Ga naar hoofdinhoud

Ruiterstaking legt regiokampioenschap lam

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink

Een ruiterstaking legde gisteren het regiokampioenschap springen klasse Z-ZZ van de KNHS in Utrecht lam. De ruiters van de zwaarste klasse besloten uit protest niet te rijden nadat een aantal ruiters een startverbod opgelegd had gekregen vanwege problemen bij de registratie van de enting.

Het betrof paarden die vergezeld gingen van een internationaal FEI-paspoort. Bij deze paarden waren wel de serienummers van de entingen genoteerd en afgestempeld, alleen de in Nederland gebruikelijke sticker ontbrak. Het is kennelijk in het buitenland niet altijd gebruikelijk om de sticker van de enting in het paspoort te plakken.

Doordat de paarden wel degelijk geënt waren en aan internationale normen voldeden, ontstond onder de ruiters wrevel toen er combinaties werden uitgesloten. Uit protest besloten de Z- en ZZ-ruiters niet van start te gaan.

Vanmiddag beraadt de KNHS zich over het protest dat de ruiters tegen de gang van zaken op het regiokampioenschap hebben ingediend.

Bron: Horses

27 reacties op “Ruiterstaking legt regiokampioenschap lam

 • John Ankoné

  Als ik dit dan lees, valt mijn mond open van verbazing. In Nederland zijn we erg goed in het doorslaan.
  Echt administratieve ambtelijke bekrompenheid ten toppe!!
  Binnen mijn optiek dient de sport altijd te prevaleren boven ambtelijk geneuzel.
  De wedstrijd had door moeten gaan en achteraf eventueel corrigeren.

 • G Meulepas

  Het wordt eens tijd dat de KNHS zijn zaakjes VOOR de kampioenschappen voor elkaar heeft i.p.v. zijn eigen kampioenschappen zo te degraderen en verzieken. Als we zo met elkaar omgaan hebben we over een paar jaar geen kampioenschap meer. Ga voor de kampioenschappen controleren of alles normaal klopt en verpest niet onze mooie hobby en wedstrijden!! Dit is KNHS onwaardig.
  Compliment voor alle ruiters die voor hun collega ruiters op zijn gekomen!!

 • y. Theunissen

  Geheel eens met Dhr. Meulepas. Dit soort dingen moeten ze niet op kampioenschappen doen, maar meerdere keren vooraf op verschillende wedstrijden.

 • M

  Super solidair van de Ruiters’ chapeau .

 • Zsuzsi Varro

  Bij ons zaten de stickers er wel, maar niet de handtekening van de dierenarts van de vorige eigenaar uit 2012. Verder was de pony helemaal correct geënt! Daardoor mocht mijn zoontje van 10!!! niet uitkomen in barrage met zijn A pony. En tegen ons werd gezegd; jullie hebben een waardeloze dierenarts! Het moet niet gekker worden.
  Daarom steun ik de actie van deze ruiters!!

 • Amber

  Vele mochten ook niet starten omdat een stempel ontbrak of over twee hokjes was gestempeld. Terwijl sticker, handtekening en datum wel aanwezig waren. Soms ontbrak er een stempel in 2006 en mocht ook niet gestart worden.

 • W.

  De zelfde situatie is tijdens de Hippiade van 2014 ook al voorgevallen, alleen is er toen niemand voor de ruiters opgekomen zoals nu. Nu zijn we een half jaar verder en zijn er al meerdere regio kampioenschappen gereden waar ruiters terecht en onterecht zijn gediskwalificeerd. Wordt het nu niet eens tijd dat de KNHS een afdoende maatregel neemt die voor iedereen acceptabel is. En niet een zoals nu voor de reglementswijziging van april op de agenda staat. Een lijn trekken met het FEI reglement, of moet de KNHS dan voor de eerder genomen maatregelen te diep door het stof??? KNHS kom eens op voor de ruiters en de paardensport en niet voor je eigen belangen en portemonnee !!!!!!
  Chapeau voor de springruiters in Utrecht, dat is sportief !! Daar kan de KNHS nog iets van leren !!!!

 • Ingrid

  Natuurlijk erg vervelend voor de getroffen ruiters, maar uiteindelijk ben je zelf toch verantwoordelijk dat alle stempels, stickers en handtekeningen in je paspoort staan en het is niet nieuw dat hier op gecontroleerd worden. Na het gedoe met paspoorten op de hippiade krab je jezelf toch achter je oren en kijk je of je zelf je spullen op orde hebt?

  Uiteindelijk zijn dit nog wel de regels die gelden, en waar de controleur (en ruiter) zich aan moet houden. Als je op een regiokampioenschap deze regels niet strikt toepast kun je net zo goed niet controleren, en loopt de combinatie op de Kampioenschappen in Ermelo tegen de lamp…

  Mijn paspoort wordt nog heel regelmatig gecontroleerd op (buiten)wedstrijd. Wat wel vervelend is, is dat de controleurs blijkbaar niet dezelfde regels/nauwkeurigheid toepassen en de ene keer wel en de andere keer een paspoort niet goedkeuren.
  Gelukkig gaat per 1 april de nieuwe regelgeving in….helaas niet per 1 maart in dit geval..

 • Arnold Boerekamps

  Wanneer een paspoort aan de eisen van de FEI voldoet is het van de zotte dat paarden in Nederland van deelname worden uitgesloten.
  De FEI is tenslotte een overkoepelende organisatie.
  Het zou overigens wel goed zijn om vaker te controleren, en niet alleen op kampioenschappen.
  En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de paspoortcontroleurs op wedstrijden vaak zelf niet weten hoe de regels in elkaar zitten.

 • andre

  Goed gedaan het werd eindelijk eens tijd dat er actie ondernomen werd tegen de bureaucratische regeltjes van de KNHS. Maar of het effect heeft ik betwijfel het.
  het spreekwoord luidt niet voor niets IN HET LAND DER BLINDEN IS EENOOG KONING
  het zou goed zijn dat alle ruiters uit protest zich afmelden als KNHS lid met als plus punt dat er dan ook weer aan het alternatieve wedstrijd circuit deel genomen mag worden
  Wanneer de inkomsten bron opdroogt gaat men misschien wel gaat nadenken in ermelo

 • Rynn Loef

  De KNHS begint steeds meer karikaturale trekken te krijgen. Dat risico loop je met een monopoliepositie. Tijd voor (een) andere bond(en)?

 • Esmee

  Schijtziek van die KNHS
  Kost veel brengt steeds minder
  Ieder jurylid of KNHS vertegenwoordiger heeft wel een eigen interpretatie van de regels
  Had klein foutje van dierenarts in paspoort
  Uitsluiting , arrogantie en een ontzettend gedoe
  Jammer dat ik en de meeste leden geen wapenhandelaar als sponsor hebben maar er zelf hard voor moeten trainen en werken voor de centen
  Vriendelijke groeten
  Esmee de Jong

 • jos wouters

  Dit is echt weer iets van onze sportbond,schandalig om ons zo te controleren.
  Wat houdt het enten in ,als ik morgen een stempel wil hebben en een sticker heb ik die morgen met elke gewenste datum,dus grote onzin.
  Ook is er nooit een dierenarts geweest die kan en wil beweren dat wanneer een paard niet geent is ,het ziek wordt,of besmettelijk is voor andere paarden.
  Geldklopperij en niets anders,het wordt tijd dat we samen pakken tegen onze bond,met al hun overtollige en overbodige regels. Verder wordt het eens tijd dat we landelijk weten waar we aan moeten voldoen.
  Arnold Boerekamps en G Meulemans helemaal mee eens.

 • T

  Het is toch van de zotte dat paspoorten die aan de eisen van de FEI voldoen door de KNHS op een kampioenschap worden uitgesloten van deelname. De KNHS zou er moet zijn VOOR de ruiters in plaats van de grootste weerstand van de paardensport te zijn. Het is nu niet meer dan een organisatie van bureaucraten welke (op een enkeling na) zelf nauwelijks tot geen ervaring in de paardensport hebben. De KNHS is het schoolvoorbeeld van wat er gebeurd als je een grote bureaucratische instelling een monopoliepositie geeft, die schiet zijn doel voorbij en legt de nadruk op het forceren van (al dan niet nieuwe) regelgeving.

 • gerrit jan

  De grootste fout die ooit gemaakt is, is dat de knf. Nkb. En nbvr in de knhs zijn op gegaan. Het word tijd dat er mensen opstaan die een nieuw bond opzetten. Genoeg ruiters en verenigingen die zich aansluiten.
  De KNHS heeft een alleenrecht wat misbruikt word.

 • Marco Landman

  Als dierenarts kom ik regelmatig paarden tegen met een enthistorie die deels in het buitenland is geweest. Daar ontbreekt regelmatig één of meerdere stickers in.

  Ook al is de basisenting en de rest dan correct, dan nog mag zo’n paard de eerste vier weken niet op concours uitgebracht worden. Terwijl het voor deze veelal getrainde paarden goed is om gestart te worden omdat die snel weer naar het buitenland verkocht kunnen worden.
  En waarom die zinloze regel van het stickertje verzonnen is???
  Blijkbaar vertrouwt de KNHS de handtekening van een dierenarts niet. Oh nee, die moet er ook bij staan…
  Bij de meeste entingen zitten echter dubbele stickers dus die regel is vanachter een bureau door een overbetaalde bureaucraat bedacht lijkt mij.

 • Marielle de Vries - Behrens

  Helemaal eens met Jos Wouters! Het is van de zotte dat je verplicht bent je paard überhaupt te laten inenten. Dat ben je bij je kinderen gelukkig niet verplicht. Lees en huiver op de site van de NVKP (Nederlandse Vereniging voor Kritisch Prikken) en trek het naar de paarden door. De weerstand van de paarden gaat alleen maar omlaag door inentingen. Zie maar eens hoe lang Toots van Imke nu al niet uit de roulatie is door zo’n rot enting!

 • Martha

  Het gaat er mijns inziens om dat de paarden ingeënt zijn. Dat is bewezen. Alleen ontbreekt er een stickertje. Nederland gaat ten onder aan de bureaucratische houding van officials. Die Ruiters’ hebben nu een statement gemaakt, waar nu maar eens over moet worden nagedacht.Denk eens mee met de deelnemers. Die komen vanuit het hele land om aan zo’n wedstrijd mee te doen, met een truck of een trailer, een groom, alles goed gepoetst en paard getraind en dan krijg je te maken met van die regelvreters. Belachelijk!

 • Els

  Ben blij dat er eens eindelijk ruiters zijn die tegen de KNHS uit durven komen. De KNHS heeft hier in Nederland het monopoli, wat hier overigens bij de wet verboden is, en ze menen dan ook dat ze iedereen die ook maar een beetje plezier heeft aan zijn paard, recreatie of sport, amateur of professional, hun wetten op te leggen/ dwingen met maar één doel,……geld beuren want de nieuwe accommodatie moet betaald worden.

  Chapeau aan de ruiters die dit aangedurfd hebben, hopelijk volgen er nog meer

 • Janssen

  Ten eerste respect voor de ruiters voor dit sportief gedrag , echter wat Arnold schrijf meer controle op normale wedstrijden zou beter zijn, bijvoorbeeld worden in Duitsland vooraf proeven aangewezen waar de ruiters de paspoorten moeten inleveren , deze worden gecontroleerd, alsmede worden de paarden bij het verlaten van de ring gecontroleerd door een dierenarts, hierop is in mijn ogen niets op tegen.

  maar als men schrijft dat ze de FEI regels moeten gaan aanhouden in Nederland betekend dat 2 x per jaar enten , ik vraag me af of de nederlandse ruiters dit wel willen

 • C. Smit

  Chapeau, Jos Wouters en Marielle de Vries – Behrens! De farmaceutische bedrijven hebben een leuke handel via de KHNS. Helaas ontbreekt ieder onafhankelijk onderzoek waaruit blijkt dat die spuiten ook maar zullen werken. Bij kinderen is het ook niet verplicht hier!

 • Dennis de Hart

  Kijk eens op http://www.nnbr.nl een goed alternatief voor de niet beroepsmatige ruiter.

 • Martina

  ” Vroeger” had je het NPC, de NBVR en de “landelijke” ruiterverenigingen en ook toen werd er gecontroleerd, en dat ging voor 99,9 % gewoon goed. Maar die clubs stonden veel dichter bij de mensen/ruiters en je kon zelfs als er iets was gewoon naar het regio bestuur. Tegenwoordeig is er alleen maar die slecht werkende, veel te dure en strakke,eigen regeltjes hanterende KNHS. Duidelijk geen verbetering van een club die te groot is geworden en door de eigen regels de gewone zaken niet meer ziet. En die club is er alleen nog maar voor de hoger rijdende ruiters/amazone,s en niet voor de gewone mensen meer. Erg prestatie gericht en niet meer voor het plezier van het rijden. Heel jammer.

 • Marjolijn

  Geen onafhankelijk onderzoek over vaccinaties? Geen effect immuunsysteem? Onzin om te vaccineren, geldklopperij? Misschien nog maar beter in de veterinaire literatuur zoeken dan, want dit is er wel degelijk. Inenten gebeurt niet voor niets, namelijk omdat er wetenschappelijke ondersteuning voor is!!! Artikelen met goed onderzoek genoeg.
  Nee, als je 1 paard niet vaccineert worden niet meteen alle paarden ziek. Dat komt omdat de rest wel ingeënt is, kudde-immuniteit heet dat. Ga je massaal niet enten? Dan worden er wel paarden ziek. En niet zo’n beetje ook, daarom is die enting er gekomen.
  Dat er weleens bijwerkingen voorkomen wil ik absoluut niet betwisten, maar dit is hoogst zelden en dan niet enten en het risico op ziekte lopen is volkomen uit proportie als je dit vergelijkt met de hoeveelheid bijwerkingen.
  Je kinderen niet enten vind ik des te kwalijker in dat opzicht…

  Wel helemaal mee eens dat de regels uniform moeten worden; wel kunnen rijden bij de FEI met het paspoort en dan gediskwalificeerd worden bij de KNHS is oneerlijk.

 • Wim J. Grens

  EEN LESJE PAARDENPASPOORT

  Jammer van alle commotie afgelopen weekend in Utrecht. Daar wordt niemand beter van! Ik ben echter heel blij met de vorige reactie (nr.24) van Marjolein. Zo te lezen een vrouw met verstand van zaken die er genuanceerd over kan praten.
  Veel kritische reacties komen door onwetendheid. Misschien is een lesje Paardenpaspoort hier nodig. Daar gaan we dan:
  Een paardenpaspoort is nuttig en noodzakelijk om twee redenen.
  1. De identificatie van het paard. Je wilt tenslotte de wedstrijd voor iedereen eerlijk houden (Dat het paard is wie hij moet zijn, en ook hóórt in die klasse, zeker op een kampioenschap).
  2. De registratie van de vaccinaties van het paard staan hier vermeld. Die vaccinaties moeten in orde zijn. Het grote belang daarvan is gezondheidsveiligheid voor het héle Nederlandse sportpaardenbestand. Dat is om allerlei redenen van enorm groot belang. Niemand wil de onverwachte uitbraak van een besmettelijke ziekte met als gevolg een vervoersverbod, de hele sport gedurende weken plat, geen handel, geen paarden naar het buitenland. Denk eens na : Daar is toch niemand bij gebaat?

  Tja, en dan zijn er natuurlijk regels. Niks bijzonders in onze hele maatschappij. Ik vind het ook lastig dat ik belastingaangifte moet doen, en in de bebouwde kom niet harder mag rijden dan 50. Maar ja, ik moet mij er toch aan houden. Dus als ik aan paardensport wil doen, moet ik me houden aan de regels van de KNHS. Bij voetballers werkt dat net zo, en bij schaatsers (Sven een paar jaar geleden verkeerd gewisseld. Wát een drama, maar gewoon gediskwalificeerd. Sneu, maar zo hoort het ook.), dus waarom niet bij ruiters.
  En dat van die FEI-regels is simpel uit te leggen. In Nederland houden we ons bij nationale wedstrijden aan de nationale regels. Natuurlijk zijn die in principe gebaseerd op de FEI-regels, maar niet in alles. Ook dat is niks vreemds. Wat je nationaal kunt regelen, die je nationaal. Pas wanneer je de grens over gaat, hanteer je internationale regels. Nou, Utrecht ligt heel ver van welke landsgrens dan ook vandaan, geloof mij.

  Nou, ik hoop dat iedereen nu even weet hoe het zit. En veel hulde voor de officials die gewoon gedaan hebben wat van ze wordt verwacht: de regels hanteren. NIET om die ene ruiter een hak te zetten, maar om het voor ALLE ruiters eerlijk en controleerbaar te houden.

  En wil je die regels veranderen, dan hebben we tegenwoordig mooi de fora. Dáár ligt nu een groot deel van de ‘wetgevende’ macht. Maar vergis je niet in de regels rond vaccinatie, die zijn grotendeels wettelijk bepaald, en worden vanuit Brussel (EU) gestuurd. Dáár veel aan veranderen gaat echt niet lukken.

 • Achim

  Drie vd 21 starters krijgen startverbod. Meeste paarden in deze rubriek zijn van handelsstallen die meerdere paarden in deze klasse hebben ingeschreven. Dus is t makkelijk/verplicht solidair te zijn. Ten opzichte van diegenen in de lagere klassen die door de knhs zijn uitgesloten vind ik het foute boel dat deze beroepsruiters ( niks plezier, puur voor t geld en de handel) een herkansing krijgen aangeboden. Stoer doen met de grote stallen en de echte amateur laten vallen, typerend voor de kneuzenbende die knhs heet.

 • paulien zonhoven

  Meneer Grens: allereerst hebben we het over sport en een sportorganisatie, in het leven gekomen door de leden. Er zijn reglementen opgesteld om e.e.a. goed te reguleren. Maar in die reglementen staat ook een zin dat indien de regelgeving afwijkt van de europese regelgeving de europese regelgeving prevaleert. Maar de KNHS zou de KNHS niet zijn om direkt weer ergens anders een zin te zetten dat afwijking helaas niet altijd voorkomen kan worden en we ons dan toch weer aan de KNHS regels moeten houden. Dus de FEI wordt dan gewoon even terzijde geworpen. Met betrekking tot vaccinatie : paarden met een FEI paspoort worden 2 x per jaar geënt. En de FEI hanteert een zeer duidelijk reglement daarover, ook over de vastlegging. Dat de ruiters nu eens hebben gezegd genoeg is genoeg want er is geen gevaar omdat onze paarden goed geënt zijn is helemaal geen kwalijke zaak. De KNHS heeft naast een regelgevende ook een dienende rol. En heeft haar bestaansrecht louter en alleen te danken aan de ruiters. En de fora zijn adviserend en een brug tussen ruiters en organisatie. En zolang niet alle leden individueel leden kunnen kiezen voor de ledenraad en het bestuur blijft het een moeilijk toegankelijke organisatie. het enige chique wat de KNHS kan doen, zeker met 1 april en de wijzigingen op de drempel is iedereen die geschorst is vanwege zijn paspoort opnieuw de kans geven zich te plaatsen, met de nieuwe regelgeving in acht nemend.Overgangsfase heet zo iets. Anders wordt het kampioenschap er eentje met een grote smet. Erkennen dat iets mis is gegaan is geen nederlaag. Dan laat je als organisatie zien dat je er bent voor je leden en dat je (soms) ook luistert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook