Ga naar hoofdinhoud

Plan van aanpak voor brandpreventie stallen

BrandStaatssecretaris Bleker van EL&I liet vorige week in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er een plan van aanpak komt voor het meer voorkomen en beter bestrijden van stalbranden. Bleker hoopt deze voor de zomer te kunnen overhandigen. Met dit besluit geeft Bleker uitvoering aan een motie van PVV-lid Dion Graus die de regering vroeg om een stalbrandpreventieplan in samenwerking met veehouders, brandweer en verzekeringsmaatschappijen.

Begin 2009 vonden eerste gesprekken plaats met de Dierenbescherming (DB) en LTO over de mogelijke toename van branden en veeslachtoffers. Om meer duidelijkheid te krijgen in de ernst, omvang, preventie en bestrijding van stalbranden is een onderzoek in gang gezet. Onlangs zijn de resultaten van dit onderzoek bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat er geen sprake is van significante stijging van het aantal branden. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om verbeteringen door te voeren zonder dat daarvoor bestaande wet- en regelgeving hoeft worden aangepast. Speerpunt hierin is het overdragen van kennis.

Aangezien er veel partijen betrokken zijn bij brandpreventie, organiseert het NIFV in maart een congres over de brandproblematiek. De eerder genoemde partijen gaan daarnaast aan de slag met het plan van aanpak. Hierbij worden ook onder meer gemeenten, verzekeraars, sectororganisaties en dierenartsen betrokken.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.