Ga naar hoofdinhoud

Tristan Tucker: paarden mentaal ook trainen

Op het Global Dressage Forum in Hooge Mierde gooide de clinic van de Australiër Tristan Tucker hoge ogen. Tucker liet zien dat (dressuur)paarden niet alleen fysiek, maar ook mentaal getraind moeten worden. ''Piaffe en passage trainen is vijftig procent van alles. Het paard moet mentaal ook klaar zijn voor zijn werk, zodat hij niet schrikt van planten langs de ring of de lelijke jury bij C.''

Tucker gaf een spectaculaire demonstratie. Hij liet met dressuuramazone Katja Gevers en haar tot voor kort erg kijkerige Thriller zien hoe een paard praktisch nergens meer naar kijkt in de ring en zich concentreert op zijn werk. Tucker danste met paraplu’s tijdens de galoppirouettes om Thriller heen, haalde er grote planten bij, liet het publiek joelen en liet zelfs Global Dressage Forum-presentator Richard Davison skippyballen in de hoek. Thriller keek er niet naar.
Tucker kreeg de lachers op zijn hand maar heeft wel een serieuze boodschap. Hij confronteert paarden met dat wat ze eng vinden en haalt die prikkel weg als het paard zijn neus er tegenaan houdt. ”het paard leert na te denken, te leren, en heeft het gevoel zijn omgeving onder controle te hebben. Het is een serieuze tekortkoming in de sport dat mensen hun paarden alleen fysiek trainen en het metale gedeelte vergeten.” In de demonstratie met zijn eigen zwarte zesjarige merrie kwam zelfs een kraan de binnenbak van Academy Bartels binnenrijden. Tucker reed ontspannen voltes onder de ronddraaiende grijper. Afsluitend liet hij zijn paard liggen en bedekte haar met een groot plastic kleed. ”Mijn paard denkt dat dit is wat dressuurpaarden doen. Zo heb ik haar getraind.”

Lees een interview met Tristan Tucker in Bit 201, die op 24 november uitkomt.

Bron: Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook