Ga naar hoofdinhoud

Staatssecretaris Van Dam wil geen paarden met gecoupeerde staarten

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil geen paarden met gecoupeerde staarten meer bij tentoonstellingen of keuringen. Hij vindt het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet gewenst en wil dat er de komende periode op gecontroleerd wordt. Overtreders riskeren een boete.

Het couperen van dieren is sinds 2001 verboden in Nederland, behalve als er een medische noodzaak is. Het is ook verboden om gecoupeerde dieren toe te laten bij tentoonstellingen en keuringen. Maar door een uitspraak van het College van Beroep uit 2002 is dit verbod afgezwakt. Een dier dat legaal in het buitenland is gecoupeerd mag toch worden toegelaten. De staatssecretaris wil het verbod nu toch voor alle dieren gaan handhaven. Hij vindt dit vanuit Europeesrechtelijk perspectief gerechtvaardigd.

Van Dam: “Ik ben van mening dat dit tonen van gecoupeerde dieren op tentoonstellingen of keuringen, zeker als dergelijke dieren in de prijzen vallen, het couperen van dieren stimuleert. Het kan er toe leiden dat dieren illegaal in Nederland worden gecoupeerd of dat houders dieren laten couperen in landen waar couperen niet verboden is”.

De staatssecretaris deed zijn uitspraken na vragen van Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP. In zijn reactie gaf Van Dam ook aan dat er meerdere keren aan de Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” (KVTH) gevraagd is om in hun wedstrijdreglementen op te nemen dat geamputeerde staarten niet zijn toegestaan. De KVTH wil het couperen echter niet vrijwillig uitbannen.

Lees hier de volledige reactie van staatssecretaris Martijn van Dam.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Dierenbescherming/Overheid.

4 reacties op “Staatssecretaris Van Dam wil geen paarden met gecoupeerde staarten

 • Irene

  Ik hoop dat dit met onmiddellijke ingang ingevoerd wordt.

 • HC

  Zooo misdadig om een paard zijn wapen tegen insecten af te snijden….

 • Dorli Welp

  Als de KVTH nu nog niet vrijwillig het couperen wil uitbannen, moet de staatssecretaris de KVTH maar uitbannen. Als ze dat, zoals een paardenliefhebber betaamt, in 2001 netjes vrijwillig hadden gedaan zagen we nu bijna geen mishandelde trekpaarden meer. Juist trekpaarden staan vaak dag en nacht tussen de vliegen en de dazen in de wei. En dat zonder staart!

 • Henriette

  Goedzo, eindelijk actie hoop ik! Mijn trekpaard had wél een prachtige staart en had hem niet kunnen missen in de zomer met dazen en knutten in de weide. Hi had zelfs meer last van de steekvliegen dan de shetlanders en kwpn ner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.