Ga naar hoofdinhoud

Rozenburgse Koniks verhuizen naar Spanje

De Koniks die op de landtong van Rozenburg staan gaan verhuizen. Dat meldt FREE Nature op haar website. Niet alleen de twee Koniks die door aftekeningen of voskleur volgens natuurorganisatie FREE Nature eerder nog naar de slacht moesten, maar de hele kudde zal nu naar Spanje overgeplaatst worden. 

Samen met Flaxfield Nature Consultancy heeft FREE Nature een oplossing gevonden voor alle paarden uit de groep. Hiervoor verhuist de complete groep naar een groot natuurgebied in Spanje, bij Atapuerca. Aan het einde van de zomer of in het begin van de herfst zal de complete kudde hier worden uitgezet. Voor het zover is moet er nog wel 5000,- euro aan donaties worden opgehaald om de transportkosten te kunnen betalen.

Het gebied in Atapuerca bestaat uit meerdere deelgebieden met eikenbossen en grasland en is ongeveer 200.000 hectare groot. Door zijn onherbergzaamheid is het gebied de afgelopen 4000 jaren langzaam maar zeker verlaten door de mens en zijn huisdieren.

Recentelijk kwam FREE Nature onder vuur te liggen, omdat zij twee Koniks naar de slacht wilde brengen. De paarden hadden een afwijkende voskleur of aftekeningen, waardoor ze volgens FREE Nature niet in het wild zouden kunnen overleven. Omdat deze twee paarden gedomesticeerde kenmerken hadden, was het volgens FREE Nature onwenselijk dat zij zich zouden voortplanten en daarom moesten deze twee Koniks voordat ze geslachtsrijp zouden zijn uit de kudde worden gehaald.

Stichting Spaanse Paarden in Nood bood FREE Nature daarop aan de twee Koniks over te nemen om hen een kudde leven te bieden op 300 hectare vrij terrein. Dit aanbod werd door FREE Nature afgewezen, omdat de paarden de reisstress niet aan zouden kunnen.

Nu kunnen de paarden de reis toch wel aan. Omdat ze als volledige kudde verhuizen kunnen de paarden “ook beter de stressvolle reis aan. Met de leidmerrie en leidhengst in de buurt voelen de paarden zich veilig”, aldus Tanja de Bode, huidige beheerder van de kudde.

Flaxfield Nature Consultancy garandeert dat de kudde in Atapuerca oud mag worden. Of dit ook betekent dat de twee Koniks met de zogenaamde ongewenste, gedomesticeerde kleur en aftekening zich nu dus ook kunnen voortplanten of dat zij geneutraliseerd worden wordt in het persbericht niet vermeld.

Free Nature is in ieder geval van plan om nadat de huidige kudde vertrokken is een nieuwe, kleinere kudde op de begrazingsweide uit te zetten. Dat zal een kleinere groep zijn, zodat er de komende jaren ruimte is voor natuurlijke groei.

Van de zomer organiseert FREE Nature bijeenkomsten over haar werkwijze alsook een voorlichtingsavond voor landtongbezoekers.

Gerelateerd:

Spaanse Stichting wil Rozenburgse Koniks redden

Pechkonik

FREE Nature ruimt twee Konikpaarden met afwijkende kleur

Wilde paarden Munnikenland worden filmsterren

Konikpaarden naar Bulgarije

Koniks uitgezet in Spanje 

Konikpaarden van Nederlands naar Slowaaks natuurgebied

 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/ Persbericht FREE Nature

3 reacties op “Rozenburgse Koniks verhuizen naar Spanje

 • Heleen Cramer

  Hè, hè, de ochtend begint eindelijk eens voor de verandering met goed nieuws.
  Fantastisch dat de kudde verdwijnt uit de handen van die zogenaamde natuurliefhebbersmalloten.
  Zet een rekeningnummer op de site en die 5000 halen we zo binnen. Iedereen een biertje minder en het lukt.
  Het is toch te dol voor woorden dat je geslacht moet worden vanwege je kleur……

 • Irene

  Goed nieuws voor de huidige kudde, hoop dat de “natuurclub” hier zich bedenkt en gewoon niet meer aan dieren uitzetten begint. Nederland is daar gewoon te klein voor. Als het zo nodig begraasd moet worden, zijn er genoeg paarden of koeien die daar gedurende een bepaalde periode de zaak bij kunnen houden, zonder dat “wilde” paarden uitgezet hoeven te worden.

 • Martina

  Gelukkig, ze mogen allemaal weg bij dat stelletje doorgeslagen Free Nature mensen. En A.U.B. deze mensen geen paarden meer uit laten zetten, dit ter bescherming van die paarden ! Hoop dat ze het goed gaan doen daar in Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook