Ga naar hoofdinhoud

Super Saturday levert Godolphin geweldige successen

North America, Foto credit: Dubai Racing Club/ Andrew Watkins

Super Saturday, de tweede grootste wedstrijd in het paardenrennenseizoen van de UAE, werd in 2003 geïntroduceerd. De zeven races zijn de spiegelbeelden van de races die tijdens de Dubai World Cup worden gehouden en gelden als een generale repetitie daarvoor.

Met 25 deelnemende paarden van Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum viel natuurlijk te verwachten dat enkele daarvan in de prijzen zouden vallen. Dat gebeurde dus ook met 16 paarden van deze renstal. Drie overwinningen, 4 tweede, 2 derde, 3 vierde plekken enzovoort en leverde een mooie competitie voor Godolphin’s trainers Appleby en Saeed Bin Suroor op.

 

Nad Al Sheba Turf Sprint

In deze conditieren over 1200 meter op gras had Godolphin zes van de 18 deelnemers en claimde met Jungle Cat (Iffraaj x Mike’s Wildcat) de overwinning voor publieksfavoriet Ertijaal (Oasis Dream x Shabiba). Ertijaal verstoorde met zijn tweede plaats het rijtje van de eerste zeven aankomende paarden want al die plaatsen werden beheerst door de overige paarden van Godolphin.

Na de start op de grasbaan van Meydan splitste zich het grote deelnemersveld in een gedeelte dat over de linkerkant en een dat over de rechterkant van de baan koerste met als leider Ertijaal. Met nog 300 meter te gaan trok Jungle Cat onder jockey William Buick naar het midden van de grasbaan en won deze race redelijk comfortabel met twee en een kwart lengte voor Ertijaal die de laatste drie honderd meter niet meer versnelde. De rest van de Godolphin deelnemers bepaalden vervolgens de verder uitkomst en finishten allemaal achter elkaar.

 

De Emirates Airline Jebel Hatta, een familie onderonsje

Deze met $ 300.000 gedoteerde Groep I ren over 1800 meter is het spiegelbeeld van de met $ 6 miljoen gedoteerde Dubai Turf op 31 maart a.s. Van de elf deelnemers nam Godolphin er vijf voor haar rekening. De uitslag leverde een familie onderonsje op want de eerste zes aankomende waren afwisselend of van Godolphin (1e, 2e, 4e en 6e) of van Sheikh Hamdan bin Rashid al Maktoum (3e en 5e). De koningsblauwe renkleuren van beide renstallen overheersten gedurende de hele race en na een spannende finish was het Blair House (Pivotal x Patroness) die driehonderd meter voor de streep tussen een gaatje vond tussen de leiders Janoobi en Benbatl. Een slimme en gedurfde rit van jockey James Doyle die vervolgens de laatste 200 meter de kop niet meer afstond en voor trainer Charlie Appleby won.

 

Emirates Airline Al Maktoum Challenge R3

De grootste aandacht ging uit naar de door Emirates Airline met $ 400.000 aan prijzengeld gesponsorde Al Maktoum Challenge R3 Group 1 over 2000 m op zand het equivalent van de met $ 10 miljoen gedoteerde Dubai World Cup. Slechts drie paarden hebben deze twee races gewonnen: Dubai Millennium in 2000, Street Cry (de vader van supermerrie Winx) in 2002 en Electrocutionist in 2006. Deze paarden werden alle drie getraind door Saeed bin Suroor voor Godolphin. De winnaar van deze race wordt dan ook als een van de grote kanshebbers voor de Dubai World Cup gezien.

 

North America (Dubawi x Northern Misschief) onder jockey Richard Mullen vertrok goed uit de startbox en leidde het 12 koppige veld al vroeg in de race. Met nog 500 meter te gaan viel er voor deze combinatie geen noemenswaardige tegenstand te verwachten en een comfortabele overwinning van met 5 ¼ lengte op de tweede aankomende Thunder Snow (Helmet x Eastern Joy) was het resultaat voor de door Satish Seemar getrainde 6-jarige ruin. Thunder Snow gold als grote favoriet en werd gereden door jockey Oisin Murpy. Normaal gesproken is het paard de vast rit van Christophe Soumillon maar die is geschorst. De 4-jarige hengst moest er heel behoorlijk aan trekken om North America bij te benen. Terwijl North America zijn eigen koers liep werd Thunder Snow al bij het ingaan van de laatste bocht aangespoord om bij de leider te blijven en de laatste 600 meter reed diens jockey al finish met hem. Een dappere poging maar het mocht niet baten. Opmerkelijk was om te zien hoe de jockey van North America het paard rustig in balans kon houden en hoe gemakkelijk hij won. Saillant detail is dat North America eerder gereden werd door onze Nederlandse topjockey Adrie de Vries die er op 17 november 2016 in Dubai een overwinning mee had.

 

Emirates SkyCargo Dubai City of Gold

Deze race op gras over 2410 m was de laatste op Super Saturday en vormde de terugkeer van de Groupe I winnaar Hawkbill (Kitten’s Joy x Trensa) voor Godolphin en trainer Appleby. Hawkbill bevond zich tijdens de race in het midden van het deelnemersveld en begon op een rustige manier met nog 600 meter te gaan aan zijn opmars. Op 300 meter van de finish lag hij op kop en na een mooie strijd tussen hem en stalgenoot Frontiersman won hij met een hoofdlengte en voor de derde aankomende Gold Star, alle drie paarden van Godolphin. Voor Appleby was het een uitermate succesvolle avond met drie overwinningen.

 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook