Ga naar hoofdinhoud

Test de rug van je paard

De rug van een paard is een belangrijk, maar ook kwetsbaar deel van het lichaam. Om grote problemen te voorkomen is het goed om regelmatig te controleren of je paard pijnlijk is op zijn rug of misschien last heeft van bewegingsbeperkingen. Paardenfysiotherapeute Gisella Bartels legt in haar videoblog voor Bit uit hoe je zelf middels eenvoudige tests een indruk krijgt van de gevoeligheid en beweeglijkheid van de rug van je paard.


Even met je nagels over de rug gaan is een veelgebruikte test. Helaas wordt deze nogal eens verkeerd geïnterpreteerd. Het zegt namelijk lang niet alles over eventuele pijnklachten. In deze videoblog legt Gisella Bartels uit hoe je beter kunt inschatten of je paard het gevraagde werk aan kan, of je deskundige hulp in moet schakelen om hem te laten behandelen of dat de training aangepast moet worden.

Bekijk hier alle Bit-videoblogs.

3 reacties op “Test de rug van je paard

  • Wendy van den Barselaar

    Test niet alleen de rug van je paard, maar ook ook je eigen rug. Pakweg 80(!)% van alle mensen hebben rugproblemen, waarvan meer dan de helft nog geen last heeft maar het paard het wel merkt. Ongemerkt passen ruiter en paard zich op elkaars afwijkingen aan hetgeen uiteindelijk resulteert in blessures. Voor de jeugdigen is het nog erger, google maar eens op ‘gameboyrug’.
    Zonder goede osteopaat of chiropractor of orthomanueel therapeut of fysiotherapeut of craniosacraaltherapeut zijn vele carrières van zowel ruiter als rijpaard geen fijne carrières meer. Investeer hierin voor zowel uzelf als uw paard en er wordt u een hoop leed bespaard. Als u toch bezig bent, raadpleeg dan ook een triggerpointcoach en verdiep u in de spieren van uzelf en uw paard. Ze mogen nooit aangespannen blijven als dat niet nodig is.
    En nee, ik heb geen aandelen en ben zelf geen therapeut. Ik ben wel ervaringsdeskundige en begaan met ieders welzijn.

  • Marian Raven

    Wendy van den Barselaar heeft hierin helemaal gelijk en dan spreek ik uit ervaring.
    Ik laat mijn paarden gemiddeld twee keer per jaar nakijken, maar deed dat niet bij mijzelf. Tot twee jaar geleden, eigenlijk omdat we toen pas een goede masseur tegen kwamen. Ik vond niet dat ik echt klachten had, in het kader van niet zeuren, gewoon doordoen. Toch zat ik gruwelijk vast in mijn rug; niet vreemd na een ernstig gebroken been op jonge leeftijd, een hernia en een nekblessure.
    Mijn bekken stond scheef (komt zéér veel voor) en ik ben er van overtuigd dat als dit eerder was verholpen, ik de hernia ook niet had gekregen.
    In mijn werk met zadels kom ik ook zeer veel scheefheid bij ruiters tegen, waardoor paarden (die natuurlijk ook een eigen scheefheid kunnen hebben) zich moeten compenseren.
    Ik ben meerdere gevallen tegengekomen waarin het paard onregelmatig werd en rugblessures kreeg door scheefzittende ruiters.
    Veel ruiters wijten scheefheid aan allerlei factoren buiten zichzelf, maar je zult toch eerst zelf recht moeten zijn voordat je recht kunt rijden.
    Het effect van een ‘scheve ruiter’ wordt nog veel te weinig onderkend, of moeten we zeggen dat er nog veel te weinig aandacht aan wordt besteed? En dan bedoel ik dat een heel klein beetje scheef al heel veel invloed kan hebben op sommige paarden. Daar is men zich meestal niet bewust van.

  • Hanne

    Helemaal eens, maar er zijn rugafwijkingen, bijvoorbeeld scoliose, waarbij je ‘van nature’ scheef bent. Zelf recht zijn is dan dus niet mogelijk. De paardrijsport is een heel goede sport voor mensen met zo’n afwijking: door steeds je balans te zoeken, blijf je je rugspieren trainen waardoor je rug sterk blijft. ‘Blijven rijden’ was het advies dat een orthopedisch specialist mij gaf en zolang ik op een paard kan zal ik recreatief blijven rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.