Ga naar hoofdinhoud

Training beïnvloedt vruchtbaarheid merries

Merries die in training zijn kunnen vaker problemen krijgen met drachtig worden dan merries die weinig tot geen training ondervinden. Amerikaanse onderzoekers van de Clemson University en de University of Florida toonden dit aan.

De wetenschappers onderzochten het effect van training op embryotransplantatie en de voorplantingsgezondheid van de merrie door het hormoon cortisol – bekend als onderdrukker van de voortplantingscyclus – te meten in het bloed.

De onderzoekers scheidden de merries in drie groepen: niet in training, gedeeltelijk in training en volledig in training. De merries die gedeeltelijk in training waren, kwamen in de aanloop van ovulatie een half uur per dag in de trainingsmolen en werden zeven dagen op rust gezet na bevruchting. De volledig getrainde merries werden gedurende de gehele voortplantingscyclus dertig minuten per dag getraind aan de trainingsmolen.

De merries die werden getraind hadden aantoonbaar een hogere concentratie cortisol in hun bloed, wat suggereert dat de voortplantingsmogelijkheden afnemen. Ook werd bewezen dat het aantal succesvolle embryotransplantaties bij getrainde paarden afnam. Er was echter geen verschil tussen half getrainde en volledig getrainde paarden.

Christopher Mortenson, co-auteur van het onderzoek, zei daarover het volgende: “Hierdoor concludeerden wij dat de training voor en tijdens de bevruchting minstens zo schadelijk is als de training na de bevruchting.” Fokkerijdeskundige dr. Jonathan Pycock waarschuwt echter: “Het onderzoek kaart enkele interessante punten aan, maar in praktijk zijn er veel meer factoren noodzakelijk te overwegen. Naar mijn ervaring hebben veel sportpaarden baat bij regelmatige lichaamsbeweging voorafgaand het fokken.”

Bron: Horses / Horseandhound.co.uk

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook