Ga naar hoofdinhoud

Politie verdedigt inzet paarden

Foto Lonneke Ruesink
Inzet van politiepaarden is niet achterhaald. Dit zegt de politie naar aanleiding van een incident tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Hier raakten zeven mensen gewond door een paniekerig politiepaard. Het dier was gaan steigeren en om zich heen gaan trappen, nadat het door een omstander een klap had gekregen.

Als reactie op het ongeluk kwam er veel kritiek op het gebruik van paarden tijdens drukke evenementen. Maar paarden hebben voordelen, zo laat de politie weten. De imposante dieren kunnen mensen goed geleiden doordat ze een groot impact hebben. Ook zijn ze tijdens de grote evenementen een ideale uitkijkpost voor de rijdende politie.

Het desbetreffende paard, Wilco, was licht gewond geraakt. Binnen een paar dagen zal hij weer ingezet worden. Enkele ooggetuigen van het incident zeggen dat er helemaal geen sprake was geweest van een klap, maar dat de agente haar paard gewoon niet onder controle had. Politiepaarden zijn echter getraind om in onvoorziene omstandigheden de rust te bewaren. ‘Wilco is ons grootste en beste paard. Hij is getraind om het hoofd koel te houden’, zegt een woordvoerder van de politie.

Bron: Horses / AT5

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Politie verdedigt inzet paarden

 • iemand

  Iedereen die zich in dichte drukke mensen massa’s begeeft weet dat er altijd gevaar op de loer licht of dat nu met of zonder paarden is. Ik denk dat we afgelopen festivals c.q. wedstrijden voorbeelden genoeg hebben gehad.Dus om nu je kritiek op de inzet van paarden te spuwen is veel te kort door de bocht. Sterker nog, ik denk dat mede door inzet van paarden een boel gedonder voorkomen is en wordt.
  Zet-em-op Wilco!

 • Milou Vogel

  Ergens blijf ik het een vreemd verhaal vinden. Ooggetuigen menen geen klap gezien te hebben, wat mij ook onwaarschijnlijk lijkt. Al had Wilco een klap gekregen, dan nog is hij ervoor getraind om daar niet op te reageren. Ik denk niet dat een klap van een omstander de rede is geweest voor de uitbarsting van dit paard. Zoals beschreven wordt: ”Het dier was gaan steigeren en om zich heen gaan trappen” naar mijn mening klinkt dit als frustratie, misschien geen goede ruiter (ruiter is gevallen), last van het bit/ gebitsproblemen, rugklachten, of al een lichte blessure aan het been door op proppen op het harde te lopen. Er kunnen zoveel mogelijkheden zijn voor een uitbarsting van het paard. Ik ben van mening dat de inzet van politiepaarden een hulpmiddel kan zijn, en van groot belang is, juist bij evenementen. Maar de politie moet in het achterhoofd houden dat het levende wezens zijn en er dus kritiek op geleverd kan worden. Zet hem op Wilco, ik hoop dat de politie zichzelf aan kijkt ipv de schult bij een omstander neer te leggen. (doet me denken aan dat paard tijdens de optocht van Sinterklaas waar een sigaret naartoe zou zijn gegooid)

 • Cindy

  Wilco heeft alleen maar natuurlijk gedrag vertoond, wat de oorzaak ook was van alle genoemde zaken. Hem treft dan ook geen enkele schuld! Hij is en blijft een vluchtdier, hoe goed getraind ook! Wat de gewonde mensen betreft, jammer dan. Als je naar een groot evenement in onze hoofdstad gaat, weet je dat er politie te paard aanwezig is. Blijf dan ook op gepaste afstand! Het zou heel goed zijn als iedere inwoner van nederland leert hoe je een paard hoort te benaderen in alle omstandigheden!
  Wilco je bent en blijft een topper!

 • Sandra Lansue

  Door de inzet van politiepaarden wordt heel veel ellende voorkomen.Je hoort ook nooit ,of zelden dat er iets mis gaat ,als dat een keer wel het geval is ,zoals nu vindt ik het niet terecht om direct het nut van het inzetten van paarden in twijfel te trekken.Er zijn dagelijks incidenten op allerlei gebied ,die worden ook niet meteen onder een vergrootglas gelegd.

 • MJ Tulp

  @milou: Bij de bereden politie krijgen de paarden alle medische en paramedische begeleiding die mogelijk is. De dierenarts, hoefsmid, tandarts, etc komen allemaal zowat dagelijks langs. De paarden worden continu gemonitord. Bij twijfel over een mogelijke blessure wordt een paard absoluut niet ingezet, dat kan immers gevaar opleveren (voor de agent, het paard zelf of de omstanders). Ook het argument ‘geen goede ruiter’ gaat niet op. Deze mensen zijn getraind op dit soort situaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook