Team Glock zet zich in voor de grote grazers Oostvaardersplassen

Team Glock bij de demonstratie Oostvaardersplassen - Foto: Facebook

In de buurt van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen bij Lelystad is een demonstratie gehouden tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de grote grazers in het natuurgebied. Volgens de organisatie waren een kleine duizend mensen op de betoging afgekomen. Onder die mensen ook Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Nicole Werner. 

Nagenoeg elke winter zorgt het beleid van Staatsbosbeheer voor verhitte discussies tussen actievoerders en voorstanders van het huidige beleid. De afgelopen weken liepen de gemoederen zo hoog op dat de provincie Flevoland ingreep en afgelopen vrijdag besloot dat de grote grazers toch moeten worden bijgevoerd. Dat bijvoeren duurt nog de hele maand maart. Maar de actievoerders vinden dat niet genoeg om het lijden van de heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen te gaan en willen een structurele oplossing

Rustige demonstratie

Daarom verzamelden de actievoerders zich vandaag. Volgens Omroep Flevoland verliep de demonstratie emotioneel maar rustig. Sommige demonstranten voerden de dieren vandaag bij; balen hooi werden vanaf een platte kar achter een trekker over het hek gegooid. Vanmiddag zijn ook honderden balen hooi door boeren afgegeven bij een brandweerkazerne in Lelystad. Daarnaast waren er toespraken en spandoeken met teksten als ‘voorkom dierenleed, en: stop het creperen, start het beheren’ en ‘stop het uithongeren’.

Structurele oplossing

Een oplossing die verder gaat dan het bijvoeren tot en met maart is op komst. Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak van het beheer in de Oostvaardersplassen. Directeur van het Wereld Natuur Fonds Kirsten Schuijt doet alvast een voorzet. Zij pleit ervoor om alsnog een corridor voor de grazers aan te leggen tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe, zodat de dieren verder kunnen trekken als er te weinig voedsel is. Zo’n plan was er al eerder maar werd enkele jaren geleden wegbezuinigd. “We moeten nu laten zien hoe het wel kan”, aldus Schuijt tegen RTL Nieuws.

Bron: Omroep Flevoland/NOS.nl/RTL Nieuws

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
4 reacties op Team Glock zet zich in voor de grote grazers Oostvaardersplassen
 1. 1

  Echt super dat deze echte dierenliefhebbers er ook waren. Jammer dat er niet meer grote paardenstallen aanwezig waren en wel veel boeren. We keep going…

 2. 2

  Respect dat deze toppers de moeite namen bij de demonstartie te zijn. Het hart op de goede plaats!!

 3. 3

  Chapeau Team Glock! Beter geen “nieuwe natuur”‘ dan jaarlijks deze schrijnende toestanden. Ik was er enkele zomers geleden en genoot van de te grote kudde Koniks, tot ik enkele zeer kreupele paardjes zag, die uiteraard het tempo niet kunnen bijhouden. Ook die dieren verdienen extra zorg, evenals een dier dat in het ijs vast zit; boswachter vertelde dat die dieren worden neergeschoten. Geboortebeperking, minder dieren in dat gebied en misschien een adoptieplan, dat leidt vaker tot succes. Ik hoop dat er eindelijk een goed plan komt en dank de mensen die extra hooi voeren!

 4. 4

  Geweldig werk! Gelukkig zijn er nog lieve mensen die zich ontfermen over deze dieren.