Ga naar hoofdinhoud

In VS is bijna alles te koop

In VS is bijna alles te koop“Manen vlechten? Dat is dan 150 dollar. De staart erbij? Nog een keer 50 dollar.” Ik ving dit telefoongesprek een jaar geleden op in Wellington. Met een Nederlandse groom was ik op weg naar de Amerikaanse stal waar zij werkte. Toen ze het gesprek voerde stond ik met mijn oren te klapperen. Dat kon toch niet waar zijn? Ik rekende mezelf ondertussen al rijk omdat ik zou gaan werken op dezelfde stal.

Na een half uurtje rijden vanaf het vliegveld arriveerden we bij de stallen. Onderweg had ik mijn ogen al uitgekeken en toen we de auto hadden geparkeerd vroeg ik me af of ze een grapje maakte. “Wat een mooie huizen. We moesten toch naar de stallen?”, vroeg ik. Even later wist ik dat de paleizen waar we voor stonden de stallen waren.

Toen mijn oog viel op een loonstrookje van een groom, die vier paarden onder haar verantwoording had, sloeg ik helemaal steil achterover. En het werd nog gekker. Een dagje wedstrijd rijden kan maar zo 15.000 dollar kosten in Wellington. Er zijn Amerikanen die dat bedrag neertellen om met een hunter een rondje te rijden op een wedstrijd en er vandoor te gaan met het felbegeerde blauwe lint. Ze kloppen bij de beste trainers aan voor het meest succesvolle paard van stal, die ze dan alleen op wedstrijd willen rijden. De trainer moet zorgen dat het paard er perfect voor staat en dat de ruiter geen flater slaat in de ring. En het gaat vaker zo. Veel Amerikanen krijgen zes dagen per week les en een aantal ‘ruiters’ klimt alleen in de ring op de rug van hun paard.

Zeker, zulke mensen moeten er zijn omdat ze geld in de sport brengen. En het is makkelijk om te denken: op naar Amerika om met je hobby flink wat centen te verdienen. Toch kan ik het niet iedereen aanraden. Want groom of trainer zijn voor de meeste Amerikanen is geen pretje. Het is moeilijk werken voor mensen die van paarden eigenlijk geen kaas hebben gegeten.

Ze trainen is al net zo’n lastige job. Het is eigenlijk niet trainen, maar entertainen. Veel rijke Amerikanen zijn moeilijk te trainen. Je kunt ze in een les niet zomaar even op hun nummer zetten – dat pikken ze niet – en je moet alles heel voorzichtig aanpakken. Het is nog bijna belangrijker om je leerling gelukkig te houden dan hem goed te leren rijden.

Deze gang van zaken is denk ik te wijten aan het gebrek aan geschiedenis. De traditie van de ruitersport zoals wij die hier kennen in Europa, is in Amerika niet voorhanden. Daarom is het ook zo dat je, als je uit Nederland of Duitsland in Amerika aankomt, al bijna op een voetstuk wordt gezet. En dat is niet zonder reden. Vergelijk het rijden van Nederlandse en Duitse ruiters op een springwedstrijd maar eens met ruiters uit de rest van de wereld. Qua rijstijl is het – uiteraard op uitzonderingen na – letterlijk een wereld van verschil.

Niet alleen het rijden is anders, ook de omgang met en het houden van paarden zijn de meeste Amerikanen niet met de paplepel ingegoten. De indrukwekkendste stallen, trucks, luxueuze stallen op wielen met ingebouwde mobilhomes. De beste trainers, uitgekiende veterinaire begeleiding, topgrooms die 24 uur per dag klaarstaan voor de allerbeste paarden. Alles is te koop. Bijna alles. Ervaring en talent zijn dat niet. Gelukkig maar. Daarom houden Nederlanders en Duitsers vaak nog de overhand in de ring.

Rick Helmink, redacteur
Deze column verscheen zaterdag 1 mei 2010 in De Paardenkrant.

2 reacties op “In VS is bijna alles te koop

  • pvdh

    leuk stuk, gelukkig dat deze top grooms nog daar de kost kunnen verdienen, want als je in europa de ervaring opgedaan hebt, en 10 jaar gewerkt hebt, dan probeer maar een ergen normaal de kost te verdienen, dat gaat niet als je elk uur zou tellen.. dat doet een schilder, metselaar, dokter, en advocaat toch ook… waarom een groom niet… in europa een ongewaardeerde job..

  • DB

    Ha ha, Ik ben er ook geweest om te werken, inderdaad dat was goed poen verdienen veel ervaring op gedaan.
    Hier in Europa heb je gemiddeld 8 a 10 paarden per dag (en soms meer), daar 4 tot 5 soms maar 3 voor het zelfde bedrag.
    Extra’s voor concours , gewoon vlechten en scheren .
    Ben je daar ruiter helemaal een lachertje, alles word voor je gedaan je hoeft alleen maar te zeggen hoelaat en wat je op je paard wil qua tuigage.
    In Europa hebben ze het liefste stagiaires , kost niks !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.