Ga naar hoofdinhoud

Trekpaardenkeuring afgelast na dreiging coupeerboete

De Centrale Trekpaardenkeuring van afdeling Limburg, die gepland stond voor zondag, gaat niet door. Directe aanleiding is een brief waarin de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) dreigt met een boete van 15.000 euro bij het schenden van het coupeerverbod.

De NVWA constateerde eerder dit jaar op tentoonstellingen dat bij een aantal trekpaarden de staart is gecoupeerd, zonder dat daarvoor een diergeneeskundige noodzaak bestaat. “Dit is een verboden ingreep”, schrijft de NVWA aan de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger (KVTH).

Coupeerverbod

De NVWA, die sinds kort streng controleert op het coupeerverbod, schrijft dat bij het signaleren van een overtreding op keuringen een boete wordt opgelegd van 15.000 euro. Na vijf overtredingen kunnen andere juridische maatregelen volgen, zo staat in de brief.

Reactie KVTA

De KVTA meldt op haar website dat de keuring door onvoorziene omstandigheden geen doorgang kan vinden en dat zo spoedig mogelijk een nieuwe datum bekend wordt gemaakt.

Bron: 1Limburg/KTVH

4 reacties op “Trekpaardenkeuring afgelast na dreiging coupeerboete

 • Ingrid

  Eindelijk wordt er eens opgetreden tegen het couperen.! Het werd tijd.
  En blijven controleren en boetes uitdelen. Wedden dat het couperen snel over is.
  Fijn voor de paarden!

 • Irene

  Dat werd hoog tijd. Volgens mij zijn de omstandigheden niet echt onvoorzien, dat coupeerverbod is er al enkele jaren.

 • Tineke.

  En nu ook doorzetten NWA! Het is dierenmishandeling! Klaar. Er zullen helaas nog mensen zijn die het “mooi” vinden, nou die leren een staart ook wel mooi vinden hoor.Coupeer verbod handhaven nu.

 • Renee

  GOED ZO!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.