Ga naar hoofdinhoud

Selle Français voorzitter reageert op alarmerende berichten

Grazend veulen
In een persbericht reageert Selle Français voorzitter Bernard Le Courtois op alarmerende mediaberichten inzake daling van het aantal geboren veulens. Hij relativeert de inkrimping en heeft het eerder over stabilisering dan over daling.

Per eind januari 2013 bedroeg het aantal in 2012 geboren veulens geregistreerd bij SF 7.096. Door laattijdige declaraties en registraties kan dit aantal nog lichtjes stijgen. In vergelijking met 2011 betekent dit een daling van 356 stuks of vijf procent (7406 tegenover 7.096). Dit is een nationaal cijfer. In de cijfers per regio zijn er grotere schommelingen. De grootste daling deed zich voor in Franche Comté waar de geboortes daalden met 18%. In absolute cijfers is dat echter maar 40 veulens minder. In Basse Normandie, de bakermat van SF bedroeg de daling 5%, of 88 stuks (1.871 – 1.783). Daartegenover staat dat in de regio Haute Normandië het aantal geregistreerde veulens steeg met 11% (240 – 267).

Le Courtois relativeert de dalende trend. ‘In vergelijking met het jaar 2010 werden in 2012 slechts 46 veulens minder geregistreerd op een totaal aantal geboortes van meer dan 7.000. Dat komt neer op een vermindering van 0,6%. Daarom heb ik het eerder over een stagnatie dan over een daling.’

Le Courtois erkent wel de moeilijke situatie inzake afzet. ‘Bij de toppaarden loopt de handel nog steeds vlot maar voor de paarden van matige en zelfs goede kwaliteit lopen de zaken stroef.’ Toch blijft hij hoopvol. ‘Vergeleken met andere Europese landen komt Frankrijk er als beste uit. In de periode 2008-2009 kende Frankrijk een duidelijk daling van het aantal gedekte merries. In 2010 kregen de Franse fokkers weer vertrouwen, 2011 was een overgangsjaar. Het zou me niet verwonderen als in 2013 het aantal gedekte merries stijgt.’ Le Courtois besluit met een oproep tot de Franse fokkers om hun beste merries dit jaar zeker in te zetten voor de fokkerij. ‘De fokkers moeten hun inspanningen volhouden en hun genetisch interessante merries blijven gebruiken voor de fokkerij. Zo kan SF zijn positie bij de drie beste stamboeken ter wereld bestendigen’ stelt hij overtuigend. Aan de media vraagt hij om te stoppen met wat hij noemt onterecht alarmerende berichtgeving.

Auteur: Etienne van Muylem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.