Ga naar hoofdinhoud

Pechkonik

Je zal in dit land maar als vos geboren worden. Dressuurliefhebbers motten je niet vanwege ‘niet zwart’. En bij natuurliefhebbers word je geruimd vanwege ‘niet echt’. Binnenkort treft Rory uit Rozenburg dat lot. Hij is een Konik met Pech, want hij werd met het verkeerde kleurtje geboren. En hij is niet de eerste (mirror). Voskleurige Koniks zijn in ons land ongewenst. Want pas wanneer Rory opgeruimd is, kunnen we weer net doen alsof we aan natuur doen.

Naast jaarling Rory wacht ook zijn maat met kol dit lot. “Vanwege de kleur zijn deze paarden een gemakkelijke prooi”, verklaart beheerder FREE Nature. (Wat staat voor ‘Gratis Natuur’? ‘Bevrijd de Natuur’? of ‘Vrije Natuur? Het schijnt in ieder geval in Rozenburg te vinden te zijn).

“De Konik met kol valt nog niet zo erg op, maar vererft wel aftekeningen”, beargumenteert FREE Nature. “Dit keer is het een kol, maar bij de volgende generaties kan het een grote bles of een wit been zijn.”

Het werk van Broeder Mendel is nog niet bij de beheerder gezonken. Want als FREE Nature er een echt beleid op na zou houden, zou ze allereerst voorkomen dat de ouders van Kol en Rory ooit nog zouden paren.

De Konik is geen wild, maar een gedomesticeerd paard met het bloed van Europa’s laatste wilde paarden. De eerste Konik die aan de huidige raskenmerken voldeed werd in 1933 geboren en niet toevallig in een Duitse dierentuin.

In de geest van Broeder Mendel wordt er om de zoveel tijd weer een veulentje met gedomesticeerde kenmerken geboren. Of we dat nu leuk vinden of niet. Het slachten van deze dieren is maskeren dat je met gedomesticeerde paarden fokt.

In het Westfaalse Dülmen bevindt zich de laatst overgebleven wildbaan van Europa. Om niet teveel inteelt te krijgen voegt Dülmen om de zoveel jaar een verse hengst toe. Vroeger waren dat vaak New Forest of Welsh pony’s. Maar omdat de nakomelingen teveel gedomesticeerde kenmerken kregen is men overgestapt op Konikhengsten.

Als gevolg van de hengstenkeuze kregen de Dülmeners in de afgelopen vijftig jaar steeds minder aftekeningen. Maar ook in Dülmen steekt Broeder Mendel soms weer de kop op. Dat levert alleen een stuk minder stress op. “Kijk daar komt het oude bloed weer naar boven”, constateert men dan.

Het doodsvonnis van Rory en Kol is desalniettemin al uitgesproken. Want volgens FREE Nature zou herplaatsing bij particulieren geen optie zijn, omdat jaarlingen in het wild geboren nooit aan mensen zouden wennen.

In Dülmen worden jaarlijks alle hengstveulens geveild. Ze staan bekend als fijne recreatiepaardjes. Niets belet FREE Nature om met Rory en Kol hetzelfde te doen. Waarom willen we in Nederland zo graag in wilde paarden geloven? Waarom zetten we op begrazingsgebieden geen paarden in die bij overschot nog een toekomst als rijdier hebben? New Forest pony’s bijvoorbeeld. Of Connemara’s. Of als het echt niet anders kan: Dressuurvossen.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

13 reacties op “Pechkonik

 • Irene

  In dit land is “natuurbeheer” het meest idiote woord dat bestaat. Compleet de weg kwijt.

 • Yvonne Meijer

  Ben helemaal voor. Plus zorgen voor het andere “wild” dat ook in het “natuurgebied” leeft.

 • Mieke

  Wat een sentimenteel gedoe toch. Een beter stukje scharrelvlees zal je niet vinden. Het gros van de mensen dat zich over dit soort dingen beklaagt heeft vanavond wel een plofkip of industrievarken op het bord liggen. Tsja….

 • Desiree

  Allemaal kort door de bocht geklets.
  Een ieder praat voor eigen parochie.
  Er komt nooit iets anders uit de kruik dan wat er in zit.
  En dieren en planten (bomen e.d.) moeten daarvoor gewoon boeten.
  Deden ze dat, heel consequent, met mensen ook maar.

 • Hanneke Blokzijl

  Belachelijk! Castreer de hengsten, er zijn paarden genoeg in Nederland! Echte natuur hebben hier niet meer en krijgen we ook niet meer terug. Alle dieren willen leven, maar de mens bedenkt allerlei idiote regels om zogenaamde échte natuur terug te krijjgen. De dieren worden weer slachtoffer van éen of andere hobbyboer(Staatsbosbeheer?!)Er waren in het verleden meer idioten die vonden dat afwijkende types(afwijkend in hun beleving,(Hitler)) niet mochten leven. Belachelijk om te doden vanwege een verkeerd kleurtje! Mijn Fjord, in het wild geboren, is een fijn huisdier, hij kon galopwissels om de pas, is nu 26 en met pensioen en nee hij gaat niet naar de slacht. Hij mag gewoon in de wei oud worden. Dieren eten is echt niet nodig om gezond te leven.Ik ben al jaren veganist. Gun die Koniks gewoon een paardvriedelijk leven! Eugenetica is niet meer van deze tijd

 • Tamara

  Hoezo nooit tam krijgen!! Met heel veel geduld, tijd en liefde krijg je bijna alles tam!! Het is maar net wat je wilt ( zien ,denken) ik heb zoveel moeilijke wilde paarden tam gekregen. Maar tijd en geduld dat hebben veel mensen niet meer helaas. En hoe zit dat dan met de mustangs in het wild Amerikanen krijgen die ook tam. Dus dat is de grootste kolder die ik ooit heb gehoord!

 • Miranda

  En schimmels zijn ook een foutje van de natuur, in stand gehouden door de mens. Roeien we die ook uit, houden we alleen bruine en zwarte over. Lekker natuurlijk.

 • Martina

  Dit meen je niet !!! Wat een kolder verhaal !!! Mijn lievelings kleur is VOS, en heb met mijn voskleurigen in alle catagorieen van de dressuur gereden !!!! Want…een goed paard heeft immers geen bepaalde kleur !!! Geef zo,n dier een kans en verkoop hem aan de juiste persoon ! Of nog beter..laat hem gewoon bij zijn kudde. Een gemakkelijke prooi ????Voor wie ??? Voor al die wilde roofdieren die ons land rijk is ??? FREE nature… jullie zijn niet goed bij het hoofd als je dit doorzet !!

 • j.bettinger

  ja als mensen om kleur of ras al worden geruimd, dan ben je als dier natuurlijk niet beter af, hoever kunnen we nog zinken, beschamend gewoon.

 • Desiree

  Klopt niet helemaal wat er staat, dat een in het wild geboren dier nooit gedomesticeerd zou kunnen worden. Want dan was het in de eerste plaats nooit begonnen, het domesticeren.

 • powter

  schande ze moeten eens kijken naar de mustangs in amerika ook daar word regelmatig jonge dieren verkocht als rij paard dus dat het niet zou kunnen is onzin zonde van de mooi en gezonde dieren…

  heb er geen goed woord over grrrr

 • L.v.Lierop

  Inderdaad, niet dat “nep natuurpaard”maar b.v. New Forest of Welsh pony’s in het “wild”loslaten.De jonge dieren bij opbod verkopen, welke over zijn, dan kan men zich beter bedruipen, en minder beroep doen op allerlei fondsen!!!!!!

 • Mieke

  Grappig is dat: al sinds jaar en dag worden dieren voor de slacht geselecteerd op bepaalde eigenschappen. Bijvoorbeeld omdat er veel vlees aan zit, omdat het een mannelijk dier is of omdat het dier van een bepaald (vlees)ras is. Heb nog nooit iemand horen klagen over het biefstukje op z’n bord, omdat er sprake was van discriminatie op grond van ras. Ik heb nog nooit iemand bij het eten van een eitje zich zorgen horen maken over de rechten van kuikens die als haan op de wereld komen. Er is nog geen (Spaanse) kippenopvang geweest die aangeboden heeft om hanenkuikens om te vangen, omdat ze anders geslacht worden en dat enkel omdat ze als mannelijk dier geboren worden.

  Maar betreft het een paard en gaan we op kleur selecteren, dan heb je opeens de poppen aan het dansen. Dan is de wereld te klein en springen mensen massaal op de barricaden. Zelfs al betreft het een ultiem stukje biologisch scharrelvlees dat een leven heeft gehad waar de meeste slachtdieren voor zouden tekenen. Dan is het opeens misdadig om op kleur te selecteren.

  Antropomorfisme ten top, lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook