Provincie Limburg neemt geen extra maatregelen na rhino

De provincie neemt geen extra maatregelen naar aanleiding van het rhino-virus dat vorige maand op een aantal stallen in Limburg uitbrak, zo meldt De Limburger. Paarden in Landgraaf en Venray werden getroffen door het virus. In Landgraaf verloren meerdere drachtige merries hierdoor hun veulen.

Er gingen geruchten dat stallen een uitbraak van rhinopneumonie niet in de openbaarheid brengen en daarmee het risico op verspreiding wellicht vergroten. De Partij voor de Dieren vroeg om een regionale gedragscode, als middel om openheid van zaken rondom het uitbreken van besmettelijke ziektes te bewerkstelligen. Ook in de sector gingen stemmen op voor een provinciaal meldpunt.

Zeer onwenselijk

Stallen zijn nu niet verplicht om een uitbraak te melden. Zeer onwenselijk, vindt de Partij voor de Dieren, want het risico op verdere verspreiding van de uiterst besmettelijke ziekte is hierdoor groot. Nadat de Limburgse gevallen bekend werden, drong de partij er bij Gedeputeerde Staten op aan dat er een gedragscode zou komen. Daarin moest precies worden vastgelegd hoe stallen moeten handelen als er een besmettelijke ziekte uitbreekt.

Geen verplichting

Dat gebeurt niet, liet het provinciebestuur dinsdag weten. Het ministerie bepaalt wanneer er wel en niet verplicht moet worden gemeld. Verder gaan LLTB en dierenartsen over de voorlichting bij ziekten en hebben paardeneigenaren ook nog een eigen verantwoordelijkheid. “Een eigen Limburgse aanpak zou averechts werken omdat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de sector in heel Nederland”, meldt Gedeputeerde Staten.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Limburger

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Provincie Limburg neemt geen extra maatregelen na rhino
 1. 1

  Ik vraag me al jaren hoe sommige stallen besmet kunnen worden,als er geen vreemden komen ,dan alleen een dierenarts.
  DA wassen wel hun handen maar kleding blijft in 9 van de 10 gevallen hetzelfde,ook schoeisel.
  Zijn hun ook niet mede oorzaak hiervan,het virus kan niet zo maar binnen komen waaien.
  En nu niet zeggen is niet waar,want het is helaas niet anders,uit mijn ervaring op eigen stal.

 2. 2

  Beste JW,

  Het lijkt mij zeer verstandig om eerst eens wat te gaan lezen op internet over het Rhinovirus.

  Hoeveel paarden drager zijn van het virus zonder dat de eigenaar er iets van weet of merkt, hoe een paard besmet raakt, hoe het komt dat een paard ziek wordt etc, etc, etc,

  En dan pas een reactie geven op dit artikel.