Scythen fokten al paarden op snelheid

Foto Lonneke Ruesink

De Scythen waren een volksstam die gedurende het hele eerste millennium v.Chr. in verschillende tribale samenstellingen een nomadisch bestaan leidde. Hun actieradius was enorm. Die strekte zich uit van de Balkan naar de Oekraïne, en van de steppen van Rusland naar Mongolië, tot aan de grenzen van China. Hun groei en bloei hadden de Scythen vooral te danken aan hun trouwste metgezel: het paard.

Uit zojuist gepubliceerd DNA-onderzoek blijkt dat ze in hun omgang met dat edele dier goed wisten waar ze mee bezig waren. Zo probeerden de Scythen paarden te fokken op snelheid. Ook slaagden ze erin om, via instandhouding van de kuddestructuur, inteelt via de hengst-kant te vermijden.

Bron: FD.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.