Ga naar hoofdinhoud

Kleine wereld

Edward Gal TotilasDat de paardenwereld héél klein is werd deze week weer eens duidelijk. Totilas zou verkocht zijn. Het gerucht deed al enkele weken de ronde in de wandelgangen en bereikte afgelopen week zijn hoogtepunt.

Drie weken geleden stond de negenjarige hengst op de stallen van Ann-Kathrin Linsenhoff, een week later bood de Engelse amazone Laura Bechtolsheimer zeven miljoen euro en afgelopen week kocht de steenrijke Sissy Max-Theurer de hengst voor tien miljoen euro. Volgende week zal de hengst waarschijnlijk door Jerry Young, de oprichter van Yahoo en sponsor van de Amerikaan Steffen Peters, gekocht worden voor vijftien miljoen. Want tja, Ravel stond ook op stal bij Gal en Minderhoud, en is ook door haar gekocht.

Eigenlijk was ik verbaasd dat de geruchten nu pas in deze vorm de ronde deden. Immers, als je afgaat op de roddels, worden alle uitzonderlijke toppaarden minstens een keer of vijf verkocht.

Hoe onecht het ook allemaal klinkt, het gezegde ‘waar rook is, is vuur’ blijft in mijn hoofd rondspoken. Lingh was een aantal jaren geleden volgens de roddels verkocht aan Isabell Werth, en enige tijd later werd bekend dat de Amerikaanse amazone Karin Reid-Offield de hengst had gekocht.

Het vermoeden dat de roddels over Totilas niet helemaal uit de lucht komen vallen bleek niet ongegrond. Eigenaren Kees en Tosca Visser sluiten niet uit dat de hengst ooit zal vertrekken. Ik citeer: ‘Als morgen een rijke oliebaron met een tulband en een koffer met vijftien miljoen op de stoep staat, gaat ‘ie weg met een strik en krijgen ze de veewagen erbij’. En dat kun je de familie Visser ook zeker niet kwalijk nemen.

Nee zeggen tegen vijftien miljoen euro is gekkenwerk, ook al gaat het om het beste dressuurpaard van de wereld en Nederlands trots. Het blijft een levend dier dat net zo goed ernstige koliek kan krijgen, zich vast kan rollen en de volgende dag dood gevonden wordt in de stal. Hoewel, dat is waarschijnlijk geen goed voorbeeld. Een paard van meer dan tien miljoen zal ongetwijfeld 24 uur per dag bekeken worden en in een atraumatische stal (lees: een soort isoleercel voor paarden zonder scherpe voorwerpen en met foam tegen de muren) staan. Omdat het dus een levend dier blijft met alle daarbij horende risico’s, is het niet reëel om ‘nee’ te zeggen op een miljoenenbod.

De dag dat de ‘man met de tulband’ op de stoep staat komt steeds dichterbij, denk ik. De recente geruchten werken dat zelfs in de hand. De hele wereld weet nu immers dat als je op de stoep gaat staan in Gorssel met een goed gevulde koffer, je Totilas met strik kunt meenemen.

Er waren nog meer onderwerpen die de afgelopen week over de tong gingen dan de zoetsappige roddels over Totilas. Het KWPN maakte een niet zo handige communicatie-zet bij het goedkeuren van een hengst in het verrichtingsonderzoek en tussen neus en lippen door werd even een hengst goedgekeurd met een OC-klasse C. En een paar dagen later werd duidelijk dat de samenwerking tussen het KWPN en Jacques Verkerk niet langer voortduurt. Je zou verwachten dat de mailbox van de redactie vol zit met reacties op deze ontwikkelingen. Helaas; de opiniepagina werd woensdag gevuld met de ingezonden brief van slechts één fokker en de rest van de week bleef de mailbox leeg. Dan blijkt dat de paardenwereld misschien wel té klein is…

Rick Helmink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 4 december in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

17 reacties op “Kleine wereld

 • Marion Snel-de Bruijn

  Dat geeft geloof ik wel aan hoe zinvol(-loos) het is om te reageren. ik zit vaak allerlei artikelen en nieuwsberichten te lezen waar ik dan niet meteen van vind dat het mijn ding is maar die wel een reactie oproepen maar ik reageer toch maar niet. DUS….het gaat hier niet over de paarden of ruiters of eigenaren of fokkers maar hoe betrokken men is bij een onderwerp. Jammer, een gemiste kans maar zo is het gewoon!

 • Meta

  En…;-)…luchtte het U op? (grapje!)

  Publieke opinie noemt men dat!

  Tis goed dat het bestaat…afgezien van beledigen op niks af,maar daar hebben we de moderator dan gelukkig weer voor!

 • Marcel Dufour

  Toen Jos Lansink nog met Libero H reed ging er ook een gerucht dat iemand bereid was 10 miljoen te geven. Uiteraard vonden ‘wij’ dat je bij zo’n bedrag wel MOEST verkopen. Tot de eigenaar, Hans Horn, ons eens uitleg gaf over hoe hij daar over dacht.
  De hengst was destijds ook 9 jaar en hij berekende dat als hij tot zijn 20e zou dekken, dat die 10 miljoen niet eens duur betaald was. Zijn rekensom klopte helemaal, dus in het geval Totillas denk ik dat dat nog veel meer op gaat. Hoe goed Libero H ook was, Totillas is een nog veel grotere uitzondering. Stel dat hij per jaar 250 dekkingen verkoopt a 10000 euro, en dat tot zijn 20e dan is dat alleen al bijna 30 miljoen, tel daar bij dat er ook nog voor jaren sperma ingevroren kan worden, dan is duidelijk dat zelfs 15 miljoen niet overdreven betaald is. Wil niet zeggen dat ik niet zou begrijpen dat voor zo’n bedrag de eigenaar toch tot verkoop overgaat.

 • Theo van Bruggen

  Nou Marcel, je schets wel het ideale plaatje. Want als het zo zou zijn, dan heb ik morgen een koper. Er zijn genoeg mensen in de wereld waar 20 miljoen per week op hun bankrekening wordt bijgeschreven. Maar wat als de eerste jaargang veulens tegenvalt of dat binnen vier jaar blijkt dat je ook Edward in het fokprogramma moet betrekken of hem moet clonen om dit wat hij nu met Totilas laat zien ook uit de Toti zonen en dochters te halen.

   

  PS Super artikel Rick

 • Meta

  ARM DIER…….;-(…..ik zou hoofdpijn faken!!!(als de dekdienst mijn voorland zou worden)

  Btw: een hengstenhouder kan de garantie op een TOPVEULEN toch nooit geven?

  Ik heb een werkelijk prachtige Friese merrie(RemmeltxReitse) groot,stoer,elegant,werkwillig,voorwaarts,veel behang enz enz,zij is echter veulenboeker vanwegen 2 witte hoefballetjes en witte hoefzool.Piet de Boer(RIP) vond haar sterwaardig :-),maarja…te veel wit hoort niet bij een Fries.

  Mijn merrie komt uit een gitzwarte vader en moeder…ik bedoel maar..

  gelukkig kan het mij weinig schelen al had ze een blesje 😉

  ik was ooit op een dekstation,waar ik een demonstratie meemaakte(met alles “dropendran”),na de zaadlozing werd het sperma (1 kwakje dus) verdeeld in 17 porties ofzoiets!!!

  Het werd in rietjes gestopt en daarna bevroren ,klaar voor verzending over de gehele wereld!!

  Toendertijd kostte 1 dekking(KI dus) van deze hengst 800 Euro(Maar je krijgt dus voor die 800Euro 1/17de deel van één zaadlozing!!!>>>>>KASSA!!!

  Voor de toekomstige eigenaar van Totilas is dat een goudmijn…als ik ervanuit mag gaan dat alle hengstenhouders het sperma in porties verdelen!?

  Ik hoop maar dat Edward hem mag blijven rijden met de gezondheid en het welzijn en plezier van Totilas als grootste voorwaarde en dat ie zoafentoe ook nog eens een bos/strandrit mag maken of gewoon lekker bloot door het weiland mag rennen en grazen.

  Maar ja dat is veel te riskant natuurlijk!

 • SB

  Zelf heb ik een aantal merries met erg goed papier. 1 van mijn merries is Oldenburger en heeft inderdaad een klein oc’tje op haar voorknie. Dit is echter niet toegestaan voor de PROK en mijn merrie wordt dan ook niet in het KWPN opgenomen. Dit is prima, want regels zijn regels, maar snap alleen niet dat zij zich hier dan niet aan houden.
  Dan krijg je vervolgens een mooie reactie van de directeur meneer Knaap van het KWPN, dat een merrie onvoldoende nakomelingen krijgt om te bewijzen of dit erfelijk is of niet! Nu snap ik alleen niet wat zij erger vinden, mijn merrie die misschien 10 veulens krijgt in haar leven of een hengst die er jaarlijks ongeveer 150 krijgt die niet goed zijn. Mij lijkt het risico met mijn Staatspremie merrie minder groot dan een hengst die tig veulens produceert per jaar. Ik vind het dus persoonlijk een ontzettend slecht argument die meneer Knaap aansnijdt.

 • Frank de Greef

  Het is misschien ook zo dat Totilas – waar ondanks alle goeds nog ’n hoop aan verbeterd kon worden – inmiddels mankementen is gaan vertonen. De trainingsmethoden en gedrag van Edward Gal zijn niet onomstreden…

 • Marcel Dufour

  Theo, het lijkt me stug dat de hele eerste lichting slecht zal zijn, ten tweede duurt het sowieso een jaar of 7 voordat echt gekeken kan worden hoe die lichting het doet. En er is maar een hele goeie nodig om mensen weer verder hoop te geven om met deze hengst te gaanfokken. Wie kent Milton niet, en die kwam van de hengst Marius. Geen hond wilde daar mee fokken, tot die ene crack (Milton) toen ineens wilde iedereen.

  Nee hoor, als Anky die hengst had gehad dan was het er ook uit gekomen, daar was niet perse Edward voor nodig. Maar ja, uiteraard is het wel zo dat een toppaard ook een topruiter op zn rug nodig heeft. Gelukkig maar, anders was het wel heel makkelijk.

 • Meta

  Quote: “Dan blijkt dat de paardenwereld misschien wel té klein is… ”
  Kijk maar eens naar de enorme wereldwijde Friezen familie…HUGE…en toch maar 3 stamvaders….

  Met geld kan ALLES!

  Ik vroeg me al eens af in een ander gerelateerd topic of inmenging met het Iberische barokke ras niet wenselijk zou kunnen zijn?
  Maar ja dan blijft onze trots “De Zwarte Parel”niet meer zwart denk ik?

  😉

 • Marcel Dufour

  Theo, het is een flauw argument om te stellen dat ik dan maar een bankgarantie af moet geven.En Jazz vergelijken met Totilas gaat ook mank want Jazz op zn beste dag kon nog steeds niet winnen van Totilas op een gewone dag. Net als in andere sporten staat er eens in de zoveel tijd een unieke kampioen op,die zoveel beter is dan de nummer twee dat het eigenlijk niet leuk meer is. Schaatsen kent Sven Kramer, golf Tiger Woods,formule 1 had Michael Schumacher en zo heeft de dressuur nu Totilas.Dit paard is zo uniek dat er ook unieke regels voor gelden.

  Maar waar Jazz wel een goed voorbeeld is , is van de opbrengsten van zo’n hengst. Jazz heeft 13.000 nakomelingen en die hebben gemiddeld 2000 betaald komt totaal dus op 26 miljoen. Dat beantwoordt gelijk uw vraag of Jazz al 15 miljoen opgebracht zou hebben. Bovendien zeg ik niet dat het zo gaat lopen, maar onmogelijk is het ook niet.Zijn sperma kan de hele wereld over en hoe meer veulens er komen des te groter is de kans dat daar een topper bij zit wat de vraag weer groter maakt etc. etc. Maar desondanks zou ik heel goed begrijpen als er zo’n bod komt dat ze hem verkopen.Heb ik het nog niet over meer dan een miljoen aan prijzengeld dat hij bij elkaar kan lopen en sponsors,die dankzij hem op zullen staan.Al deze inkomsten zullen ook niet meer gegenereerd worden indien hij verkocht wordt.Eigenlijk is het zo dat als ie verkocht wordt ze veel geld vangen, en als ie niet verkocht wordt ook.Hans Horn en Arend Zoer zijn in de springwereld voorbeelden daarvan.Beiden konden heel veel geld vangen,maar hun liefde voor de sport was groter en honger hadden ze niet.Ze waren tevreden met de ook niet geringe inkomsten van dekkingen en/of prijzengeld.

 • Meta

  Quote: “Ze waren tevreden met de ook niet geringe inkomsten van dekkingen en/of prijzengeld”

  Als ze dat dan maar niet op de DSB gezet hebben….
  Sorry…ander topic!?

  Of is dat waar het uiteindelijk allemaal om draait…de fenomenale prestaties van een paard…vertaald in Euro’s?

  Het speeltje van de schatrijken der aarde….?

  Walgelijk…

  je zou bijna hopen dat ie ff een paar misstapjes maakt,gevolgd door een half jaartje rust and out of the picture!

  😉

 • Marcel Dufour

  Meta, het is inderdaad dat waar het om draait, prestatie’s in de ring. Ik weet niet of je het zelf wel eens als ruiter of eigenaar meegemaakt hebt, maar voor mij persoonlijk is er geen gelukzaliger gevoel dan het berijden of bezitten van een toppaard. Helaas heb ik er in mijn leven maar 2 gehad, maar vandaag de dag koester ik nog steeds het gevoel dat dat toen bracht. Veel eigenaren van toppaarden zijn helemaal geen rijkaards, zoals jij stelt, maar het is nou eenmaal zo dat als je een toppaard hebt, deze automatisch ook topgeld verdient met de prijzen die er te winnen zijn. En daar is niks mis mee, want het kost ook een hele berg om een stal te onderhouden.
  P.S. Getuigt niet van grote paardenliefde dat je Totilas wel een blessure toewenst om ff uit de picture te geraken.

 • Meta

  Sorry Marcel :-)…hij lijkt me intelligent genoeg om dat te faken!!(gebbetje van mij dus!)

  Tijdens mijn leven(van m’n 5de tot m’n 53ste…nu dussss 😉 heb ik het voorrecht gehad om shetlanders,welshjes,twee gelderse,een rus,een kwpner,een kruising fries/andalusier en mijn huidige friese merrie te “bezitten”.(Allemaal kanjers!)

  Paarden zijn mijn passie en liefde ,geweldloosheid en gretigheid naar kennis inzake dit magische dier, mijn credo in umum deum 😉

  hahaah…das wel een hele mond vol hè?

  Ik ken het gelukzalige gevoel ,het is een kado,welk het paard je geeft van de allerhoogste plank!!

  And..Money makes the world go round.( I know for sure!)

  Brood en Spelen!
  😉

  Vwb die rijkaards….het ergert mij dat hele rijke mensen dan gelijk zo’n paard ,auto of schilderij persé moeten hebben en dat ook vaak met 1x knippen met de vingers voorelkaar krijgen!

  Zelfs een kind denken ze soms ff te kunnen kopen,desnoods met de broertjes ,zusjes en ouders erbij!!!

  What the hack…ze kopen het hele dorp gewoon!

  Btw: ik ken de vrouw die de prachtige slipjassen van Edward gemaakt heeft…zij werkt voor een heel gewoon salarisje bij een bekende couturier,ze is maar een heel klein,maar o zo belangrijk radertje wat bijdraagt aan de successen van bovengenoemde combinatie….bij deze is dat wel ff gezegd!!

  Salute Marcel! ;-))

 • Marcel Dufour

  Ok, Meta, hebben we dat wat die blessure betreft tenminste uit de wereld en viel dat onder de noemer satire. Wat betreft dat ‘rijkaards’ alles maar kopen dat ze willen, is ook logisch. Zo zit onze samenleving in elkaar. Maar vergis je niet, het rijk zijn houdt allerminst in dat je geen groot hart voor de paardensport hebt. Sterker, ik durf te stellen dat juist dat het mogelijk maakt om een omgeving te creeren waarin de verzorging en opleiding van een paard tot in de puntjes geregeld kan worden. Bij mij, als ik het geld zou hebben, zou het niet anders gaan. Liever droog brood en een ouwe broek maar een stal met fijne paarden, dan heel rijk en geen paarden.

 • Meta

  nou Marcel, dat zijn dan weer mooie woorden hoor…straight from the heart! 😉

  Die vriendin van mij ,die naait in dat geval dan vast wel een warm jasje voor je!(grapje)

  ;-))

 • Steef Geelen

  Marcel,

  Hoe heette dat paard ook al weer met die vergroeide/vasgezette halswervels.?
  Ik vond dit dier echt geweldig.

  Steef Geelen

 • Meta

  “ATLAS”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook