Sjouke de Groot: 'Zittende macht moet veranderen of knopen tellen' - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Sjouke de Groot: ‘Zittende macht moet veranderen of knopen tellen’

Twee jaar geleden vertrok oud-KFPS-inspecteur Sjouke de Groot plotseling bij het stamboek van het Friese paard. Een man met enorm veel ervaring met en kennis van het Friese paard verdween plotseling uit beeld. Op de website UnderSiker van kritisch KFPS-lid Max Tjibbe van den Berg doet De Groot, na lang aandringen, zijn verhaal.

Na het vertrek van Sjouke de Groot stapten ook Bauke de Boer en Luciel Ellens op als inspectieleden van het KFPS. Een foktechnische aderlating van jewelste voor het stamboek. Twee Ledenraadsleden en een extern bureau hebben inmiddels het voortouw genomen in een zoektocht naar wat er misging bij de inspectie van het KFPS.

De Groot heeft vaak te kennen gegeven niet over zijn vertrek te willen spreken omdat dit onderwerp te emotioneel beladen voor hem was. Na lang aandringen heeft UnderSiker De Groot bereid gevonden zijn verhaal te doen.

Belangenverstrengeling

Voor Sjouke de Groot begint het verhaal in 2015: “Tijdens het concours begin mei 2015 in Lunteren, waar inspectie- en juryleden onder leiding van de zeer ervaren Henk van Dieren in hun kennis over het beoordelen van Friese tuigpaarden bijgespijkerd werden, jureerde ook Nynke Schrale als aspirant-jurylid mede de paarden van haar werkgever Jaap van der Meulen. Daar heb ik van gezegd dat dit niet kon wegens belangenverstrengeling maar niet in de juiste bewoordingen; achteraf gezien had dat wel anders gekund. Deze dag was ook bedoeld als teambuilding-dag voor de inspectieleden; met name gold dit voor de inspectieleden Jaap Boersma en Harrie Draaijer maar die schitterden die dag door afwezigheid, terwijl toch tijdig ieder betrokkene wist van deze dag.”

Brief voorzitter en vice-voorzitter

Naar aanleiding van het gebeuren in Lunteren kreeg De Groot bezoek van de voorzitter en vice-voorzitter van het stamboek en werd hem via een brief te kennen gegeven dat het hem zeer kwalijk genomen werd dat hij de euvele moed had gehad op te merken dat het fout was dat Nynke Schrale deel uitmaakte van de jury in verband met belangenverstrengeling.

Geen inspectielid meer

Ook stond in de brief dat De Groot ‘teveel aan de vrouwelijke collega’s had gezeten’. De Groot: “Sabien Zwaga en Luciel Ellens, waar op werd gedoeld, hebben aan de voorzitter Bert Wassenaar duidelijk gemaakt dat dit laatste absoluut niet het geval was. Dit klopte van geen kant, aldus de beide dames. Maar zij werden niet geloofd en de briefschrijvers wel.”

Ter plekke teruggetrokken

“Hoe dan ook, beide bestuursleden lieten mij weten dat ik geen inspectielid kon blijven maar nog wel als gewoon jurylid kon aanblijven, waarbij werd opgemerkt dat ik geen voorzitter van de jury mocht zijn. Mijn reactie was dat ik mij ter plekke terugtrok als lid van de inspectie en liet weten dat ik onder deze omstandigheden niets meer met het stamboek te maken wilde hebben.”

Directeur dreef team uit elkaar

Over de directeur stamboekzaken Ids Hellinga zegt De Groot: “Communiceren met andere mensen kan hij niet. Omgaan met mensen evenmin. Mede daarom vertrekken er ook zoveel personen. De inspectie moet als team werken, dat is de taak van de directeur, maar hij dreef ze uit elkaar.”

Tijd voor nieuw bloed

Sjouke de Groot eindigt zijn relaas op UnderSiker: “Alles samengevat, zoals ik er nu tegen aan kijk is het denk ik tijd voor nieuw bloed. Als mensen te lang op één post blijven, gaat dat ten koste van de dynamiek en dat is wat het stamboek nodig heeft. De zittende “macht” moet of veranderen of hun knopen tellen.”

Gebrek aan openheid

“Overigens moet ik wel zeggen dat ik altijd met zeer veel plezier heb gekeurd en geprobeerd een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het ras. Ook ben ik van mening dat bovenstaande zaken nooit aan de orde zouden zijn geweest indien de leiding en het bestuur openheid zouden hebben betracht in alle discussies betreffende alle zaken die het Stamboek en de leden aangaan.”

Bron UnderSiker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook