Ruiter gestresst door publiek, paard niet - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Ruiter gestresst door publiek, paard niet

Foto Lonneke Ruesink
Wedstrijdpaarden zijn niet onder de indruk van volle tribunes, zo blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Diergeneeskunde in Wenen. Ervaren ruiters daarentegen raken wel in de stress, maar lijken dit verrassend genoeg niet over te dragen aan het paard. "Het is opvallend omdat we dachten dat stress bij de ruiter zou leiden tot stress bij het paard", schrijft het onderzoeksteam onder leiding van Christine Aurich in Veterinary Journal.

De wetenschappers voerden het onderzoek uit op het Ecole Nationale d’Equitation in het Franse Saumur. Daar deden zij metingen tijdens een proefwedstrijd voor lege tribunes en voor een publiek van meer dan duizend personen. Bij alle ruiters werd een verhoogde hartslagfrequentie gemeten en was er sprake van een hogere concentratie cortisol in het speeksel. Bij de paarden trad geen noemenswaardig verschil op tussen een optreden voor publiek en lege tribunes.

Het onderzoeksteam plaatste zelf wel een kanttekening bij de uitslagen van het onderzoek. De uitslagen zeggen namelijk niets over de reactie van onervaren rijders en onervaren paarden. “Zij kunnen hun paarden misschien minder goed behoeden voor een stressrespons”, aldus Aurich. “Vergeet niet dat aan het onderzoek alleen ervaren paarden en goed getrainde ruiters hebben meegedaan.”

Bron: Horses / Volkskrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Ruiter gestresst door publiek, paard niet

 • Lies Beuker

  Paarden ‘wennen’aan alles. Alhoewel: de herrie/muziek, die tegenwoordig wordt gemaakt als een paard bv in een barrage een snellere tijd loopt slaat bij veel paarden echt wel aan. Je ziet de dieren gewoon kleiner worden.
  In Oostenrijk zullen de mensen op de tribunes zich waarschijnlijk lekker ouderwets ‘netjes’gedragen, niet lopen tijdens de proef, niet over de trappen rennen. En daar zal de horeca ook niet naast de ring zitten. Vallende dienbladen, scheeuwende toeschouwers, ik vind het jammer dat de eerbied voor de startende combinaties vaak ver te zoeken is, maar ja ik ben van de vorige eeuw.

 • Richard Weerts

  Kan me grotendeels vinden in de reactie van mevrouw Beuker.
  Wat ik ook zeer ergelijk en onfatsoenlijk is dat als de laatste rubriek s’avonds laat is afgelopen iedereen aakt dat hij thuiskomt en niet het fatsoen heeft de huldiging van de prijswinnaars af te wachten. Ze rijden vaak de ereronde voor een lege hal. (blijven de paarden wel rustig natuurlijk 😉

 • fem

  Het paard is er natuurlijk aan gewend dat de ruiter bij veel publiek stress krijgt. Daar raakt het paard dus niet meer van onder de indruk. Hij zal wel denken; pfffffff moet ik weer een proefje rijden met die stresskip op mijn rug.

 • Chantal Zijlmans-Meijer

  Ik heb me al meermalen afgevraagd hoe onze stress/zenuwen invloed hebben op een paard. Ik ben er van overtuigd dat het kan beïnvloeden, maar dan nog zijn paarden zoveel stress gevoeliger dan wij. Voor een paard kan het toch bijna niet anders dan een heel natuurlijk iets zijn: stress/vluchten, voor een vlucht dier een prima reflex en zeker niet iets om bang van te worden/blijven, mits het op tijd kan afvloeien.Voor een paard kan zo’n stress/vlucht reactie dus overleven betekenen, ze gaan ook om met elkaars stress en is die niet vele malen groter dan de stress van een mens?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook