Ga naar hoofdinhoud

Studie: hypnose helpt onzekere ruiters

Foto: Lonneke Ruesink

Sherree Russel Ginger, een bevoegd hypnotherapeut, concludeerde na een onderzoek dat ze eerder dit jaar uitvoerde op de St Mary's University College in Twickenham, dat hypnose onzekere ruiters zekerder maakt. En dat al na slechts één sessie. "Het zelfvertrouwen kan zelfs met 51 procent stijgen," aldus Ginger.

Voor het onderzoek hypnotiseerde de onderzoekster 21 vrouwelijke vrijwilligers uit de leeftijd van 20 tot en met 62 jaar, van beginner tot professioneel ruiter. De ruiters werden at random in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg een enkele groepssessie hypnose, de andere groep een presentatie over angst, spanning en zelfvertrouwen. Enquêtes voor en na het onderzoek gaven inzicht in het zelfvertrouwen van de ruiters. De ruiters die hypnose hadden gehad gaven gemiddeld aan dat hun zelfvertrouwen met 16 procent gestegen was. Eén ruiter gaf zelfs een stijging van 51 procent aan. Volgens mevrouw Ginger een hoog percentage. “Veel ruiters worden in hun rijcarrière wel eens onzeker of presteren slechter. Zij kunnen veel hebben aan hypnose. Daarbij is men dan vaak niet alleen onzeker in het rijden, maar ook in de rest van het leven. Hypnose kan dan veel goed doen.”

Bron: Horses.nl/Horse&Hound

2 reacties op “Studie: hypnose helpt onzekere ruiters

  • Hanneke Hegeman

    Om vergissingen te voorkomen, wil ik als student hypnotherapeut bezig met het afstudeerjaar, aan dit bericht toevoegen dat de technieken die mevrouw Ginger toepast, niets te maken hebben met de toneelhypnose die op zondagavond op tv te zien is. Het programma “Van je vrienden moet je het hebben” is niet te vergelijken met de technieken die hypotherapeuten toepassen. Hypotherapie is de oudste, zeer practische vorm van psychotherapie, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van ‘trance’. Dit is een diepe vorm van concentratie waarbij de client volledig bij zijn bewustzijn blijft. In deze trance kan de client bewust worden van zijn problemen en kan hij die samen met de therapeut bijstellen of anders benaderen. Hypnotherapie maakt ook gebruik van NLP, van cognitieve sessies, van transactionele analyse, etc. Ik heb zelf inmiddels de ervaring dat hypnotherapie zeer geschikt is voor ruiters om bijvoorbeeld wedstrijdspanningen beter te beheersen en daardoor betere prestaties te leveren. Trance (in de volksmond hypnose) is een mogelijkheid, maar er zijn, zoals mevrouw Ginger op het site schrijft, nog veel meer opties.

  • Sonja Braafhart

    Hypnose is eigen niks anders dat opperste concentratie en focus in ontspannen toestand, iets wat we graag willen tijdens het rijden. Door ons optimaal te focussen en te concentreren schakelen we ons bewuste geest uit en maken we contact met ons onderbewust zijn. Door een diepe staat van ontspanning kunnen we beperkende overtuigingen en gedachtes over ons zelf verwijderen en de juist suggesties terug programmeren in ons onderbewustzijn. Het bewijs dat dit ver kan gaan is te zien in de stage-hypnoses zoals dat nu op televisie is te zijn. Maar zoiets gebeurt echt alleen maar als je daar zelf toestemming voor geeft. Natuurlijk kan het als vermaak ingezet worden, dat is waarschijnlijk goed voor de kijkcijfers, maar ikzelf gebruik hypnose om mensen in in kracht te laten komen, van verslavingen af te helpen en om de beste ruiter te worden die ze zijn kunnen! Het werkt verbluffend. Echt niks spannends waarbij je de controle gaat verliezen. Een fijne bijkomstigheid: 10 minuten hypnose staat gelijk aan 5 uur natuurlijke slaap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook