Ga naar hoofdinhoud

Pessoa en Bengtsson vlaggendragers Olympische openingsceremonie

Gisteravond zijn in Londen de 27e Olympische Zomerspelen door de Britse koningin Elizabeth II officieel geopend. Een massaal aftellen en het luiden van een gigantische bel door Tour-winnaar Bradley Wiggins vormden het begin van een indrukwekkend schouwspel onder de titel 'Isles of Wonder'. Aan de Braziliaanse springruiter Rodrigo Pessoa, Olympisch kampioen Athene 2004, en de Zweed Rolf-Goran Bengtsson, de zilveren medaillist van Hongkong 2008, de eer om de vlag voor hun thuisland te dragen. “Het blijft speciaal om dat stadion binnen te lopen”, verklaarde Anky van Grunsven na de openingsceremonie van haar zevende Olympiade aan de NOS.

In het laatste uur van de drie uur durende show maakten de Nederlandse sporters eindelijk hun opwachting. De voltallige Nederlandse ruiterequipe was echter nog niet aanwezig. Zo zijn de springruiters nog niet in Londen gearriveerd. Het ontsteken van het hoogstaande Olympische vuur en het daarop volgende vuurwerk vormden het startsein van de Olympische Spelen. Voor de hippische atleten bijten de eventers vanmorgen om tien uur Engelse tijd (elf uur in Nederland) het spits af. Daarom volgde Tim Lips het schouwspel vanuit het Olympisch dorp, zo meldde hij op Twitter.

Anky van Grunsven, die pas later in actie komt, koos ervoor om bij de openingsceremonie aanwezig te zijn. “Het blijft echt supergaaf om daar binnen te lopen. Iedereen was opgewonden en er stonden veel mensen langs de kant te gillen voordat we het stadion binnenliepen. Dat was goed om de ploeg nog een beetje meer op te zwepen. Dus de hele ploeg was al in een superstemming.”

Van Grunsven duidt op de goede organisatie, waardoor de ceremonie vlot verliep. “In het Olympisch dorp hebben we op televisie best veel van de opening kunnen zien. We hebben niet lang hoeven wachten voordat we het stadion binnen konden. Bij andere Olympiades was dat relatief minder fijn. We konden ook snel vertrekken, want morgen is er weer een trainingsdag. De zin is niet meer toegenomen, net als altijd, gewoon heel veel zin”, verklaarde Anky na de ceremonie aan een NOS verslaggever.

Helaas kon thuisblijver Imke Schellenkens-Bartels de unieke sfeer niet van dichtbij meemaken. “Zit met buikpijn op de bank voor de tv, daar had ik ook bij willen zijn”, Twitterde de amazone die eerder met Sunrise wel deelnam aan de Spelen, maar met Toots niet werd geselecteerd voor Londen.

In totaal zullen 200 ruiters en amazones uit veertig landen en zes continenten aan de zomerspelen deelnemen. Zij strijden om slechts zes gouden plakken, waarvan de laatste in de afsluitende Kür op muziek op 9 augustus is te verdienen.

Bekijk hier de reactie van Anky.

Bekijk hier het volledige Olympische paardensportprogramma.

Bron: Horses/NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook