Losrijmethode Werth en Van Essen onder vuur in Duitse tv-uitzending - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Losrijmethode Werth en Van Essen onder vuur in Duitse tv-uitzending

Isabell Werth met Warum Nicht
Isabell Werth met Warum Nicht in actie.
In het tv-programma Lokalzeit Münsterland op de Duitse zender WDR was afgelopen donderdag te zien hoe Karin Kattwinkel, amazone en paardengezondheidstrainer, het losrijden van Aat van Essen en Isabell Werth in twijfel trekt. 

Vanaf januari van dit jaar is het niet meer toegestaan om een paard langdurig onder dwang te diep ingesteld te rijden.  Tijdens de K&K-Cup in Münster neemt Kattwinkel een kijkje op het voorterrein om te kijken in hoeverre deze regels worden nageleefd. Isabell Werth, die afgelopen week nog in het nieuws kwam vanwege vermeend dopinggebruik bij haar paard El Santo NRW, wordt in de uitzending geconfronteerd met beeldmateriaal van het loswerken van haar paard . Zij herkent zich, evenals de Duitse bondscoach Jonny Hilberath,  niet in de kritiek van Kattwinkel. Ook Ingrid Klimke en een dierenarts komen aan het woord.

Klik hier voor de video

Bron: Horses

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Losrijmethode Werth en Van Essen onder vuur in Duitse tv-uitzending

 • P de Boer

  Typerend aan dit bericht is dat blijkbaar niemand de moeite neemt on te vermelden dat deze dierenarts in 2010 in opspaak kwam na foto’s en filmpjes dat hij op een fries zat die hij letterlijk in de krul trok en sloeg. En de gedragstherapeut een paard dat zij zelf al 5 jaar in behandeling heeft vanwege de traumas van LDR, die ze vervolgens met de kin op de borst zet! Wat ze zelf zo’n brute mishandeling vind! (waar dit paard moeiteloos en uit eigen beweging doet) Los van de discutie of LDR wel of niet een goede methode is.

 • Maria vd Berg

  Ik begrijp alle ophef niet!

  Enerzijds; hoe dan ook, elk dressuurpaard (met welke trainingsstijl dan ook) wordt tijdens zowel losrijden en training, alsmede tijdens de proef ‘gedwongen’ de piste in gereden, in van tevoren afgesproken fysieke vormen, in combinatie met vereiste omschreven bewegingsmobiliteit.(kracht en souplesse) waarbij ook nog een mooie ontspannen expressie wordt gevraagd. Er zal dus altijd sprake zijn van dressuur (lees africhten), waarbij van het paard een grote mate van ‘onderdanigheid’ wordt verlangd. Dat is mijn punt, wat je ook doet, hoe je het ook doet, dat punt blijft altijd hetzelfde. Men kan alleen dan een paard dresseren als dit paard, ondanks zijn intelligentie en temperament, die ‘onderdanigheid’ kan opbrengen.

  Anderzijds; training van lange duur in een en dezelfde houding is nooit wenselijk. (voor mens noch paard) Om te voorkomen dat een enkele spiergroep (of een bepaald punt in het lijf) overbelast wordt (spieren kunnen letterlijk verbranden) , is afwisseling van groot belang. Naarmate het paard door training sterker is geworden kan dit paard een eenzijdige belasting wel iets langer aan. Of het paardenhoofd met de neus op de borst loopt of niet, daar veranderd niets aan, dat is voor elke lichaamshouding waar het paard in loopt het zelfde. Afwisseling is geboden.

  Persoonlijk kan ik me volledig vinden in de uitleg van mevr. Isabell Werth. Gymnastiseren is van groot belang, daar lag haar focus op dat moment. Zoals ik al eerder zei, dat daarbij een grote mate van ‘onderdanigheid’ wordt verlangd is voor alle vormen van training hetzelfde. ‘Klassiek’ of zogenaamde ‘ rollkur’ , op dat punt zie ik geen verschil!

  Topprestaties verlangen een uiterst omvangrijke en goed doordachte trainingsmethode. Zoals ik het kan bekijken mag je, moet je zelfs de extremen daarin opzoeken. Het gevaar van fysieke schade ligt daarbij altijd op de loer! Vandaar dat dergelijke trainingen werkelijk alleen voor zeer goed opgeleide professionals is weggelegd, die er uiterst voorzichtig (hoewel doortastend) en doordacht mee om kunnen gaan. Het ‘gepruts’ van een ‘liefhebbende’ amateur met kopieergedrag is voor de gezondheid van een paard uit den boze!

  Echter, …de manier waarop, de wijze van aanpak blijft cruciaal! Laat het a.u.b. inderdaad professioneel, met heel veel geduld, respect voor de eigenheid van en liefde voor het paard gebeuren. Liefst zonder de verblindende dollartekens in de ogen…

 • Busser,J

  Behalve dat het paard enorm diep en rond gereden werd (Werth) vond ik het ook opmerkelijk hoe hard deze ‘topamazone’ zo nu en dan dat paard in de mond kwam. De eerste de beste beginneling weet toch dat je niet aan teugels hoort te trekken? Of is dat om de onderdanigheid af te dwingen? Volgens mij heeft goed paardrijden ook niets met onderdanigheid te maken, maar dat is een andere discussie. J. Busser.

 • C.Schouenberg

  Wat doet het ertoe wie wat gezegd of gedaan heeft. Het gaat puur om het welzijn van het paard. Als vrijetijdsruiter walg ik van zulke beelden en van de ruiters die zo met hun paard omgaan! Alles voor het geld en de eer! Bah!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook