Ga naar hoofdinhoud

Stal of schuilgelegenheid verplicht in Belgie

Alle paardachtigen (paarden, ponys, ezels) in Belgie die buiten worden gehouden, moeten kunnen worden opgestald of beschikken over een natuurlijke beschutting of schuilhok. De per 10 januari gewijzigde Belgische wet op het dierenwelzijn voorziet dus in twee opties: wie een stal heeft waar de paarden naartoe kunnen, hoeft in de wei geen beschutting te hebben; wie niet kan opstallen is wettelijk verplicht in de wei te beschikken over een schuilgelegenheid voor de paarden. Die beschutting kan bestaan uit een schuilhok, maar het kan ook een natuurlijke beschutting zijn. Tegelijkertijd verdubbelen de boetes voor overtredingen van de wet op het dierenwelzijn.

De nieuwe wet is het resultaat van het advies van de Raad voor Dierenwelzijn over paarden die buiten gehouden worden. Een speciale werkgroep heeft richtlijnen opgesteld die gehanteerd kunnen worden door inspecteurs van de dienst dierenwelzijn en die ook verspreid kunnen worden bij eigenaren en toekomstige eigenaren van paarden. Al eerder regelde de Belgische overheid dat schuilhokken onder bepaalde voorwaarden zijn vrijgesteld van een vergunning.Het gaat dan om een eenvoudige constructie, waarin een of meer weidedieren tijdelijk kunnen verblijven.

Bron: Vlaams Paardenloket

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Stal of schuilgelegenheid verplicht in Belgie

 • H.D. de Vries

  Wanneer volt ons land?

 • Henriett

  Heel goed! Nederland volgt hopelijk snel en dan meteen goed: enkele voorbeeld schuilstallen die standaard gebouwd mogen worden in een weiland, zonder problemen met vergunningen of bestemmingsplan. De paarden en pony’s zullen er blij mee zijn!

 • Irene Dubbeldam

  Zou een Europese regel voor alle dieren die buiten lopen van toepassing moeten zijn. Ook koeien en schapen hebben er behoefte aan.

 • Meta van oosten

  In Nederland dempt men de put als het kalf verdronken is….
  Schrijnende voorbeelden in mijn naaste omgeving De overheid geeft slechts keer op keer waarschuwingen/herkansingen en omstanders zorgen ervoor dat schapen en op een andere plek ponies de koude gure modderige en stormachtige nacht met een gevulde maag in kunnen gaan zodat het kacheltje toch nog kan branden…soms schaam je je mens te zijn!

 • Jitske van Ravesteijn

  Tijd dat nederland ook eens wat stappen zet! Zie nog teveel paarden in een weide staan, zonder bomen er omheen, zonder schuilstal.
  Zie ook teveel paarden tot hun koten in de modder staan, zonder een droge standplaats, ook al hebben ze wel schuilmogelijkheid.
  Ik vind dat ze daar ook beter naar mogen kijken!

  Vind het ook voor andere buitendieren, zoals hier al aangegeven is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook