Ga naar hoofdinhoud

Politici maken kennis met paardensport op KNHS-centrum

Politici maakten maandag op het KNHS-centrum in Ermelo tijdens een bijeenkomst van het CDA, afdeling Gelderland, nader kennis met de paardensport. KNHS-directeur John Bierling en EL&I-staatssecretaris Henk Bleker vertelden de aanwezigen over de impact van de paardensport in Nederland.

Volgens John Bierling is de omvang van de paardensector veel groter dan veel mensen denken. Bleker sloot zich bij de woorden van Bierling aan. “Ik denk dat de paardensector een onderschatte sector is in Nederland. Zeker als je kijkt naar de recreatiesector. We leven in een welvarend land waarin veel wordt gerecreëerd en daar passen paarden heel goed bij”, aldus de staatssecretaris. Hij merkt dat in de maatschappij steeds meer mensen met argusogen meekijken en wil zijn beleid voor de komende jaren op een aantal punten aanscherpen. “Ik verwacht dat de sector met een goede sluitende regelgeving op het gebied van identificatie en registratie komt en op het gebied van dierenwelzijn moet een aantal basisregels worden vastgelegd. Ik verwacht dat de overkoepelende Sectorraad paarden voor 1 september met een plan van aanpak komt.”

Bleker liet in zijn spreektijd weten kritisch te zijn over de organisatiegraad van de paardensector. Hij illustreert die mening met zijn ervaring als voormalig voorzitter van het Welshponystamboek. “Ik weet hoe hoog de emoties in de paardenwereld op kunnen lopen. Je kunt tegen een fokker beter zeggen dat je met zijn vrouw op stap bent geweest, dan dat hij een lelijk veulen heeft”, vertelde Bleker. Hij denkt dat de organisatie verbeterd kan worden. “De organisatie in de sector is nog te versnipperd, je moet als paardenwereld gezamenlijk een vuist maken en een aantal basisregels moeten door iedereen gevolgd worden. De paardensector moet op micro- en macroniveau eensgezindheid realiseren.”

Bron: Horses.nl/KNHS

3 reacties op “Politici maken kennis met paardensport op KNHS-centrum

 • Karel de Lange

  Waar haalt Bleker de onzinnige gedachte vandaan dat de paardenwereld tot een ambtelijke eenheidsworst gedraaid moet worden? Die eenheidworst heeft alleen maar tot doel dat de overheid (lees PVE) en de SRP (Sector Raad Paarden) met hun graaivingers de paardenliefhebbers kunnen plukken. De door Bleker bedoelde identificatie en registratie heeft al helemaal niets met het welzijn van de paarden van doen. Overigens is de identificatie allang een feit en werd die ons financieel door de strot en bij de paarden via een kankerverwekkende chip in de hals geduwd.

  De paardenruif moet worden opgezadeld met nieuwe ambtelijke kostgangers. Recentelijk werd als voorzitter van de SRP, die zonder enige inspraak of verantwoording pretendeert de hele paardensector te vertegenwoordigen, gedeputeerde Piet Jansen van Overijssel benoemd die naast zijn 24 bijbanen dit graaibaantje er nog wel bij kan doen. Van de paarden heeft de goede man geen lood verstand. Maar om samen met Bleker de burger politiek verantwoord het geld uit de zak te kloppen des te meer.

  Naast de SRP staat er nog club in de startblokken om eens even goed uit de paardenruif mee te eten en dat is het PVE. Nooit van gehoord zult u wellicht zeggen, maar het PVE (Productschap voor Vlees en Eieren) is een ambtelijke organisatie die in opdracht van het ministerie van LNV het toezicht op de stamboekorganisaties volgens de Europese regelgeving uitvoert. Althans zo zou het moeten zijn. Maar de PVE neemt het echter niet zo nauw met deze regels. Dit productschap is al verschillende keren veroordeeld en moest zelfs hoge boetes betalen vanwege praktijken die niet door de beugel konden.

  Tot dusver betaalde het ministerie van LNV voor deze activiteiten van het PVE . Niet dat ze veel voorstellen maar binnen het kader van de bezuinigingen heeft LNV nu te kennen gegeven dat het PVE daar zelf maar voor op moet draaien.

  Om het ambtelijke graaiwerk handen en voeten te geven, heeft het PVE een stel nieuwe zinloze regels bedacht die zelfs opnieuw strijdig met de EU regelgeving zijn. Dit pakket nieuwe regels moet ook uitgevoerd worden en dat vergt toezicht. Daar zijn weer meer ambtenaren voor nodig en dat kost geld. Veel geld en dat zullen de paardenliefhebbers moeten gaan ophoesten. Briljant idee nietwaar om uw hobby zo te laten vergallen?

  En dus slaan de SRP en de PVE straks de handen ineen om via het ministerie van LNV en de belastingdienst een verplichte paardenregistratie op te zetten en gaan de paardenhouders, als deze snode plannen door de 2e kamer worden goedgekeurd, een afdracht per paard betalen.
  Terwijl het Europees veterinaire comité nota bene allang heeft vastgesteld dat dit registratiesysteem nimmer kan werken bij de paarden. Met dat geld, waar de belastingdienst eerst even flink aan ruikt, willen de beide organisaties, de SRP en het PVE, vanuit het pluche hun ongevraagde en overbodige bemoeienissen in de paardenwereld laten financieren. Bovendien heeft geen enkele paardenliefhebber greep op deze vanuit het pluche ontsproten en ongevraagde belangenbehartiging. En als er straks op advies van de SRP en het PVE bij besmettelijke ziektes geruimd moet worden, krijgt u als geregistreerd paardenhouder keurig de rekening voor het ruimen thuisgestuurd. Dat is namens Bleker toch een leuk aandenken van uw om zeep geholpen viervoeter.

  Het ministerie van LNV, het PVE en de SRP vergeten gemakshalve even dat van de bijna 2 miljard, die in de paardensector omgaat, al ruim een half miljard aan belastingen etc. binnenkomt.
  Het hele IenR dossier, dat er er politiek nog even doorheen gehamerd moet worden, is dus niets anders dan een verkapte belastingmaatregel waar als u paardenliefhebber geen spat beter van wordt en het welzijn van de paarden gaat er zeker niet significant mee op vooruit. Hopelijk gaan de 2e kamerleden dit ook inzien, want anders wordt het straks dokken voor de paardenhouders.

  Paardenliefhebbers wees alert en zeg nee tegen deze onzinnige regels en ambtelijke bemoeizucht. Als ze straks door de politiek zijn bekrachtigd, is het te laat en rest u niets anders dan het nakijken,.

  Als de SRP en het PVE menen dat ze voor hun ongevraagde activiteiten en bemoeizucht betaald moeten worden, moeten ze hun hand maar bij het ministerie van Financiën op houden.
  Wedden dat ze nul op het rekest krijgen?

 • Folkert Frans

  Het CDA praktisch gehalveerd. Nu maar hopen dat Bleker met zijn CDA maatje Piet Jansen (SRP) en de CDA-ambtenarenkliek van het ministerie EL&I hebben geleerd met hun grijpgrage tengels van onze paarden af te blijven.
  De voorgestelde registratie (belastingheffing) te baseren op het valse credo dat daarmee besmettelijke ziektes effectief worden bestreden, heeft tot doel de dogma’s van deze graaiende bestuurslaag over de ruggen van de paarden en onze portemonnee te realiseren.
  De aflaatpolitiek van het CDA heeft de zakken van de bestuurders goed gevuld waardoor grote groepen van mensen in dit land op de voedselbanken zijn aangewezen.

 • H. Wittenaar

  Laten we de rollen eens omdraaien.

  Misschien wordt het tijd dat wij als paardenhouders/liefhebbers eens gezamenlijk een vuist gaan maken tégen de basisregels die we verplicht opgedrongen krijgen door de PVE en de plannen van dhr. Bleker.

  Laat dhr. Bleker zich eerst eens uitgebreider orienteren, ook internationaal wat de paardensector betreft. Ipv. een schijn-eensgezindheid te willen realiseren.
  De paardensector in Nederland is naar mijn mening te divers om er eenheidsworst van te kunnen maken.

  Ik heb van heel nabij meegemaakt hoe het eerste Ned. bedrijf jaren terug de identiteitschips moest testen.
  Ze werden dus voornamelijk op varkens getest !!!

  Bij paarden is er eigenlijk niet getest.
  Toch vreemd dat er niet fatsoenlijk een uitgebreid vooronderzoek gedaan is door de PVE.
  Of .. heb ik iets gemist en kan iemand mij helpen aan een gedegen onderzoeksrapport ???
  De mevrouw van de PVE kon het in elk geval
  niet ?

  Ze hebben gewoon gekeken naar Amerika.
  Het Amerikaanse Quarterstamboek had meen ik als eerste de transponders in gebruik. Echter deze paarden kregen de transponder in het bindweefsel van de manenkam geplaatst en niet in de halsspier zoals belachelijk genoeg, hier gebeurt.
  Toch stopte het Amerikaanse Quarterstamboek na een paar jaar met deze vorm van registratie vanwege diverse complicaties bij de paarden.

  Waarom moest Nederland zonodig weer roomser zijn dan de paus en toch deze identiteitsvorm hoe dan ook er doordrukken.?

  Ook in Nederland lopen al diverse paarden rond met ernstige gevolgen van de transponder.
  Misschien moet dhr. Bleker eens een aantal van deze slachtoffers gaan opzoeken ?

  Ook het plan van dhr. Bleker dat alle paardenhouders een diploma moeten gaan halen om hun dieren goed te kunnen verzorgen is bij voorbaat al gedoemd om te mislukken.
  Een diploma doet niets ter zake over hoe en wat een paardenhouder zijn dieren wíl houden.
  Dat hangt van zoveel factoren af en heeft vaak meer te maken met de wil of onwil van een paardenhouder dan het gebrek van gedegen kennis.
  Zo’n diploma is alleen maar extra kassa voor de overheid.
  Het is niet voor niets dat zoveel paarden en pony stamboeken hun saldo mega zagen toenemen nadat de verplichte I&R registratie erdoor kwam.
  Zij profiteren daar ook mooi van mee.

  Laat de heer Bleker zich liever sterk maken voor een goede inspectiedienst. Een betere dan de dierenbescherming want dat is helaas meestal een aanfluiting.( de enkele goedwillende
  mensen uitgezonderd)

  Wellicht is het zinvol dat de medewerkers van deze instantie eens een diploma gaan halen over het wel en wee van paardenhouden. Wat is nog diervriendelijk en wat is dierenmishandeling ?
  Dhr. Bleker kan voor hen vast wel een cursus en een diploma ritselen.
  Zie het als ‘inburgeringscursus’ ten behoeve van het algemeen paardenwelzijn. Daar is vast nog wel een subsidiepotje voor te vinden.

  Wij paardenmensen zijn jaren terug stomweg voorgelogen door de overheid. Ze maakten ons in eerste instantie ‘lekker’ met het feit dat zo’n transponder vooral zo handig was bij diefstal van je paard.
  Nou als er 1 ding is waar het niet voor werkt is het wel diefstal. Het hele I&R systeem werkt voor geen meter.

  Wie moet er voor deze misstanden een diploma gaan halen.
  Wij paardenliefhebbers???
  Nee, volgens mij moeten de betreffende overheidsmensen eerst maar ’s naar de schoolbanken en een diploma gaan halen wat het paardenwelzijn betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.