Ga naar hoofdinhoud

Speciale rubrieken voor bitloze dressuurcombinaties

Bitloos Op dit moment ligt er een voorstel ter goedkeuring bij de Ledenraad van de KNHS om het mogelijk te maken per 1 april 2010 dressuurproeven bitloos rijden in de klassen B t/m L2 dressuur uit te schrijven. De KNHS stelt voor aparte rubrieken te maken voor bitloze combinaties tijdens reguliere wedstrijden.

Een werkgroep aangesteld door de KNHS onderzocht de afgelopen maanden de mogelijkheden om bitloos rijden te implementeren in de reguliere dressuursport. Zo werd in juli een proefwedstrijd bitloos rijden georganiseerd. Volgens de werkgroep vormt de beoordeling van het begrip aanleuning een probleem bij het integreren van het bitloos rijden in de reguliere dressuur. De aanleuning volgens het scala van africhting zoals dit in de nationale en internationale dressuur wordt gehanteerd, is een ander soort aanleuning dan die verkregen door het rijden met een bitloos hoofdstel. Volgens de principes van de Internationale discipline dressuur kan de ontwikkeling van het paard tot Happy Athlete alléén verkregen worden door gebruik te maken van een bit.

Deze manier van rijden heeft een bit nodig omdat een paard volgens specialisten alleen daarmee nek- en kaakgewricht voldoende los kan maken om te komen tot het einddoel. Bij het bitloos rijden wordt aanleuning verkregen vanaf de bovenkaak tegen de neusriem aan. Bij het integreren van het bitloos rijden in de reguliere dressuur is het volgens de werkgroep noodzakelijk dat het begrip aanleuning wordt aangepast voor bitloze combinaties. Dit om onduidelijkheid in de verschillen (in beoordeling) tussen combinaties met bit en bitloze combinaties te voorkomen. Zij omschrijven aanleuning bij bitloze combinaties als volgt: het lichte contact op de teugels met het paard en de hoofd/ halshouding van het paard. Deze hoofd-/ halshouding moet dezelfde zijn als bij het rijden met bit.

Volgens de werkgroep is het niet wenselijk of mogelijk zowel combinaties met bit als bitloze combinaties in één rubriek deel te laten nemen. Dit betekent dat er aparte rubrieken bitloos dressuurproeven rijden moeten worden georganiseerd tijdens reguliere wedstrijden. Om organisaties geen extra kosten te laten maken kunnen de rubrieken bij minder dan vier deelnemers per klasse in handicap worden verreden.

Bron: Paard en Sport, december 2009

Lees ook:
Drie hoofdstellen aangewezen voor bitloze dressuur
KNHS zoekt juryleden voor bitloos dressuurrijden
Eerste KNHS-proefwedstrijd bitloos rijden een feit

Foto: Lonneke Ruesink

2 reacties op “Speciale rubrieken voor bitloze dressuurcombinaties

 • Arabesk

  http://www.bitloospaardrijden.info/anatomie.htm

  “Over het begrip aanleuning is tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep KNHS uitgebreid gediscussieerd. De “specialisten uit de dressuurwereld” binnen deze werkgroep bleven vasthouden aan het begrip ‘aanleuning’ volgens het Skala der Ausbildung, waarmee ze de conclusie trokken dat bitloos rijden nooit tot aanleuning kan leiden, omdat bij aanleuning volgens het Skala het bit het uitgangspunt is. Daarmee werd gesteld dat de aanleuning ‘anders’ zou zijn. Ook zou volgens hen een bit nodig zijn omdat een paard alleen daarmee het nek- en kaakgewricht voldoende los zou kunnen maken om te komen tot het einddoel. Ontspanning van nek- en kaakgewricht zal volgens hen zonder bit niet volledig zijn en hiermee zouden er “substantiële verschillen” ontstaan tussen combinaties die rijden met bit en combinaties die rijden zonder bit. (Op onze pagina Anatomie van het paardenhoofd kun je lezen dat het tegenovergestelde waar is! Bovendien is ontspanning van nek- en kaakgewricht een gevolg en nièt iets wat de ruiter bewerkstelligt met een hoofdstel.)Vanuit dit oogpunt is besloten dat bij het integreren van het bitloos rijden in de reguliere dressuur het noodzakelijk is dat het begrip ‘aanleuning’ voor bitloze combinaties wordt aangepast in ‘het lichte contact op de teugels met het paard en de hoofd-/halshouding van het paard’ (en deze hoofd-/halshouding moet dezelfde zijn als bij het rijden met bit); dit om onduidelijkheid in de beoordelingsverschillen tussen combinaties met bit en zonder bit te voorkomen. (Laat deze hoofd-/halshouding nou net het gevolg zijn van aanleuning en nageeflijkheid, of er nou met of zonder bit gereden wordt!).”

  en daar sluit ik me graag bij aan

 • Anique Landré

  Afgezien van alle verschillende typen hoofdstellen, het gebruik ervan, en de verschillen per paard die er natuurlijk zijn:
  mijn eigen ervaring bij het paard dat ik rij is dat als ik bitloos rij, hét grote voordeel juist is dat het nek- en kaakgewricht veel losser (meer beweeglijk, ontspannen) is dan als ik met bit rij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook