Ga naar hoofdinhoud

Schuiven zadel kan wijzen op kreupelheid

Foto Lonneke Ruesink
Uit recent Brits onderzoek blijkt dat er verband bestaat tussen kreupelheid aan de achterbenen en het schuiven van het zadel, zelfs wanneer de kreupelheid met het oog nog moeilijk te detecteren is. Volgens onderzoekers van het centrum van paardenstudies van het Animal Health Trust in het Engelse Newmarket wordt het met deze wetenschap in het achterhoofd eenvoudiger om vroegtijdig problemen in de achterhand op te merken.

Het schuiven van zadels is al langer een welbekend probleem bij a-symmetrische paarden, slechtzittende ruiters en slecht passende zadels. Uit dit onderzoek van Sue Dyson en Line Greve blijkt dat het schuiven van zadels ook veroorzaakt kan worden door kreupelheid. Bij het onderzoek waren 128 paarden betrokken. Vooraf werden ze beoordeeld op mate van kreupelheid, werd de paardenrug opgemeten en werd bekeken in hoeverre het zadel goed op de rug paste. Tijdens het onderzoek werden alle paarden door minimaal twee ruiters gereden, daarbij werd het gewicht en de wijze van zitten van de ruiter genoteerd.

Bij 54% van de paarden met problemen in de achterhand verschoof het zadel, bij paarden met problemen in de voorbenen ging het om 4%. Bij paarden met rugpijn verschoof het zadel helemaal niet, hetzelfde gebeurde bij de niet-kreupele paarden. Wanneer de paarden die kreupel waren pijnstillers kregen toegediend verschoof het zadel in 97% van de gevallen niet meer. “Onze resultaten laten zien dat het nodig is om paardeneigenaren, dierenartsen, fysiotherapeuten, trainers, ruiters en zadelpassers erop attent te maken dat het schuiven van het zadel kan wijzen op kreupelheid. Een schuivend zadel hoeft niet altijd te betekenen dat het zadel slecht past of het paard scheef is. Het ontdekken van een schuivend zadel geeft eigenaren, ruiters en trainer de kans om lichte kreupelheid vroegtijdig te detecteren. Dit kan van belangrijke invloed zijn op het paardenwelzijn.”

Bron: Horses / Animal Health Trust

4 reacties op “Schuiven zadel kan wijzen op kreupelheid

  • Marian Raven

    Om dramatisering tegen te gaan, wil ik het woordje ‘kan’ graag nog even benadrukken. Een scheefgaand zadel KAN wijzen op kreupelheid.
    In mijn werk kom ik vaak scheefgaande zadels tegen en uit ervaring kan ik zeggen dat dit in de meeste gevallen voortkomt uit voorkeur voor linker- of rechterbuiging van het paard en héél erg vaak door rijtechnische onvolkomenheden (de ruiter compenseert het niet goed goed aan de hulpen staan met verkeerde gewichts- en of teugelhulpen).
    Hoeveel ruiters/amazones durven een weddenschap aan dat ze absoluut symmetrisch zijn en hun hulpen links en rechts precies het zelfde geven?
    Natuurlijk is het goed je paard op regelmatige basis lichamelijk te laten checken – feitelijk klopt de titel van dit artikel namelijk wel – maar poets de invloed van de ruiter/amazone niet uit!

  • G.Battermann

    ik ben er mee eens dat schuivend zadel of niet pasend zadel kreupelheid kan ver or zaaken

  • Wendy van den Barselaar

    Wie heeft er wel eens een scheef veulen gezien? Zodra wij krachtvoer en/of te weinig dan wel slecht ruwvoer geven, gaat het mis. Dat geeft de darmen ongemak, met name de blinde darm, je weet wel, daar bij het rechterachterbeen. Daar komen al die kromgebogen paarden vandaan. Elke instructeur die prat gaat op het ‘rechtrichten’ maar die darmen niet eerst navoelt, moet terug naar school. Ruiters wees gewaarschuwd. Verder verdient elk rij- en menpaard regelmatig een check bij een goede osteopaat. En de ruiter? Die moet zich laten nakijken door de chiropractor en constant werken aan de eigen zit en balans trainingen doen naast het paard. Als dit niet allemaal in orde is, zakt het zelfs het meest rechte zadel scheef.

  • Polane

    Wat was er eerder: de kip of het ei… Leuk dergelijke onderzoeken, en zeer nodig, de kennis wat betreft zadels en verbanden met blessures staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Wij als zadelmakers, zadelpassers en zadel ergonomen zijn, samen met het hele netwerk rondom het paard, de verantwoordelijken voor het pijnvrij presteren, zowel voor paard als rijder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.