Ga naar hoofdinhoud

‘Provincies bepalen in welke mate paardenhouderij wordt aangesproken bij stikstofuitstoot’

Doordat de vorige kabinetten Rutte het stikstofprobleem jarenlang negeerden, moet de stikstofuitstoot nu binnen acht jaar 70% worden teruggebracht. Die mededeling deed de regering onlangs. Niet alleen de boeren zijn enorm geschrokken van dat voornemen, ook bij paardenhouders leven zorgen over het effect van de stikstofplannen van het kabinet. LTO Nederland en de FNRS publiceerden daarom een persbericht.

FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij krijgen veel vragen over de effecten van deze plannen op de paardenhouderij. De plannen van het kabinet hebben effect op alle dierhouderijen in Nederland dus zeer waarschijnlijk ook, in meer of mindere mate, de paardenhouderij. Het is aan de provincies hoe invulling gegeven gaat worden aan de opgave en in welke mate de paardenhouderij aangesproken gaat worden.

Geen grenzen overschrijden

FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij leven mee met de boeren in Nederland en ziet de grote impact van de regeringsplannen op de agrarische sector. Actievoeren is een grondwettelijk recht en daar mag iedereen, binnen de geldende regels, gebruik van maken. Om dit recht niet te verspelen is het van belang dat we geen grenzen overschrijden. De FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij roepen paardenhouders op die sympathie willen betuigen aan de boeren in Nederland om dit te doen binnen de grenzen van wet. Acties die niet door de beugel kunnen, schaden de sympathie die Nederlanders nu hebben voor deze zaak.

Via politieke dialoog

FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij werken er ondertussen samen met andere partijen hard aan om via de politieke dialoog een voor de boeren zo goed mogelijk resultaat te behalen. Ook staan we individuele paardenhouders op lokaal niveau bij wanneer ze getroffen worden door de maatregelen. Om dit proces op gang te kunnen houden en ons positieve imago te behouden is het zaak dat we ons hoofd koel houden en op basis van de inhoud blijven opkomen voor onze sector.

Bron: Persbericht LTO

6 reacties op “‘Provincies bepalen in welke mate paardenhouderij wordt aangesproken bij stikstofuitstoot’

 • Mensen, als U meer als 4 paarden houd, informeer bij een instantie die U kan helpen met Uw regelgeving.
  Ook is het belangrijk om Uw voorraad mest en de gecombineerde opgave te doen bij het RVO.
  Deze instantie weet hoeveel paarden U houd nadat deze geregistreerd zijn.
  Peter van de Pasch

 • jan jonas

  Nederland moet niet het beste jongetje van klas zijn, zeker niet van de EU. Wij (dat zijn de Europese commissie raadsleden moeten niet zo met de borst vooruitlopen, zo van kijk hoe goed wij zijn.) moeten leren terug houdend te zijn en kijken naar wat zich in andere Europese landen afpeelt. Want er zijn grote verschillen, t.a.z. van het stikstof, het milieu en ander zaken, waar de paardenhouderij last van gaat krijgen.

 • Jan Jonas

  Het mestboekje van een veehouder ziet er anders uit, dan dat van een paardenhouder. Hier liggen kansen voor de sector

 • Aparte behandeling en denken dat je zo onder de wet uitkomt heeft totaal geen zin. Alle belangenbehartigers fuseren en als 1 front werken, ik bedoel dan niet het “paardenstukje” apart maar meegaan met de agrarische sector die nu op de bres springt. Als je denkt dat je een streepje voor hebt sla je de plank goed mis, er zit ook veel grond bij de paardenbedrijven en daar gaat het ook om bij dit kabinet!!
  Sla de handen ineen en pak meteen het huidige mineralen beleid erbij….vergelijk de normen van nu eens met die van 2013, dan ben je zo wakker….

 • peter van de Pasch

  Geert-Frans, spijker op zijn kop. Het slapende jongetje in de klas blijft zitten, en moet van school
  Peter van de Pasch

 • T roerdink

  Misschien wanneer er voor paarden, honden,geiten,schapen, katten, hamsters, enz enz ook 50 % reductie wordt geëist dat de burger het een keer begrijpt.
  Zou tijd worden om dit onzinnige plan en kabinet op non actief te stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook