inbegrepen. De manegehouder liet via facebook op 19 mei weten aan de koper dat hij de papieren had gekregen van de verkoper.

Noodlot

Maar twee dagen later (20 mei) sloeg het noodlot toe: de merrie kreeg koliek en werd naar de Universitaire kliniek in Utrecht gebracht. Daar was de koopster van de merrie ook bij. Er waren twee opties: opereren (voor 4.000-6.500 euro) of in laten slapen. Er werd gekozen voor het laatste. Autopsie wees later uit dat een operatie niet succesvol zou zijn geweest.

Niet geleverd

Daarna volgde de twist: de koper stelde dat Casey niet geleverd was. Bovendien was het koopcontract nog niet getekend, had zij de papieren nog niet in ontvangst genomen én kwamen de (negatieve) uitslagen van de genetische testen pas op 22 mei binnen.

Levering op 19 mei

Het Hof besliste net als de kantonrechter eerder al deed als volgt: de verkoper had op 19 mei voldaan aan de voorwaarden van levering. De manegehouder had de koper ervan op de hoogte gesteld dat hij de papieren had ontvangen en de koper had op dat bericht gereageerd. Of de koper zich er daarmee bewust van was dat de levering al had plaatsgevonden, was voor de rechter niet relevant.

Volledige uitspraak

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Pech voor koper van dood paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook