Ga naar hoofdinhoud

Thunder Snow wint overdonderend de 23ste Dubai World Cup

Thunder Snow. Foto: Dubai Racing Club/ Neville Hopwood

De door Emirates Airline met $ 10 miljoen gesponsorde 23e ste Dubai World Cup kende met 10 paarden een mooi deelnemersveld. Het werd geen Amerikaans feestje (5 deelnemers) want de UAE ging er met de winst vandoor. De Group I race over 2000 meter op de zandbaan verliep anders dan vorig jaar waar Furia Cruzada na de start in de stromende regen met onder meer Arrogate (de uiteindelijke winnaar) botste. Thunder Snow won dit jaar met overmacht deze race.


North America, waarvan men wist dat hij er als een speer vandoor zou gaan, miste de start lichtelijk en leverde daarmee een ander koersverloop op dan verwacht en dwong de jockeys hun tactiek bij te stellen. Thunder Snow (Helmet x Eatern Joy) won met 5 ¾ lengte voor West Coast en Mubtaahij.

Zorgvuldige voorbereiding

Godolphin’s trainer Saeed Bin Suroor: “Thunder Snow is in topvorm en dit was de race waar we vanaf het begin van het Dubai World Cup Carnival naartoe werkten. Op voorhand was het een zeer open race zonder een echte gedoodverfde winnaar en dat maakte deze editie van de Dubai World Cup bijzonder competitief als spannend. Ik ben erg blij met het paard en jockey Christophe Soumillon is de beste van de besten. Toen ik hen de leiding van de race zag nemen wist ik vanaf dat moment zeker dat we zouden gaan winnen. Sheikh Mohammed is onze beste eigenaar en geeft ons de beste paarden. Het is een schitterende overwinning en ik zal de trofee aan mijn moeder en broers en familie geven. Het paard gaat nu even op rust voordat hij in Europa of Amerika zal rennen”.

Magisch

Jockey Christophe Soumillon “Het is magie. Ik werk elke dag hard om er zeker van te zijn dat er ooit een  overwinning zoals deze op mijn pad komt. Saeed gaf me veel vertrouwen voor de race doch de startboxloting met nummer 10 was niet de meest gunstige. Ik dacht niet dat ik Thunder Snow zó snel in de race al naar voren diende te brengen omdat ik verwachtte dat er meer snelheid van de deelnemers (waaronder North America die startbox 2 had) aan de binnenkant van de baan zou zijn. Hij sprong echter zo goed af dat ik gelijk met hem naar voren stuifde en de leiding nam”.

Hij vervolgt…

“Ik ken het paard en als hij de leiding heeft, geeft hij hem niet meer af. Vergeet niet dat ik helemaal aan de buitenkant startte en schuin voor de rest van het veld richting reling moest sprinten om aan de leiding te gaan. Toen ik in het laatste rechte stuk kwam voelde ik dat niemand me volgde en ik wist dat ik me moest blijven concentreren want wanneer het paard in de laatste drie honderd meter voor de finish het grote beeldscherm ziet kan hij soms
zijn aandacht zomaar op alles anders dan racen vestigen. Saeed heeft geweldig werk verricht en het paard heeft alles gegeven. Het maakt het leven van een jockey zo gemakkelijk wanneer je op geweldige paarden rijdt. Ik ben nu in de hemel, ik heb zoveel grote races gewonnen maar deze stond nog niet op mijn palmares. Nu dus wel en ik moet het allemaal even laten bezinken”

Thunder Snow veranderde de statistieken

De overwinning van Thunder Snow leverde diens zevende overwinning op in zijn 18 starts, bezorgde trainer Saeed bin Suroor zijn achtste Dubai World Cup-overwinning en daarmee een record dat zijn rivalen overstijgt. Voor Godolphin en HH Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum was het de vierde overwinning op deze Dubai World Cup avond en voor de Franse topjockey Christophe Soumillon zijn eerste Dubai World Cup. Verder leverde de overwinning de tweede voor Soumillon op die eerder die avond de Dubai Gold Cup won met Varizabad en voor Saeed bin Suroor die eerder deze avond met Benbatl de Dubai Turf won.

Bron: Paardenkrant-Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook