Ga naar hoofdinhoud

Richard Davison: ‘Verkorte Grand Prix verbetert paardenwelzijn’

Richard Davison met Bubblingh. Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl

De FEI maakte begin deze maand bekend dat op de Wereldbekerwedstrijd London Olympia op 17 december voor het eerst een kortere Grand Prix gaat worden uitgetest. Belangrijkste redenen voor het testen van de verkorte proef zijn paardenwelzijn en betrokkenheid van het publiek. De Grand Prix, die geldt als kwalificatie voor de kür de volgende dag, wordt met 45 seconden verkort tot 5 minuten.

Richard Davison, London Olympia’s dressuurconsulent, vertelt aan Horse and Hound dat de veranderingen het mentale en fysieke welzijn van de paarden ten goede komt door herhalingen van de oefeningen in de proef te minimaliseren.

Echt nodig?

“Is het echt nodig dat elke keer als een Grand Prix-paard deelneemt aan een FEI-wedstrijd, hij dezelfde lange Grand Prix-proef als op de Olympische Spelen loopt? We laten toch ook een springpaard niet iedere wedstrijd een parcours van olympische normen springen”, aldus Davison.

Onderdelen eruit

De verkorte Grand Prix-proef is nog niet vrijgegeven door de FEI. Maar Davison bevestigt dat de meeste Grand Prix-oefeningen die meerdere keren moesten worden getoond, zoals de uitgestrekte draf en de piaffe, minder voorkomen in de verkorte proef. Het achterwaarts is volledig vervallen.

Meer precisie en voorbereiding

“Ik denk niet dat alle bewegingen meerdere keren in de proef hoeven te zitten, vooral met oog op de kür de volgende dag”, vervolgt Davison. “De proef kan er op papier gemakkelijker uitzien, maar het voegt een uitdaging voor de ruiters toe omdat ze geen kans krijgen om een ​​beweging te herhalen. Het vereist meer precisie en voorbereiding.”

Ruiterinterviews in de ring

Een andere verandering die in Olympia wordt getest is de introductie van korte ruiterinterviews gelijk na de proef, terwijl de combinatie nog in de ring is. Die interviews duren naar verwachting niet langer dan 45 seconden. Davison benadrukt dat deze geen negatieve invloed hebben op het het afkoelen van het paard na de proef. “Na een proef in een warme hal is het van groot belang om de temperatuur van het paard naar beneden te brengen. Dat wordt niet bereikt door het paard gelijk aan een lange teugel uit te draven, waarbij de temperatuur gelijk blijft, maar door werkelijk te stoppen.”

Dressuursport verbeteren

“Als we de dressuursport willen verbeteren, moeten we het bestaande in twijfel trekken en nieuwe dingen proberen te doen. Hopelijk leidt deze pilot tot vernieuwing. Ik denk dat de FEI en het organiserend comité gefeliciteerd mogen worden, want het mentale en fysieke paardenwelzijn kan alleen maar worden verbeterd door deze stap.”

Geen wijzigingen kür

De verkorte Grand Prix wordt beoordeeld zoals alle andere FEI-proeven. Er worden geen wijzigingen aangebracht in de kür die als kwalificatie voor de Wereldbeker geldt.

Bron: H&H

Eén reactie op “Richard Davison: ‘Verkorte Grand Prix verbetert paardenwelzijn’

  • Frans Berings

    Is het zo slecht gesteld met grand prix dressuurpaarden, dat 45 sec. het paardenwelzijn verbeterd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook