Ga naar hoofdinhoud

Beslagen worden

Stefan Wensing Een beslaglegging roept veel vragen op. Beslag wordt veelal geassocieerd met financieel onvermogen, fraude en bedrog. De werkelijkheid is vaak anders. Mijn praktijk bestaat voornamelijk uit cliënten die menen een vordering te hebben op een ander. Ik benadruk ‘menen’, omdat de rechtbank uiteindelijk moet beoordelen of de vordering klopt. Het is feitelijk hetzelfde als in het stafrecht: een ieder is onschuldig totdat de stafrechter heeft vastgesteld dat het ten laste gelegde feit wettig en overtuigend bewezen is.

Een partij die een vordering in rechte aanhangig wenst te maken, kan behoefte hebben aan zekerheid. Procederen kost tijd en geld en het zou zuur zijn als na het verkrijgen van het vonnis blijkt dat de andere partij niets heeft. Weliswaar kan met het vonnis executoriaal beslag worden gelegd en mag je zelfs de goederen van die persoon openbaar verkopen, maar als iemand niets heeft, houdt het op. Een faillissement zal ook niet veel soelaas bieden.

Het is om deze reden dat in Nederland de mogelijkheid bestaat om voorafgaande aan het instellen van de vordering bij de rechtbank conservatoir beslag te leggen. Dit is een vorm van het stellen van zekerheid. Dit beslag kan ook op paarden en pony’s worden gelegd, zelfs terwijl nog helemaal niet vaststaat of je geld verschuldigd bent. Zo’n beslag heeft de nodige impact.

Aan dit nadeel kleeft ook een voordeel. Stel dat je jaren aan het procederen bent en je wint, maar er valt niets meer bij de wederpartij te halen. Anderzijds kan de vordering ook worden afgewezen en zal een ieder wel concluderen dat het beslag onnodig is geweest. Daarom heeft de wet bepaald dat conservatoir beslag onrechtmatig kan zijn en de beslaglegger de schade moet betalen. De advocaat moet dan ook behoedzaam omgaan met het beslagmiddel.

Het leggen van beslag is eenvoudig. De advocaat dient een verzoek in bij de Voorzieningenrechter en in de regel wordt dit bijna altijd toegewezen. Het verlof wordt vervolgens naar de deurwaarder verstuurd die het beslag daarna kan leggen.

De andere partij wordt hierin niet gekend. Dit is logisch, omdat in dat geval de schuldenaar het beslag aan verhaal kan onttrekken (door bijvoorbeeld het paard naar een andere locatie te verplaatsen). Het beslag bevriest als het ware de zaak waarop beslag is gelegd. De zaak mag niet verdwijnen. Dit is een namelijk een misdrijf.

In andere Europese landen bestaat het middel van de conservatoire beslaglegging niet. Daar zal de schuldeiser echt eerst op een vonnis moeten wachten, waardoor de schuldenaar voldoende tijd heeft om zijn bezittingen aan verhaal te onttrekken. Ik acht dit niet wenselijk. In die zin ben ik wel een voorstander van het middel.

Anderzijds vind ik dat het te gemakkelijk wordt gemaakt om beslag te kunnen leggen. De inhoud en onderbouwing van de vordering worden namelijk niet getoetst. Daarbij is het na beslaglegging bijna ondoenlijk om het er weer af te krijgen, bijvoorbeeld middels een kort geding. Hier ligt mijns inziens een taak voor de rechtspraak waarbij in het voordeel van de beslagene geoordeeld zou moeten worden.

Paardeneigenaren wees dus gewaarschuwd! Indien je een conflict krijgt over een rekening ligt het risico van beslag op je paard op de loer.

(Paarden)advocaat mr. Stephan Wensing
Deze column verscheen 8 januari in de Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Beslagen worden

  • Zakarja

    Ik heb het helaas zelf meegemaakt in een civiele zaak. Nog afgezien van de vraag of de vordering al dan niet terecht was (quod non): de paarden in kwestie zijn eerst maandenlang onrechtmatig gegijzeld door de schuldeiser (er was toen nog geen officieel beslag!) en al met al daar ter plaatse bijna een jaar lang verwaarloosd zonder dat iemand er iets tegen kon doen (24/7 op een afgelegen weiland waar de eigenaar niet mocht komen, en nauwelijks bijgevoerd). Erger nog was dat door de dochter van de schuldeiser opzettelijk de door de eigenaar gewaarschuwde dierenarts werd weggehouden toen bij een van de paarden mok was geconstateerd! Uiteindelijk zijn de dieren graatmager, zwaar onder de (inmiddels chronische) mok en met zwaar verwaarloosde hoeven in erbarmelijke staat geveild voor een paar honderd euro per stuk. En dat waren dan waardevolle raspaarden met een goed papier!

    Helaas hoor je dit soort verhalen wel vaker; ook m.b.t. andere diersoorten.

    Beslaglegging is buitengewoon dieronvriendelijk. Het op deze manier sollen met levende wezens zou wettelijk verboden moeten worden.

    Even ter geruststelling: de desbetreffende paarden zijn gelukkig na de veiling in goede handen gekomen, en liefdevol verzorgd en weer opgeknapt door échte liefhebbers. Deze dieren hebben uiteindelijk nog geluk gehad. Maar vaak loopt het helaas anders af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook