Ga naar hoofdinhoud

Trektocht helpt gezinnen in tv-serie Family Matters

In de tweede serie van het televisieprogramma Family Matters proberen vier gezinnen met onhandelbare kinderen hun problemen aan te pakken op een ranch in het Spaanse Andalusië. Haptonoom en freestyletrainer Zefanja Vermeulen begeleidde de gezinnen tijdens een trektocht door de natuur. Vanavond is de eerste aflevering om 21.25 uur te zien op Nederland 3.

Zefanja Vermeulen geeft haptonomie aan het Synergos in Amersfoort en runt haar eigen bedrijf ‘Werken in Balans’, een trainingscentrum voor mens en paard. Via één van haar studenten werd ze gevraagd mee te werken aan het televisieprogramma. In eerste instantie wilden de televisiemakers de paarden inzetten als coaches voor de gezinnen. Door gebrek aan ervaring lieten ze dit plan varen, maar ze wilden wel graag met de gezinnen op trektocht. ,,Ik heb ze tijdens één van de intakegesprekken gezegd dat het me niet verstandig leek om mensen met zoveel problemen aan het hoofd, en zonder verstand van paarden zomaar op een paard te zetten. Ze hebben me daarom meegevraagd naar Andalusië. Niet zozeer als coach, maar om de deelnemende gezinnen te leren omgaan met paarden”, legt Zefanja uit.

Al vrij snel na aankomst in april 2009 in Andalusië werden de gezinnen geconfronteerd met de viervoeters. De trektocht stond namelijk al in de eerste week op het programma. ,,Voor de trektocht ben ik in twee groepen aan de slag gegaan. Eerst met de jongeren, daarna met de ouders. Ik heb getracht ze te leren dat paarden geen fiets zijn, maar individuen”, vertelt Zefanja. Ze oefende in eerste instantie grondwerk met de gezinsleden en daarna leerde ze de deelnemers de beginselen van het paardrijden aan. Uiteindelijk gingen de ouders en de kinderen apart van elkaar op trektocht. Zefanja was één van de begeleiders van de groep met ouders. ,,Daar werden de grootste problemen verwacht. De groep was groter en er waren maar twee ouders met rijervaring. Bij de kinderen kon de helft paardrijden.”

,,Het was mooi om te zien hoe de ouders beïnvloed werden door de paarden. Vooral de eerste dag van de trektocht kon ik goed merken wat voor klus het voor die mensen was om paard te rijden. Ze moesten het hoofd even helemaal van hun problemen halen, omdat ze hun aandacht volledig bij het rijden moesten houden”, verklaart Zefanja. De tweede dag kwam daar verbazingwekkend snel verandering in. ,,De gesprekstof veranderde. De ouders kregen meer vertrouwen in de paarden en meer oog voor de omgeving. Ze kregen ook waardering voor de paarden omdat die zo goed voor ze werkten.”

Na de drie weken in Andalusië kregen de gezinnen nog een half jaar intensieve begeleiding. Presentator en coach Keith Bakker, van afkickkliniek Smith and Jones, houdt de families ook in de toekomst in het vizier. Zefanja mag niet al te veel zeggen over de afloop van de nieuwe serie, maar ze kan wel een tipje van de sluier oplichten. ,,Ik weet dat de situatie in een aantal gezinnen behoorlijk is verbeterd”, vertelt Zefanja. ,,En Keith is voor één van de jongeren met veel ervaring in de paarden bezig geweest voor haar toekomst iets in de paardenhouderij te regelen.”

Klik hier voor meer informatie over Family Matters.

Bron: Horses.nl – Claudia van Bree

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook