Ga naar hoofdinhoud

Strijd om Kaiser Milton sleept voort

Trakehner kampioen Kaiser Milton (Millennium x Van Deyk). Foto: Trakehner Verband e.V.

De strijd om de Trakehner kampioenshengst Kaiser Milton (v. Millenium) sleept voort. Vandaag kwam het conflict tussen koper Burkhard Wahler en het Trakehner Verband (namens verkoper Jan Pieter Dalsem) voor de rechtbank in Kiel. Op de eerste dag van het proces probeerde de rechtbank de partijen tot een minnelijke schikking te laten komen. Dit bleek onmogelijk en dus komt de rechtbank met een uitspraak. Die wordt op 22 november verwacht. 

Burkhard Waher heeft tot op heden Jan Pieter Dalsem nog niet betaald. Volgens Wahler was de Trakehner kampioen bij aankomst niet alleen kreupel, maar heeft hij ook ernstige hartkwalen. Wahler spreekt van ‘zwaarwegende hartkwalen’ bij de hengst die een paar weken geleden in Schlieckau zijn 14-dagentest liep en daarvoor ruimschoots slaagde met een 8,13 gemiddeld voor de dressuuronderdelen. Volgens Wahler is uit onderzoek gebleken dat alle vier de hartkleppen van Kaiser Milton niet goed sluiten.

Onafhankelijke deskundige

Het is waarschijnlijk dat er nu een onafhankelijke deskundige bij wordt gehaald door de rechter. Hij moet vaststellen in welke toestand Kaiser Milton zich bevond bij de verkoop in oktober 2017. Professor Peter Stadler van de Tierärztlichen Hochschule Hannover is door beide partijen geaccepteerd, meldt St. Georg.

Wat ging er aan vooraf

Wat gebeurde er precies in het conflict omtrent Kaiser Milton? In 2015 zag de Millenium-zoon Kaiser Milton het levenslicht bij Tonny Aan de Stegge uit Overijsselse Enter. De hengst werd geselecteerd voor de Prinsjesdagveiling en werd voor 15.000 euro afgeslagen. Iets meer dan twee jaar later kwam de hengst op nieuw in het nieuws. Kaiser Milton werd door Jan Pieter Dalsem uit Den Hoorn voor de Trakehner hengstenkeuring gebracht en werd gekroond tot kampioen. In principe wilde Dalsem de hengst niet verkopen, maar besloot hem op het laatste toch in te brengen in de veiling van Neumünster. Voor 320.000 euro kwam Kaiser Milton in handen van Burkhard Wahler van Klosterhof Medingen.

Kreupel en hartkwalen

Tot eind oktober 2017 leek alles op rolletjes te verlopen rond Kaiser Milton, maar een week later bij de aflevering van de hengst loopt alles anders. Wahler beweert dat de hengst kreupel is. Hierop wil Wahler af zien van zijn aankoop. Vervolgens verbleef Kaiser Milton wekenlang op de kliniek, maar eind december keerde de Millenium-zoon terug naar Klosterhof Medingen.  “Volgens de dierenartsen is de hengst op dit moment niet meer kreupel en kan hij vanaf januari beginnen met gecontroleerde training. Voor de beste weg richting zijn herstel, gaat dagelijks in de aquatrainer en wordt hij op Klosterhof Medingen aan de hand gestapt.”, werd er destijds over de toekomst van de hengst vertelt.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/St. Georg

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook