Ga naar hoofdinhoud

Volle tribunes op Bundeschampionate

Volle tribunes BundeschampionateDe tribunes zaten afgelopen weekend bomvol op de Bundeschampionate in Warendorf. Niet alleen de finales van de koningsnummers (de vijf- en zesjarige dressuur- en springpaarden), ook de ponyrubrieken, de rubrieken voor drie- en vierjarigen en de eventingnummers konden rekenen op veel belangstelling. Dat de bezoekers regelmatig een nat pak op de koop toe moesten nemen deerde niet. Zelfs de hoge entreeprijzen – op zondag moest men twintig euro neertellen – hielden het publiek niet weg. Op de parkeerplaatsen waren veel Nederlandse en Belgische kentekens te vinden.

Een schril contrast met de KWPN Paardendagen. Stralende zon, geen entree en een gelijkwaardig programma. Toch bleven veel stoelen leeg en het was zoeken naar buitenlandse gasten. Waarom is er voor ‘het beste stamboek ter wereld’ minder belangstelling dan voor Warendorf? Het is niet zo dat de Duitsers betere paarden fokken, dus daar kan het niet aan liggen. De Duitsers kijken wel met een positievere instelling naar hun paardenstapel en zien de Bundeschampionate als een visitekaartje.

De Vion Cup voor zevenjarigen van dit jaar kan goed als voorbeeld dienen. In Ermelo waren slechts drie paarden foutloos door het selectieve parcours en veel jonge talenten verlieten de baan met acht of zestien strafpunten. Op het Bundeschampionat wordt ook niet kinderachtig gebouwd voor zesjarigen, maar technische lijntjes zijn niet te vinden in het parcours. Daarbij worden de paarden in de eerste ronde geselecteerd met een cijfer voor de stijl, zodat de meest volgens het boekje springende paarden in de barrage terecht komen en Duitsland zo geen modderfiguur slaat op de wereldkampioenschappen in Lanaken.

In Warendorf komen alleen de beste paarden van een jaargang terecht, dus de juryleden (en eigenaren) zijn terecht enthousiast. Het enthousiasme werkt aanstekelijk op bezoekers. Dat effect is ook merkbaar op de grote Duitse veilingen, waar gelijkwaardige paarden voor veel hogere prijzen onder de hamer komen dan in Nederland.

Het KWPN is gebrand op het verbeteren van de fokkerijstapel en denkt dat dit alleen mogelijk is door een zeer strenge selectie. Op de keuring wordt er nee verkocht aan een paard dat een ‘iets te krom achterbeen’ heeft en een slungelige driejarige die ‘te weinig tot dragen komt’ wordt uitgezwaaid.

Wat zie je in Duitsland? De minpunten gaan de juryleden niet onopgemerkt voorbij, maar toch verschijnt er een 7 of 8 op het protocol of galmt er op de hengstenkeuring ‘gekört’ door de speakers. De Duitsers zijn trots op hun paarden en laten de fokkers en eigenaren in hun waarde. Dit is ook te zien in de jongepaardenrubrieken.

“Dat maakt de fokkerij toch kapot”, hoor ik een Nederlandse paardenkenner denken. Nee hoor. Een hengst die wordt goedgekeurd maar vervolgens een matige ‘Hengstleistungsprüfung’ aflegt, niet presteert in jongepaardenproeven en geen goede nafok geeft, krijgt echt geen kans bij de fokkers. In Duitsland krijgen jonge paarden (en hengsten) meer kansen om zich te bewijzen en daarmee spreekt de fokleiding vertrouwen uit in de fokkers en eigenaren. Die zijn daardoor enthousiast om met hun paard naar een kampioenschap of keuring te gaan.

Daar zou de Nederlandse fokkerij ook mee gediend zijn: iets meer vertrouwen in de fokkers en meer enthousiasme over de eigen fokkerij. Dan zullen de tribunes weer voller zijn.

Rick Helmink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 11 september 2009 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Volle tribunes op Bundeschampionate

  • noortje

    Ben het hier volledig mee eens. Het is voor ons Nederlanders soms onvoorstelbaar hoe gewoon, juichend omschreven wordt als bijzonder in Duitsland.
    Terwijl fokkers in Nederland meer het gevoel hebben dat ze mee mogen doen, een enkeling wordt gehuldigd, de rest afgeserveerd.
    Daarentegen, de resultaten spreken voor zich, Nederland mag trots zijn, maar op de keuringen is daar weinig van te merken. De volledige tweedeling van dressuur versus springen is daar ook debet aan. De interesse in de hele fokkerij gaat zo teloor, de fokkers worden in een hokje geduwd, die goede fokkers niet nodig hebben. Op de CK’s heb ik genoten van de langgelijnde vaak goed bewegende springmerries, op de NMK kost dat 2 dagen en dat is niet voor iedereen weggelegd. Soms vergeet het stamboek dat zij niet degenen zijn die de toppers creëren, maar de fokkers, de fokkers met visie en creativiteit. Vaak de fokkers die het stamboekbeleid juist niet volgen. Nederlanders zijn eigenwijs, daar ligt ook hun kracht. Ze zaken opdringen in hetgeen hun hobby is ontneemt hen de drive om zich verwant te voelen aan het stamboek. De dressuurfokkerij dreigt aan inteelt teloor te gaan, juist door die enge hokjesgeest. Omdat het stamboek gruwt van een fokker die bijvoorbeeld een Gribaldi op een merrie uit een springlijn zou kunnen zetten. Intussen is bewezen dat buiten de regels begeven leidt tot bijzondere resultaten. Het KWPN legt de fokkers regels op, die ervaren en gedreven fokkers niet nodig hebben en die door onwetenden die het beter weten toch niet opgevolgd worden. Het zou beter zijn om zich te profileren in hetgeen waar men sterk in is, wat internationaal bewezen is. De gezondheid, de prestaties en het fijne karakter van het KWPN paard en de fokkers gewoon weer meer keuzes laten en ook wederzijds zicht in elkaars fokkerij, springen en dressuur, zowel op de NMK als de HK.

  • perlano

    Ja volkomen eens met dit artikel,ben ook in duitsland geweest,volle bak.Ook heb ik de vion meegereden,de enige dag dat er wel wat volk was,in de ochtend van woensdag of donderdag bij de zevenjarige ,toen was er wel volk,maar daarna liep het snel terug ,naar een gemiddelde dag als de rest van de kwpn paardendagen.Moet en wil wel effe kwijt  de paardendagen waren goed georganiseerd,een goede bodem ,zelfs perfect,misschien de eerste proef voor de 5 en 6 jarigen wat te zwaar,maar te doen,we hadden perfect weer eerder iets te warm,maar jammer voor dit evenement,te weinig publiek,misschien komt het door de vakanties in ons land.Zelf ben ik ook fokker,en al een jaar of 8-10 hoor je steeds meer ongenoegen van de fokkers,op keuringen.De splitsing in de dressuurpaarden en springpaarden,is ook niet goed gevallen bij een aantal fokkers.Het ergste vind ik nog,dat we worden afgekraakt over onze fokprodukten,op de keuringen door de jruy.Dit jaar kregen we ook nog een nare nasmaak in onze mond,over de manier waarop werd beoordeeld,paarden liepen ,en sprongen goed ,maar net geen ster ,antwoordt;laat het paard maar een proef lopen,veel fokkers halen dan de schouders op,wwer tijd ,weer betalen.Nee het aantal deelnemers zien we inderdaad hier in nederland terug lopen,als van een 25 tal aangeboden paarden maar 4 tot 6 paarden ster worden,vraag ik me af wat er scheelt,terwijl inspecteurs,ook advies geven aan fokkers,voor de hengstenkeuze.We praten wel nederland fokt top paarden,maar waar komen de meesten vaders vandaan duitsland,waar gaan de hengstenhouders jonge hengsten weg kopen duitsland.EN ZOLANG WIJ ALS FOKKER,NIET GERESPECTEERD WORDEN,ZAL EN ZULLEN DE KEURINGEN EN DEELNEMERS BLIJVEN TERUG LOPEN,en al een tweetal jaren geef ik hier uitleg over ,hoe we als fokker er over denken,maar je word niet aangehoord,of we zien dat verkeerd.Maar eens komt de dag hoop ik dat men zich afvraagt of we nog veulens willen fokken,want het plezier gaat er langzaam vanaf.En dan ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook