Ga naar hoofdinhoud

Help, mijn paard is een luchtzuiger

LuchtzuigenHet blijft een apart fenomeen: stalgebreken. Met enige regelmaat bereiken mij koopkwesties waarbij een stalgebrek het onderwerp is: luchtzuigen, weven en kribbebijten. Vervelende gebreken.

Weliswaar hoeft een stalgebrek een carrière als sportpaard niet in de weg te staan, de meeste paardeneigenaren zijn er toch niet bepaald blij mee. Van een paard dat de hele dag in de box staat te weven kun je zelf ook wel wat nerveus worden. En het geluid dat gepaard gaat met luchtzuigen is geen muzikaal hoogstandje.

Iemand zei eens tegen me ‘wat een paard doet in zijn vrije tijd moet ‘ie zelf weten’. Ja, zo kun je het ook benaderen. In elk geval kunnen we over stalgebreken toch wel enige feiten vaststellen. Allereerst betreft het stereotiep gedrag dat kan voortvloeien uit stress, verveling, psychische problemen of lichamelijke afwijkingen. De wetenschap kan nog niet eenduidig vaststellen wat de exacte oorzaken van het ontstaan van stalgebreken zijn.

Een stalgebrek is, ondanks het feit dat het paard volkomen geschikt kan zijn voor de sport, een gebrek en kan bij de koop verborgen zijn. Niet elk paard vertoont het gebrek op elk moment van de dag. Ook komt het geregeld voor dat het paard bij de bezichtiging niet in de stal wordt bekeken.

Dan rijst de vraag of een stalgebrek ook een koopvernietigend gebrek kan zijn. Ik kan deze vraag bevestigen. Indien een paard als gezond wordt verkocht, hoeft de koper er geen rekening mee te houden dat het paard behept is met een stalgebrek. De koper kan dan een beroep doen op non-conformiteit: het paard beantwoordt niet aan de overeenkomst. Ook kan de koper een beroep doen op dwaling (onjuiste voorstelling van zaken). In beide gevallen zal de koop ongedaan gemaakt worden.

Echter, de koper zal moeten bewijzen dat het paard voor de levering al leed aan het stalgebrek. En dat is lastig, omdat het bij de koop kennelijk niet is opgevallen. Het kan dus zijn dat het paard na de levering op de nieuwe stal is gaan luchtzuigen. Is dit dan een verborgen gebrek? Dat kan, indien het stalgebrek binnen drie dagen na de levering wordt geconstateerd. Dit is namelijk de ontstaansperiode van een stalgebrek. Na drie dagen kan een stalgebrek niet meer geantedateerd worden. Indien de koper pas na een week constateert dat het paard weeft, dan moet het erop gehouden worden dat het stalgebrek niet bij de koop verborgen was.

Ook hier geldt weer een uitzondering, namelijk bij een consumentenkoop. Immers, bij de constatering van een gebrek binnen zes maanden na levering, wordt vermoed dat het gebrek reeds voorafgaande aan levering aanwezig was. Dan zal de verkoper dit bewijsvermoeden moeten ontzenuwen, bijvoorbeeld met behulp van getuigen, en dan rust de bewijslast weer bij de koper. En die zit vast aan de driedagentermijn.

mr. Stephan Wensing, advocaat
Deze column verscheen vrijdag 5 februari 2010 in De Paardenkrant.

9 reacties op “Help, mijn paard is een luchtzuiger

  • E

    “Iemand zei eens tegen me ‘wat een paard doet in zijn vrije tijd moet ‘ie zelf weten’. Ja, zo kun je het ook benaderen. In elk geval kunnen we over stalgebreken toch wel enige feiten vaststellen. Allereerst betreft het stereotiep gedrag dat kan voortvloeien uit stress, verveling, psychische problemen of lichamelijke afwijkingen. De wetenschap kan nog niet eenduidig vaststellen wat de exacte oorzaken van het ontstaan van stalgebreken zijn.”

    Ik mis hier dat het luchtzuigen ook voort kan komen uit maagzweren,wat vaak weer een gevolg is van een verkeerd voeder/huisvestingsmanegement.Wel belangrijk,aangezien een paard dat daadwerkelijk op zijn nieuwe adres kan gaan doen als bovenstaande dingen veranderd zijn.Stereotiep gedrag komt vaak voort uit onmacht/frustratie van een paard.Vaak door verkeerde huisvestiging/voederbeleid dus.Hoeft helemaal niet schadelijk te zijn,en je kunt er een hoop aan verbeteren door een paard een paardwaardig bestaan te geven.

  • rob

    “Een stalgebrek is, ondanks het feit dat het paard volkomen geschikt kan zijn voor de sport, een gebrek en kan bij de koop verborgen zijn.”

    Wanneer wordt een eigenschap een gebrek? Als een paard alles nog kan, dan kun je het moeilijk gebrekkig noemen. Hooguit kun je stellen dat sommige “gebreken” de te verwachte levensduur beïnvloeden.

    Sommige paarden hebben voernijd, schoppen /schrapen tegen de deur, allemaal ongewenst gedrag, maar nu geen “gebrek”??

    Ik meen dat bv van luchthappen onderzoeken zijn geweest die aantoonden dat er eigenlijk geen prestatie verschillen zijn, dan kun je toch moeilijk over “gebreken” praten.

  • Mandy

    Jammer dat er dan niet bij staat dat je stalgebreken kan voorkomen door een paard veel variatie aan te bieden. Een paard begint aan dit negatieve gedrag omdat hij zich niet prettig voelt dat kan frustratie, agressie of verveling zijn. Als een paard een bepaalde manier heeft om zich af te reageren kan dat zeker gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Zoals beengebreken, gevolg van weven of trappen tegen de muur. Koliek kan gevolg zijn van luchtzuigen. Als een paard zich niet kan bewegen en sociale contacten kan onderhouden zal er een bepaald gedrag uit ontstaan. Niks anders dan dat bij onszelf zo zou zijn.

  • iones

    Mijn merrie weefde als een GEK toen ik haar kocht. Daarom kon ik haar overigens ook kopen want anders was ze ver boven het budget geweest. Bij mij heeft ze dit gedrag echter NOOIT vertoond. Dus zou ik haar kunnen verkopen voor een normale prijs (ze staat nu inmiddels hier alweer 4 jaar). Toch weet ik wel dat als iemand haar weer de hele dag op sluit, haar vol stopt met krachtvoer en een klein beetje ruwvoer geeft, dat ze weer tegen de muur omhoog klimt. Ligt dat aan mij, de merrie of aan die koper? Het antwoord moge wel duidelijk zijn.

  • Saffie

    Stalgebrek? Een gebrekkige stal zullen ze bedoelen. Een paard gaat niet voor zijn lol weven of luchtzuigen, dan is er iets mis! Dat is geen afwijking of (verborgen) gebrek, maar een signaal van verkeerde huisvesting. Wanneer dringt het toch eens door??

  • alma van de Peppel

    Kunt u me vertellen wat het verschil is tussen een “gewone koop” en een “consumentenkoop”?
    alvast bedankt voor het antwoord.

  • Mr. Stephan Wensing

    Geachte mevrouw Van de Peppel,

    Bij een consumentenkoop is de koper een particulier / consument en de verkoper een professionele verkoper (bijvoorbeeld paardenhandelaar). De wet heeft voorzien in een rechtsbeschermende maatregel jegens particuliere koper. In de wet is namelijk bepaald dat indien een gebrek zich binnen 6 maanden na de koop manifesteert, vermoed wordt dat dit gebrek reeds voorafgaande aan de levering aanwezig was. De professionele verkoper zal dan moeten ontzenuwen dat het gebrek niet aanwezig was en dus na de koop / levering is ontstaan. Dit geldt ook voor stalgebreken.

  • natasja

    reactie op Saffie;

    mijn paard is al begonnen met luchtzuigen, toen ze een veulentje was en nog bij haar moeder stond, rond de leeftijd van 5 maanden, bij haar moeder stond ze samen in de wei met een redelijk grote koppel, daarna is ze in een koppel van jonge paarden op gegroeid, daarna altijd elke dag in de wei en savonds weer op stal, genoeg hooi/kuil, en normaal brokken, muesli en dergelijke, gevarieerde training, niet alle dagen hetzelfde. verder is ze helemaal gezond…..
    wat doe ik dan volgens jou met een gebrekkige stal verkeerd?????

  • Mandy

    Natasja,
    Het veulen zal het gedrag dan waarschijnlijk over genomen hebben van een volwassen paard.
    Het is absoluut geen normaal gedrag, helemaal niet voor een veulen die rond hoort te rennen spelen ondeugend zijn etc.
    Mandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.