Ga naar hoofdinhoud

Schuilstal meest waardevol in zomer

De toegang tot een schuilstal lijkt het meest waardevol voor paarden die individueel worden gehouden in de zomer, aldus een Zweeds onderzoek. Of de paarden de schuilstal gebruiken voor schaduw, om insecten te ontlopen of uit gevoel van veiligheid is onduidelijk.

“Het schuilen is waarschijnlijk niet alleen vanwege weersomstandigheden, maar een optelsom van persoonlijke voorkeuren.” aldus een van de onderzoekers. Een schuilstal die aan drie zijden gesloten was, werd het meest gebruikt en had de meeste potentie in het weren van vliegende insecten. “In een vorig onderzoek kwamen wij er achter dat de paarden het vaakst gebruik maken van een schuilstal in de zomer. Een schuilstal met een dak en drie gesloten zijkanten werd door de paarden het meest gewaardeerd, terwijl een stal met een dak en drie open zijkanten niet gebruikt werd.”

Wanneer de schuilstal overdag werd gebruikt, vertoonden de paarden significant minder vliegenwerend gedrag. Er werd in het warme seizoen geen verschil gevonden tussen het aantal uren waarin de paarden overdag of ‘s nachts van de stal gebruik maakten. Tijdens het koude seizoen werden de schuilstallen ’s nachts voornamelijk gebruikt om in te liggen.

In een toekomstig onderzoek moet worden vastgesteld of paarden die in groepen worden gehouden dezelfde voorkeur qua onderdak hebben.

Bron: Horses/Horsetalk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.