Ga naar hoofdinhoud

Uitbraak hazenpest geen reden tot zorg voor paardenhouders

In Friesland en Overijssel zijn de laatste twee maanden hazen gevonden die zijn overleden aan hazenpest, oftewel tularemie. Dit is een zoönose, een aandoening die overdraagbaar is van dier op mens. Uit een Kamerbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) blijkt dat er tot op heden geen aanwijzingen zijn dat tularemie bij paarden kan voorkomen.

Schapen, honden, katten en mensen kunnen door de bacterie wel worden besmet. Tuleramie komt wereldwijd voor. Vooral woelmuizen en hazen kunnen besmet raken maar ze gaan er niet altijd aan dood. Op het oog gezonde dieren kunnen de ziekte onder de leden hebben. In Friesland, met name rond Akkrum, wordt nu onderzocht of de besmetting via water kan verlopen en of er teken, muggen en dazen, de zogenoemde vectoren, in dat gebied besmet zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid volgt nu een advies van externe wetenschappelijke organisaties op om een meldingsplicht voor humane gevallen in te stellen. Bij mensen kan Tuleramie zeer ernstig verlopen: opgezette lymflieren, zweren op de huid, oogontstekingen, diarree en longontstekingen. Eén tot vijf procent van de patiënten overlijdt.

Klik hier voor de Kamerbrief.

Bron: MenSport / Horses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook